Utbildningen handlar om hur människor och organisationer förebygger och hanterar hot, risker och kriser. Från att montera brandvarnare och använda bilbälte till hur myndigheter agerar vid ett terrorangrepp eller en orkan. Det handlar också om mer diffusa risker såsom klimatförändring, genmodifiering och epidemier. Genom praktiken och arbetslivskontakter får du även praktisk erfarenhet.
Programmet är en bred utbildning med många olika möjligheter i arbetslivet. Du läser bland annat sociologi, psykologi och statsvetenskap. Allt fler organisationer, från privata företag och intresseorganisationer som Röda Korset till kommuner, landsting, länsstyrelser och myndigheter anställer risk- och krissamordnare. Utbildningen ger kunskaper om kommunikation, organisering, ledning och beteende när samhället är utsatt för risker, kriser och katastrofer – både nationellt och internationellt. Programmet ger även kompetens i det närliggande området kvalitetsteknik som fokuserar på att förbättra och effektivisera olika momenten i en längre process. Till exempel alla steg från att larmsamtalet till 112 inkommer till hur brandkår, polis agerar och hur man kommunicerar med media dagen efter. Effektiv risk- och krishantering är viktigt för att skapa ett säkert och tryggt samhälle. Utan den typen av beredskap blir konsekvenserna av risker, olyckor och katastrofer betydligt större. Inte bara för oss människor men även för vår miljö.
Behörighet
Grundläggande behörighet
Urval kan grunda sig på bland annat betyg, resultat från högskoleprovet och akademiska poäng. Olika urvalsregler tillämpas för olika utbildningar. Läs mer om urval.
Anmälan
Anmälan till våra utbildningar gör du på Antagning.se. För sommarkurser öppnar anmälan i mitten av februari, för kurser och program på hösten i mitten av mars och för kurser och program på våren i mitten av september.
Om du av någon orsak inte kan göra en webbanmälan läser du här om hur du gör istället.
Arbetslivskontakt
Genom programmet kopplas teori och praktik ihop genom fallstudier, workshops, studiebesök med mera. Du möter också yrkespersoner på gästföreläsningar, praktikerdagar och kursinternat. Arbetsplatsförlagd praktik om tio veckor ingår.
Kurser som ingår i programmet
År 1
Sociologi GR (A), Risker och kriser i samhället, 30 hp
Psykologi GR (A), Individ, risk, kris och trauma, 15 hp
Statsvetenskap GR (A), Uppbyggnad av offentlig förvaltning för risk och krishantering, samt politiskt beslutsfattande vid kriser i samhället, 15 hp
År 2
Sociologi GR (B), Ledning och organisering under risk och kris, 30 hp
Sociologi GR (B), Risk- och krisperspektiv, 30 hp
År 3
Kvalitetsteknik GR (A), Inriktning risk- och krishantering, 30 hp
Sociologi GR (C), Inriktning risk och kris, 30 hp,
Ett självständigt arbete, 15 hp, ingår.