Frågor och svar

Skriv ut

Praktiskt om flytten

Vilken flytthjälp får anställda när vi byter kontor?

I CAMP:s service ingår flytt av färdigpackade kartonger från det gamla kontoret till det nya. Om avdelningar själva vill anlita extern flytthjälp för att packa i kartongerna ska detta bekostas av avdelningen och administreras via fakultetsadministratörerna.

 

Lokaler

Finns möjlighet till en större aula på Campus Sundsvall? Det behövs en lokal som tar fler än de personer som Fälldinsalen gör idag.

Det har lösts historiskt genom att hyra ex. Tonhallen.

Kommer alla lokaler vara bokningsbara?

Majoriteten kommer att vara bokningsbara lokaler, men laborativa miljöer är i regel institutions specifika, och därför inte bokningsbara.

Kommer det att byggas nya föreläsningssalar på Campus Sundsvall?

Ja.

Var ska de nya lokalerna ligga?

Så nära våra befintliga lokaler som möjligt. Målet är ett sammanhållet campus.

Ska vi bygga nya lokaler eller hyra befintliga?

Upphandlingen gäller hyresavtal, det vill säga att vi själva inte bygger några nya lokaler. Det är upp till anbudsgivarna att presentera sina erbjudanden, om de tänkt bygga nytt eller hyra ut befintliga lokaler.

Finns det risk att upphandlingen tar längre tid än man tänkt sig?

Det finns alltid en risk för överklaganden som gör att upphandlingar drar ut på tiden.

Finns det förslag som innebär att lokaler längre bort från campus kan användas?

Målet är ett sammanhållet campus. Det har inte heller framkommit några andra önskemål.

Kommer alla i Sundsvall att behöva flytta runt?

Vissa avdelningar som har en specifik miljö som inte går att flytta, t.ex. labmiljöer och studios kom-mer att sitta kvar.

Akademiska hus vill sälja sina lokaler i Sundsvall. Om nya ägare vill höja hyran, vad händer då?

Vi ser inte att risken ökar med en annan hyresvärd. Hyresläget är en förhandlingsfråga där många

olika faktorer vägs in såsom marknad, standard mm. Båda parter har möjlighet att begära förhand-ling om avtalsvillkor. Skulle parterna inte nå överenskommelse blir saken ett ärende för hyresnämnden.

Lokalutredningen

Varför ska lokaliseringen och lokalerna ses över?

– Mittuniversitetet ska göra neddragningar i verksamheten motsvarande 50 miljoner fram till år 2016. Det är nödvändigt och naturligt att vi också ser över våra lokaler – både kostnader och utnyttjande – när utbildningsvolymen krymper. Det finns också ett styrelsebeslut om att våra lokalkostnader inte får överstiga 12 procent av universitetets totala omslutning.

Vad är målsättningen med arbetet?

– Det är att redovisa vilka framtida långsiktiga möjligheter som finns för ett bättre utnyttjande av våra lokaler och lägre kostnader för universitetet. Målsättningen är att spara minst fem miljoner på lokalerna – helst mer för att mildra effekterna vad gäller personalneddragningar.

Kommer universitetet att vara kvar på tre campusorter i framtiden?

– Utredningen föreslår att två alternativ till framtida lokalisering utreds vidare. Ett alternativ där stora delar av verksamheten i Härnösand flyttas till Sundsvall och ett annat där merparten av verksamheten i Härnösand behålls och koncentreras till lärarutbildningarna. 

I båda alternativen försvinner verksamhet från Härnösand varför?

– Utredningen visar att lokalerna i Härnösand är de vi utnyttjar minst på våra orter. Det är en följd av att Härnösand har många distansstudenter, att flytta distansutbildningar är också ett mindre ingrepp i studentmiljön jämfört med att flytta campusutbildningar. Utredningen visar också på ekonomiska vinster med en koncentration till Campus Sundsvall bland annat genom en samordnad biblioteksverksamhet.

Varför föreslås en flytt av verksamhet från Härnösand till Sundsvall men inte tvärtom?

– Utredningen konstaterar att det finns små ekonomiska vinster med att flytta verksamhet till Härnösand och risker för kvalitetsförsämringar. I båda fallen riskerar vi kvalitetsförluster men i det ena fallet är de ekonomiska vinsterna små. Vi ska inte göra stora förändringar utan att vi ser klara vinster ekonomiskt och/eller kvalitetsmässigt.

Lokalkostnaderna är billigare i Härnösand varför inte satsa där istället?

– Utredningen pekar på att den centrala administrationen som skulle kunna flytta till Härnösand handlar om ett fåtal tjänster, ett 15-tal, och de ekonomiska vinsterna är därmed små. Ingen som medverkat i utredningen har förordat alternativet att göra större förflyttningar av utbildningsverksamhet av kvalitetsskäl.

Har inte Mittuniversitetet ett regionalpolitiskt ansvar för Härnösand?

– Utgångspunkten för vårt omställningsarbete är att Mittuniversitetet på fem till tio års sikt ska bedriva utbildning, forskning och samverkan av högsta möjliga kvalitet med hänsyn till de förutsättningar som vi ges. Uteblivna förändringar som leder till ett svagare universitet gagnar varken Mittuniversitetet eller regionen, på så sätt tar vi ansvar för regionens utveckling.

Är den fortsatta lokalutredningen låst till de två alternativen?

Ja, enligt styrelsens beslut är det de två alternativen som den fördjupade utredningen ska omfatta.

Sparar man pengar på alla campusorter, eller bara Härnösand?

När det gäller utbildningsutbudet har neddragningarna varit som störst i Sundsvall och Östersund medan verksamheten i Härnösand varit föremål för mindre neddragningar. Totalt ska utbildningsutbudet minska med cirka 10 procent men eftersom samtidigt vissa områden ska byggas ut enligt regeringens beslut så innebär det att vissa områden får större neddragningar och vissa får mindre. Lärarutbildningens neddragning är cirka 5 procent och Humaniora har getts möjlighet att behålla samma utbildningsutrymme som tidigare. Lokalutnyttjandet har historiskt varit lägre i Härnösand och därför är det också naturligt att särskilt se över lokalutnyttjandet i Härnösand men lokalprogrammet prövas kontinuerligt på samtliga orter.

Varför är remisstiderna så korta? (det blir svårt att göra ett bra och väl förankrat jobb då)

Det är beklagligt att tiderna ibland är korta men det är en avvägning mellan att ha tid för att ta fram genomarbetade underlag å ena sidan och att försöka få fram beslut eller delbeslut någorlunda snabbt å andra sidan. Det finns alltid möjlighet att direkt kontakta de olika ansvariga för olika utredningar för en direkt diskussion eller att ordna möten på den egna arbetsplatsen.

Angående alla utredningar som pågår kring lokaliseringen: undersöker man effekterna på Sundsvall också, eller är allt fokus på Härnösand?

Lokalprogrammet är föremål för genomgång på alla orter.

Varför ses flyttad verksamhet från Sundsvall till Härnösand som en kvalitetsförsämring?

Det finns ingen grund för att hävda att kvaliteten i kurs- och programinnehåll hör samman med verksamhetsorten. Däremot är det så att institutionernas utbud i Sundsvall i stor utsträckning har en jämnare fördelning av sitt utbildningsutbud mellan campus och distans jämfört med vad som är fallet för institutionernas verksamhet i Härnösand. Campus Härnösand hade 2011 90 procent distansutbildning, Sundsvall och Östersund 35 respektive 39 procent. Campus Härnösand hade 2011 ca 200 helårsstudenter i campusutbildning. Det är därmed en bedömning att miljön för campusutbildning är rikare och "tätare" i Sundsvall än i Härnösand och att det därför för campusutbildningar skulle innebära en försämring vad gäller studenternas campusmiljö och en risk vad gäller långsiktig rekrytering att genomföra en flytt från Sundsvall till Härnösand.

Ska en omlokalisering av verksamhet förhandlas?

Ja, arbetsgivaren ska förhandla med de fackliga parterna om att verksamhet flyttas.

Vad händer med anställda i Härnösand om verksamheten flyttas till Sundsvall?

Berörda personer följer med verksamheten och omstationeras till Sundsvall.

Vad händer om jag som anställd inte vill följa med vid en flytt till Sundsvall?

Eftersom den anställde har arbetsskyldighet på den nya orten är grunden att arbetstagare som väljer att inte följa med säger upp sin egen anställning.

Vad säger trygghetsavtalet?

Härnösand och Sundsvall utgör en gemensam arbetsmarknad och därför omfattas man normalt inte av trygghetsavtalet. Dock kan individuell prövning göras.

 

Enligt avtalet så är det inte avståndet i sig mellan orterna som är av intresse utan möjligheten att behålla sin anställning utan att behöva byta bostadsort och utan att det blir orimliga pendlingsavstånd eller resekostnader.

Varför ska Härnösand bära hela besparingen?

Alla campusorter berörs av omställningsarbetet – besparingar över hela universitetet riskerar att försämra verksamheten över hela linjen, det är inte till gagn för Mittuniversitetet på lång sikt. Ledningen tar ansvar för det som är bäst för Mittuniversitetet på längre sikt.

Kostnaden för att flytta verksamheten från Härnösand till Sundsvall är hög (cirka 27 miljoner kr) – var ska pengarna tas från?

Mittuniversitetet har tack vare de senaste årens positiva utveckling för lärosätet sparat kapital som kan satsas för engångskostnader. Vi har ekonomiska medel för att välja vår framtid.

Utredningen har gått för fort!

Idag har vi all fakta på bordet, vi får inte fram mer underlag genom att förlänga utredningstiden. Det behöver fattas ett beslut i frågan.

Vi kommer att bli trångboda i Sundsvall vid en flytt, lokalytorna krymper jämfört med Härnösandsalternativet.

Mittuniversitetet ska bli mindra och bättre, prognosen pekar mot ett minskat antal studenter. Vi kommer att ha något mindre lokalyta jämfört med situationen idag. En sammanhållen miljö ger oss möjligheter att förbättra servicen gentemot våra studenter.

Varför är delar av utredningsunderlaget fortfarande sekretessbelagt? Skulle inte detta vara en öppen process?

Det stämmer att processen ska vara så öppen som möjligt. Offerterna från Klövern och Sundsvalls kommun som det tidigare var sekretess på presenteras i utredningen, kapitel 7 i rapporten. Den tidigare sekretessen runt anbuden gäller inte.

Biblioteket

Var kommer campusbiblioteket Sundsvall att vara år 2016?

Biblioteket kommer att finnas i hus N, plan 1-6. Fälldinsalen blir kvar.

Hur kommer biblioteket att se ut – vad ska finnas på plan 1-6 i hus N?

Så här ser en grov skiss ut just nu. Justeringar görs i takt med att vi arbetar oss närmare 2016.

 

Vån 1: Tyst läsrum, böcker (fler bokhyllor än idag), 4 grupprum, läsplatser.

 

Vån 2: I nuvarande LRC-lokalerna mittemot receptionen finns som förslag att göra ”tidskrifts-lounge” med trevlig miljö ev. med entré direkt in från huvudentrén och som är öppet de tider biblioteket har öppet. Nuvarande entré till biblioteket kommer att vara kvar. Där kommer det att finnas: informations- och lånedisk, korttidslån (kursböcker), böcker (fler bokhyllor än idag), 1 grupprum, 1 kopieringsrum, läsplatser. Servicen vid Informations- och lånedisken samplaneras med Servicecenters disk i entrén.

 

Vån 3: Böcker (fler bokhyllor än idag), 3 grupprum, läsplatser. Vån 1-3 blir tillgängligt under öppettider motsvarande idag.

 

Vån 4: 20 grupprum, Learning Space. Tillgängligt dygnet runt för studenter/anställda med passerkort. Direkttrapp och direkthiss ner till vån 1-3 under öppettider motsvarande idag.

 

Vån 5: LRC:s konferensrum, inspelningsrum, lärmiljö (knappt halva våningsplanet) som planeras tillsammans med forskargrupp knuten till e-lärandeprojekt, 8 kontorsrum för UB/LRC-personal, kök. Tillgängligt dygnet runt med passerkort (kontorsrum och kök är endast tillgängliga för UB/LRC-personal). Direkttrapp och direkthiss ner till vån 1-4 (vån 1-3 under öppettider motsvarande idag).

 

Vån 6: Kontorsrum och postrum samt kopiering/skrivarrum. Kök. Endast tillgängligt för UB/LRC-personal. Direkttrapp och direkthiss ner till vån 1-5.

 

UB/LRC:s datasal/lärosal förläggs till M107. Nuvarande datasal N201 tas bort och yta frigörs för Servicecenter.

 

Magasin: nuvarande magasin i Holmgården skall flyttas. Besked kommer under sommaren 2014 var det nya magasinet (200kvm) förläggs.

 

Hur ser tidsplanen ut?

Målsättningen är att ombyggnationen ska vara klar inför januari 2016.

 

Sommaren 2014: jordgolvet där träden stått på vån 1 fylls igen och golvmatta läggs runt trappen i ljusgården. Golvmattan är en provmatta som test att se ifall den kan användas samtliga våningsplan 1-3. (Byte av golvmatta är planerat sedan tidigare för Campusbiblioteket Sundsvall).

 

Hösten 2014: Arbetet med att gallra böcker i Härnösand och Sundsvall fortsätter.

 

Våren 2015: UB/LRC-personal flyttar upp till vån 5 och 6. Vån 4 görs om till grupprum för studenter och öppnas. Halva vån 3 rivs grupprummen och ny golvmatta läggs in.

 

Sommaren 2015: Vån 3 läggs ny golvmatta på andra halvan efter att hyllor och böcker flyttats på. LRC vån 2 byggs om och verksamheten flyttar till vån 5 där det också byggs om. Vån 2 ”runda huset” ny golvmatta läggs efter det att hyllor och böcker flyttats på samt grupprum rivs.

 

Det som inte är tidssatt än är:

-         Golvmatta vån 1

-         Flytt av magasin

-         Flytt och upprustning av datasal

-         När hyllor och böcker flyttas från Härnösand

Kommer allt att få plats i campusbiblioteket Sundsvall?

Biblioteksytan som vi har idag (Härnösand + Sundsvall) kommer att minska med 800 kvm. Det medför att campusbiblioteken fr.o.m. vårterminen 2014 har inlett ett stort arbete med att gallra böcker som inte lånats ut på flera år och som inte är relevanta för universitetets utbildning och forskning. Antalet grupprum kommer att utökas något jämfört med idag och ytterligar satsning görs för en bra lärmiljö för studenter i form av ett Learning Space i biblioteket.

Hur många böcker kommer att flyttas på innan allt är klart?

140 000 böcker kommer att hanteras under projekttiden varav Sundsvalls bestånd, 75 000 böcker, kommer att packas i kartonger och ställas på hyllor flera gånger i samband med att ny golvmatta skall läggas i N-huset.

Hur blir det med tillgången till böckerna under flyttperioden?

Campusbiblioteket Härnösand kommer att ha böckerna tillgängliga fram till flytten år 2016.

Campusbiblioteket Sundsvall kommer periodvis att ha stängda områden under år 2015 och då kommer inte heller böckerna att kunna lånas.

Information om hur tillgången till böckerna kommer att vara läggs löpande ut på bibliotekets webb under 2015.

Utbildningarna

När flyttar utbildningarna?

Den stora flytten sker inför höstterminen 2016. Merparten av utbildningarna, däribland Lärarutbildningarna och Beteendevetenskapligt program flyttar då.

 

UNDANTAG

Det finns ett fåtal undantag av utbildningar som flyttar redan inför höstterminen 2014.

 

Programmet Energiingenjör flyttar inför höstterminen 2014, men studenter som påbörjade sin utbildning tidigare än höstterminen 2013 kommer att läsa klart utbildningen i Härnösand.

 

Ett antal nya kurser inom humaniora startar vid Campus Sundsvall från och med höstterminen 2014. För att finnas tillgängliga för studenterna flyttar lärarna i ämnena Engelska, Historia, Litteraturvetenskap, Religionsvetenskap och Spanska från hösten 2014 till nya lokaler på Campus Sundsvall, medan lärarna i ämnet Svenska språket kommer att finnas kvar i Härnösand fram till 2016. 

Var finns information till potentiella studenter samt till nuvarande studenter?

På sidan www.miun.se/flytten finns information till studenter och externa. Där finns vanliga frågor och svar publicerade som vi samlar upp via lärare, administratörer med studentkontakt, studievägledare, frontdesk m fl. Sidan hittas via fliken Om Mittuniversitetet, under rubriken Våra campus. Sidan kan med fördel användas av personal på Mittuniversitetet som får frågor från studenter.

 

Befintliga studenter kommer att få information via sina lärare som i sin tur får information i linjen samt via webben.

 

Potentiella studenter får information om flytten via respektive utbildningssida på webben.

Vem ska vi hänvisa till när det gäller rykten från studenterna?

Lärarna är den naturliga kontaktytan och då är det viktigt att de har korrekt, uppdaterad information. Det är viktigt med en dialog i linjen samtidigt som lärarna med fördel kan läsa in sig på vanliga frågor och svar på sidan miun.se/flytten. 

 

Ta för vana att skicka nya frågor till projektet exempelvis via formuläret under Frågor och svar miun.se/lokalisering2016. Lokaliseringsprojektet besvarar då och, om de är av allmän karaktär, publicerar frågorna för allas kännedom, både internt och externt. På så sätt bygger vi tillsammans upp en bank av svar på frågor som vi alla kan mötas av.

 

Varifrån kommer förslaget att HUM ska flytta tidigare? Hur säkerställer man att verksamheten i Härnösand blir oberörd?

Förslaget kommer från HUM själva och beslutet ska baseras på de verksamhetsfördelar det kan leda till, både för avdelningen och för universitetet som helhet. Projektet ska säkerställa att den kvarva-rande verksamheten forstätter som vanligt och inte påverkas av en tidigare flytt av HUM.

Kommer HUMs lärare inom lärarutbildningen finnas på plats i Härnösand eller kommer den undervisningen ändras till Sundsvall?

Inga schemaändringar ska ske pga. HUMs flytt till Sundsvall. Studenterna ska inte beröras. Det är lärarna som får resa.

Vad innebär det om lärarna inom humaniora inte har tjänsterum i Härnösand för närheten till sina studenter inom lärarutbildningen?

Det måste riskanalysen utreda. Studenterna ska inte behöva påverkas av att lärarna byter tjänsteort. Campusundervisningen ska ske som vanligt och lärarna får åka emellan.

Utbildningsmiljö

Vad händer med kvaliteten i utbildningarna?

En särskild projektgrupp kommer att jobba med detta för att minimera påverkan på utbildningens kvalitet.

 

Alla förändringar har risker, men ett av målen med förändringen är att stärka utbildningskvaliteten och attraktiviteten i våra utbildningar genom en större samlad akademisk miljö.

Har ledningen en bild av hur verksamheten kommer att se ut 2015/2016? Vi vill inte flytta en utarmad verksamhet.

Så länge det finns verksamhet kvar så ska det finnas det stöd som behövs. Vi bör inte skapa ”hål i husen”.

Personal

Till vilken grupp ska jag vända mig med frågor som rör frågor som tex kan jag resa på arbetstid, arbeta hemma etc?

Delprojektet personalfrågor.

Får cheferna veta vilka medarbetare som är föremål för individuella åtgärder?

Cheferna bör få kännedom om detta med undantag för de som vill förbli anonyma.

Jag har idag en sjukdom och vet inte hur denna kan påverkas av att jag ska börja pendla.

Arbetsgivaransvaret för till exempel rehabilitering kvarstår. Det innebär att dialog mellan medarbetare och chef fortsätter som tidigare.

Vilka åtgärder för personalen i Härnösand är ledningen beredd att erbjuda?

I grunden är omlokaliseringen ett skäligt erbjudande då Härnösand och Sundsvall enligt arbetsförmedlingens definition ingår i samma geografiska arbetsmarknadsområde, vilket innebär att arbetsgivaren inte är ålagd att erbjuda åtgärder. Ledningen har trots det ändå valt att satsa på ett antal åtgärder med syfte att underlätta för medarbetarna. 

  • Ett pendlingsbidrag på 2 000 kronor i månaden kommer att utgå per person under en period på sex månader.
  • Kriterier för att få pendlingsbidrag baseras på att individen får en fördyrad pendlingskostnad vid flytten och är bosatt i Härnösand med omnejd (max 2,5 mil söder om Härnösand), det vill säga inte själv sedan innan valt att behöva pendla en längre sträcka till arbetet.
  • Resebidraget börjar gälla när verksamheten flyttar, för Humaniora (exkl. ämnet svenska) i september 2014 och för resterande verksamhet i september 2016.
  • Ansökningar om delpension ska bedömas generöst. Reglerna kring pensionsersättning, dess form och giltighetstid gäller enligt det vanliga avtalet och påverkas inte av omlokaliseringen.
  • Uppsägningar utifrån önskemål om individuella prövningar, dvs. där arbetsgivaren anser att det är oskäligt för individen att flytta med till Sundsvall på grund av t.ex. avstånd, hälsa och ålder, ska i normala fall vara genomförda och anställningarna ska ha löpt ut sista juni 2016. Tidpunkten för uppsägning kan därför variera beroende på individens uppsägningstid.
  • Individer som uppnår pensionsålder det år verksamheten flyttar arbetsbefrias med bibehållen lön när flytten ska ske om de så önskar och behöver inte följa med. För Humanioras personal (exkl. ämnet svenska) gäller detta anställda som uppnår pensionsålder under 2014 och för resterande personal anställda som uppnår pensionsålder under 2016.

 

 

 

När får vi återkoppling efter de individuella samtalen?

Projektgruppen för personalfrågor har haft en personlig återkoppling till de medarbetare som kan ha skäl till individuell prövning. Slutgiltigt beslut om detta ska tas i ledningen samt i samråd med Trygghetsstiftelsen. Detta sker under hösten 2013. Det kan finnas ytterligare behov av individuella insatser som idag är okända.

Betraktas det föreslagna pendlingsbidraget som en reseförmån och ska förmånsbeskattas?

Förslaget är att bidraget blir ett lönepåslag och därmed inte förmånsbeskattas, vilket gäller om vi skulle ha delat ut bussbiljetter etc. Därför blir det soc.avgifter för arbetsgivaren då det utgår som en lönekostnad.

Kommunikation

Går det att få nyheterna från projektsiten i ett mail så man slipper bevaka sidan?

Just nu går det tyvärr inte att prenumerera på nyheter från Lokalisering 2016. Förhoppningsvis kan man göra det från våren 2015 igen.

Hur ska man ställa frågor? Ställa dem till sin chef eller till projektet?

Det är mest naturligt at gå till sin chef, som kan förmedla vidare, men man kan även gå till projektet.

Hur säkerställer ni dialog, det blir väl inte bara en webbsida?

Nej självklart, det blir även dialog på arbetsplatsträffar etc.

Hur når vi dem som inte kommer på möten?

Vi har ett gemensamt ansvar för kommunikation. Vi ska vilja ha en dialog och måste vara beredda att visa intresse för det. Men sedan är det så att alla inte kan vara med på alla möten och då är det viktigt att det som sägs förmedlas vidare av resp chef via APT och att det går att läsa minnesanteckningar etc på webbsidan.

Om projektet

Är det de tre nuvarande campuskommunerna eller enbart de två framtida campuskommunerna som deltar i projektets externa referensgrupp?

Vi avser att bjuda in de tre nuvarande campuskommunerna.

Det är viktigt med hög aktivitetsnivå från början eftersom man låser lokalprogrammet i ett tidigt skede. Hur säkrar vi delaktighet och påverkan från personalen?

Via arbetsgrupper ute i verksamheten.

Hur ska ni jobba med skyddsombuden?

Det lokala skyddsombudet är en viktig part och deltagare i arbetsgrupperna. Huvudskyddsombud deltar i referensgruppen. Frågan ska också diskuteras i personalprojektet.

Pågår samma arbete i Sundsvall? Är rädd för att det blir ett litet Härnösand på Grönborgs.

Alla avdelningar som blir berörda påverkas, det blir ett nytt pussel. Hela Campus Sundsvall kommer att påverkas.

Är det avdelningarna som utreder och förbereder de strukturella förändringarna som ska ske? På vilket mandat?

Inom projektet sker en utredning kring samtliga delar i tidsplanen för att fastställa denna. Det låter sig inte göras vid ett tillfälle och i alla delar samtidigt. Tidsplanen utreds inom lokaliseringsprojektets ram men beslutas av rektors ledningsgrupp, som är styrgrupp för projektet, när ett tillräckligt bearbetat underlag finns. När det exempelvis gäller Humaniora har ambitionen varit att flytta 2015 men det alternativet är av olika anledningar svårt med hänsyn till lokalplaneringen. I det sammanhanget genomförs en utredning kring en eventuell tidigare flytt och i det arbetet måste självklart den avdelning som berörs direkt av ett sådant alternativ medverka.

0
60