Wayback Machine
juli AUG. MARS »
Previous capture 30 Next capture
2012 2013 2014
4 captures
30 aug. 13 - 8 mars 14
sparklines
Close Minimize Help
Wayback Machine
Gå till innehåll
    • Student
    • Alumn
    • Anställd
    • Press
    • Bibliotek och LRC
    • IT Helpdesk
    • Kontakt
To start page
http://www.miun.se/sv/utbildning/Hitta-din-utbildning/ATLAS-Visa-program/
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om Mittuniversitetet
Start / Utbildning / Hitta din utbildning / ATLAS Visa program
    • Hitta din utbildning
      • Program
      • Kurser
      • Ämnen
      • Unika utbildningar
      • Yrkesutbildningar
      • Uppdragsutbildningar
      • Utbildningskatalogen
    • Studera på Mittuniversitetet
    • Vanliga frågor
ATLAS Visa program
Lyssna

Risk- och krishanteringsprogrammet 180 hp

  • Om utbildningen
  • Under utbildningen
  • Efter utbildningen
  • Läs mer

Utbildningen handlar om hur människor och organisationer förebygger och hanterar hot, risker och kriser. Från att montera brandvarnare och använda bilbälte till hur myndigheter agerar vid ett terrorangrepp eller en orkan. Det handlar också om mer diffusa risker såsom klimatförändring, genmodifiering och epidemier. Genom praktiken och arbetslivskontakter får du även praktisk erfarenhet.

Programmet är en bred utbildning med många olika möjligheter i arbetslivet. Du läser bland annat sociologi, psykologi och statsvetenskap. Allt fler organisationer, från privata företag och intresseorganisationer som Röda Korset till kommuner, landsting, länsstyrelser och myndigheter anställer risk- och krissamordnare. Utbildningen ger kunskaper om kommunikation, organisering, ledning och beteende när samhället är utsatt för risker, kriser och katastrofer – både nationellt och internationellt. Programmet ger även kompetens i det närliggande området kvalitetsteknik som fokuserar på att förbättra och effektivisera olika momenten i en längre process. Till exempel alla steg från att larmsamtalet till 112 inkommer till hur brandkår, polis agerar och hur man kommunicerar med media dagen efter. Effektiv risk- och krishantering är viktigt för att skapa ett säkert och tryggt samhälle. Utan den typen av beredskap blir konsekvenserna av risker, olyckor och katastrofer betydligt större. Inte bara för oss människor men även för vår miljö.

Behörighet

Grundläggande behörighet


 




 


Urval kan grunda sig på bland annat betyg, resultat från högskoleprovet och akademiska poäng. Olika urvalsregler tillämpas för olika utbildningar. Läs mer om urval.  


Anmälan
Anmälan till våra utbildningar gör du på Antagning.se. För sommarkurser öppnar anmälan i mitten av februari, för kurser och program på hösten i mitten av mars och för kurser och program på våren i mitten av september.


Om du av någon orsak inte kan göra en webbanmälan läser du här om hur du gör istället. 

Arbetslivskontakt

Genom programmet kopplas teori och praktik ihop genom fallstudier, workshops, studiebesök med mera. Du möter också yrkespersoner på gästföreläsningar, praktikerdagar och kursinternat. Arbetsplatsförlagd praktik om tio veckor ingår.

Kurser som ingår i programmet

År 1
Sociologi GR (A), Risker och kriser i samhället, 30 hp
Psykologi GR (A), Individ, risk, kris och trauma, 15 hp
Statsvetenskap GR (A), Uppbyggnad av offentlig förvaltning för risk och krishantering, samt politiskt beslutsfattande vid kriser i samhället, 15 hp

År 2
Sociologi GR (B), Ledning och organisering under risk och kris, 30 hp
Sociologi GR (B), Risk- och krisperspektiv, 30 hp

År 3
Kvalitetsteknik GR (A), Inriktning risk- och krishantering, 30 hp
Sociologi GR (C), Inriktning risk och kris, 30 hp,
Ett självständigt arbete, 15 hp, ingår.

Efter utbildningen
Utbildningen ger en god grund för att arbeta inom den växande sektor som omfattar risk- och krishantering, säkerhetsarbete samt kvalitetsteknik men även som ledare i organisationer där sådan kunskap behövs. Exempel på yrkesroller är säkerhetschef, riskanalytiker och kvalitetsansvarig.
Examen
Kandidatexamen
Filosofie kandidatexamen med huvudområdet sociologi, översatt till Degree of Bachelor of Science with a major in Sociology.

Naturkatastrofer, olyckor, terrorattentat, miljöförstöring, brottslighet, epidemier, fattigdom, stress, dataintrång, krig, sjukdomar, klimatförändring…

 

Frågor om risk, kris och säkerhet är ständigt aktuella – i Sverige och världen. Det ser vi hela tiden, inte minst i nyhetsmedia. För att göra samhället säkrare och tryggare behövs välutbildade personer som arbetar med dessa utmaningar.

Om arbetsmarknaden

Idag är det en självklarhet för organisationer och företag att arbeta aktivt med risk- och säkerhetsfrågor. I en globalt sammankopplad värld arbetar man med många olika utmaningar inom risk-, kris- och säkerhetsområdet. Allt ifrån ekonomi, hälsa och miljö till brottslighet, olyckor, hot och sociala frågor. Därför är välutbildade personer som vet hur man analyserar, organiserar och leder eftertraktade på arbetsmarknaden. Möjligheten att få jobb är mycket god i alla sektorer och branscher både i Sverige och internationellt.

 

När du har gått detta program kan du arbeta som exempelvis säkerhetschef, riskanalytiker, utredare eller krissamordnare. Antingen i privata företag, i offentliga organisationer eller inom social sektor (t.ex. stöd- och biståndsorganisationer som Röda korset eller Rädda barnen). Att det saknas kompetens på arbetsmarknaden märks bl.a. genom det kraftigt växande antalet konsulter i branschen. Att arbeta som konsult eller att starta eget företag är därför också en rekommenderad arbetsmöjlighet efter examen.

 

Oavsett vad du jobbar som så finns det en stor bredd i möjliga arbetsuppgifter. Du kan arbeta med alla tänkbara utmaningar inom området. T.ex. säkerhetsstrategier, riskhantering, krishantering, riskanalys, kvalitetsansvar, säkerhetsutbildning, krisövningar, omvärldsanalys, katastrofhjälp, konflikthantering och riskkommunikation. Det finns möjligheter att jobba både preventivt (före), aktivt (i akuta händelser) och uppföljande (efter incidenter). För risker där det inte finns en avgränsad händelse utan som är mer ständigt pågående finns det stora utmaningar att arbeta med, t.ex. arbetsmetoder, omvärldsanalys, organisationsutveckling, utbildning, kommunikation samt produkt- och tjänsteutveckling.

 

Om utbildningen

Utbildningen ger dig kunskaper om organisering, ledning, ledarskap och individers beteende i risk- och krissituationer. Du lär dig också hur människor och organisationer agerar och reagerar när de möter risker, kriser och katastrofer. Utbildningen behandlar även betydelsen av föreställningar om risker och kriser i samhället och vilka roller olika samhällsaktörer har, t.ex. media, myndigheter och intresseorganisationer. De metodologiska inslagen är viktiga i utbildningen och omfattar både kvalitativ och kvantitativ metod samt riskanalys.

 

Genom programmets utvecklade samverkansplan får du som student kontinuerligt möta både forskare och praktiker som arbetar med risk- och krisfrågor i olika branscher.

 

Arbetslivsanknytningen stärks också av den verksamhetsförlagda utbildningsperiod (praktik) som genomförs i en egenvald organisation i Sverige eller utomlands.

 

Utbildningen är samhälls- och beteendevetenskapligt inriktad och har sociologi som huvudämne. Den ger också kompetens i det närliggande området kvalitetsteknik. På så sätt ger den flera kvalifikationer som arbetsgivare efterfrågar. Programmet är treårigt, med intag på höstarna. Det går på helfart och bedrivs på campus Östersund. All undervisning sker på svenska med undantag av internationella gästföreläsare och lärare. Mer än hälften av kurslitteraturen är dock på engelska. Utbildningen leder till en filosofie kandidatexamen i sociologi med inriktning mot risk- och krishantering. Examen ger behörighet till studier på avancerad nivå (magister och master) både i Sverige och internationellt.

 

Programmet är direkt sprunget ur Mittuniversitetets Risk and Crisis Research Center (www.miun.se/rcr) där flertalet av lärarna forskar. Centret samarbetar aktivt med forskare i Sverige, Norge, England, Australien, USA, Tyskland, Holland m.fl. Kopplingen mellan centret och utbildningen ger en unik och stark anknytning till aktuell forskning samt skapar goda möjligheter till kontakter och praktik utomlands.

 

Här nedan finns en kursöversikt. För information om detaljerat innehåll hänvisas till:

Studieplan

Söksida för kursplaner

Eller kontakta programansvarig.

 

Kursöversikt

Termin

Ämne

Innehåll

1

Sociologi (A)

 

Ämnes- och metodkunskaper och fördjupning i riskers och krisers betydelse för samhället och dess invånare. Teoribildning om samhället och risker, samt socialpsykologiska perspektiv på individers och befolkningsgruppers förutsättningar, behov och sårbarheter.

 

2 

Psykologi

 

Förståelse för och kunskap om krishantering på individuell nivå, särskilt kring traumatiska upplevelser.

 

Statsvetenskap

 

Uppbyggnad av offentlig förvaltning för risk och krishantering samt hur det politiska beslutsfattandet påverkas av risker och kriser i samhället, exempelvis gällande policyer.

 

3

Sociologi (B)

 

Hur ledning och organisering sker för att hantera risker och kriser. Sårbarhet, samverkan, risk- och kriskommunikation behandlas också. Metod ingår.

 

4

Tillämpad riskhantering (inkl. praktik)

 

Terminen omfattar en delkurs i riskanalys och riskstyrning. Därefter praktiskt arbete med risk-, kris- och säkerhetsfrågor, 10 veckor på en arbetsplats, antingen i Sverige eller utomlands. Terminen avslutas med att erfarenheter och genomförda studier från praktiken anknyts till sociologisk teori.

 

5

Kvalitetsarbete

 

Grundläggande kunskaper i ledning och genomförande av hållbart kvalitetsarbete. Standarder och metodik ingår.

 

6

Sociologi (C)

 

Fördjupade studier i sociologi, risk- och krishantering. Examensarbete om 15 hp.

 

Kontaktpersoner
  • jorgen.sparf@miun.se
  • shvkontakt@miun.se
Programtillfällen
  • Start: Höstterminen 2013
  • Form: Helfart, Normal
  • Inriktning:
  • Ort: Östersund
  • Obl. träffar: 0
  • Platsfördelning: B/P: 60/40 %
  • Språk: Svenska
  • Anmälningskod: MIU-54961
  • Visa utbildningsplan
  • Inställd

Programansvarig

Jörgen Sparf

 

Programrådet studenter

Antagna 2010

Therese Jouper

Jonas Pollak

Antagna 2011

Kristofer Karlström

Lisa Lenell

Antagna 2012

Ecce Jönsson

Mattias Johansson

 

Följ programmet på Twitter

– En bred och spännande utbildning

Namn: John Karl
Kommer från: Östersund
Pluggar: Risk- och krishanteringsprogrammet

Studieort: Östersund 

Läs hela intervjun


Följ Jennas praktik-
blogg på Sveriges Radio!

Jenna Norman

 

Tel: +46 771975000 |  Karta  |  Lediga jobb  |  Om webbplatsen  |  Webbshop |  Facebook  |  Twitter |  YouTube |  RSS |  Blogg | Mobil

 Säkerhetsportalen