Kost och motion

Skriv ut

Att vara fysiskt aktiv innebär inte att du måste gå på gym fem dagar i veckan utan det handlar om att hitta ett sätt att röra på sig som passar just dig och som du tycker är roligt! Prova på olika saker för att hitta just det som du tycker om! Precis som att vår kropp behöver rörelse för att må bra är det också viktigt vad vi tankar vår kropp med. Våra kostvanor påverkar oss mer än vi tror. Bland annat påverkas vår ork både fysiskt och mentalt, vårt minne, koncentration och inlärning. Men även vårat humör påverkas, framförallt beroende på vår blodsockerkurva.

Hur gör jag?

 

För dig som har lite tid att träna: Det är lätt att smyga in motion i vardagslivet. Börja till exempel med att ta trapporna i stället för att åka hiss. På väg till och från universitetet eller jobbet kan du hoppa av bussen några hållplatser tidigare och gå sista sträckan. Har du cykelavstånd så byt ut bil eller kommunala färdmedel mot den. Gå en sväng på lunchen, efter skolan eller gör det till vana att gå en kvällspromenad. Det viktiga är att aldrig prioritera bort träningen, särskilt då du lever ett liv med mycket att göra. Ska kroppen och hjärnan orka i längden behöver den sin omvårdnad i form av både motion och vila! 

 

För dig som inte tränar alls: Det är aldrig för sent att börja! Det gäller oavsett hur otränad eller gammal du är. Promenader kan t.ex. vara en bra start. Börja med tjugo minuter eller en halvtimme – se till att du blir lite varm då du går så hjärtat får jobba lite. Hjärtat är en muskel som precis som alla andra muskler behöver utmanas lite då och då för att må bra. Ta gärna sällskap av någon vän eller bekant då blir promenaden genas mycket trevligare.

 

För dig som behöver hitta din motivation till träning: Genom att sätta upp mål och delmål kan du komma igång. Detta kan vi på Studenthälsan hjälpa dig med!

 

Maten är nödvändig men också en källa till hur vi mår

För att må bra och kunna prestera både mentalt och fysiskt måste du äta så att du får i dig tillräckligt med näringsämnen och energi. Om du slarvar med maten ökar risken för trötthet, du känner dig mer okoncentrerad och blir sugen på sötsaker. Självklart kan man äta av allt, för kosten som så mycket annat handlar om att hitta balans. När du pluggar och anstränger hjärnan är det alltså viktigt att tänka på vad du äter och när.

 

Enkla tips och hållpunkter för att må bra och orka med studierna:

  • Ät frukost, lunch och middag samt ett par mellanmål varje dag
  • Låt det inte gå mer tre till fyra timmar mellan dessa måltider
  • Drick ca 1,5 liter vatten varje dag
  • Tänk långsamma kolhydrater, protein, bra fett och grönsaker/ frukt när du lägger upp dina måltider

Du kan kontakta vår samordnare eller vår studentsköterska om du vill lära dig mer om hur du kan lägga upp din kost för att må bra eller göra ett hälsosamtal för att se över dina levnadsvanor och din livsstil.

 

Lokala idrottsföreningar på Mittuniversitetet
Idrottsföreningen i Härnösand
Idrottsföreningen i Sundsvall
Idrottsföreningen i Östersund