Elektroniksystem har stor betydelse i nästan alla elektriska apparater. Från brödrostar till stora industrimaskiner. Som civilingenjör i elektroniksystem får du vara med och skapa morgondagens elektroniska vardagsprylar eller förbättra stora processer i industrin. Utbildningen ger dig både bredd och specialisering. I slutet av utbildningen väljer du inriktning och kan välja att läsa de sista två åren på KTH.
Avancerade elektroniksystem blir allt viktigare. Bilen är ett tydligt exempel där de senaste tio åren dominerats av förbättrade elektroniska lösningar som krockkuddar, antisladd och antispinn, låsningsfria bromsar och elektroniska vägkartor. Tekniken används i en mängd sammanhang och kompetensen är mycket efterfrågad på marknaden.
Under de fem åren läser du mycket elektroteknik och elektronik, men naturligtvis också datateknik, matematik och fysik. Du får lära dig projektledning, ekonomi och kommunikation. Du utvecklar även din förmåga att sätta in tekniken i sitt sammanhang och att kommunicera med yrkesmänniskor inom andra områden samtidigt som du specialiserar dig.
Att studera till civilingenjör på Mittuniversitetet ger det mindre universitetets fördelar. Du arbetar i mindre grupper och har närmare kontakt med lärarna. Inom civilingenjörsutbildningen samarbetar vi mellan inriktningarna för att bredda dina kunskaper och ge en tydlig bild av yrkesrollerna.
De två sista åren kan du läsa hos oss eller på KTH. Det innebär att du får fler inriktningar att välja mellan.
Behörighet
Grundläggande behörighet +
Fysik B, Kemi A och Matematik E.
Eller:
Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4
(OB 9)
Urval kan grunda sig på bland annat betyg, resultat från högskoleprovet och akademiska poäng. Olika urvalsregler tillämpas för olika utbildningar. Läs mer om urval.
Anmälan
Anmälan till våra utbildningar gör du på Antagning.se. För sommarkurser öppnar anmälan i mitten av februari, för kurser och program på hösten i mitten av mars och för kurser och program på våren i mitten av september.
Om du av någon orsak inte kan göra en webbanmälan läser du här om hur du gör istället.
Arbetslivskontakt
Kurser och projekt genomförs på ett verklighetsnära sätt. Det handlar om att lösa riktiga problem.
Kurser som ingår i programmet
År 1:
Matematik, 21 hp
Datateknik, 12 hp
Elektroteknik, 24 hp
Ingenjörsstödjande kurser, 3 hp
År 2:
Matematik, 18 hp
Datateknik, 12 hp
Elektroteknik, 12 hp
Fysik, 12 hp
Ingenjörsstödjande kurser, 6 hp
År 3:
Elektroteknik/elektronik, 36 hp
Ingenjörsstödjande kurser, 3 hp
Fysik, 6 hp
Examensarbete/valbara kurser, 15 hp
Preliminära inriktningar år 4–5
Inbyggda sensorsystem (MIUN)
Systemkonstruktion på kisel (KTH)
Systemteknik och robotik (KTH)
Trådlösa system (KTH)
Elkraftteknik (KTH)