Fibre Science and Communication Network
FSCN – Fibre Science and Communication Network är ett internationellt forskningscenter vid Mittuniversitetet. Mycket av vår forskning bedrivs i nära samarbete med skogsindustrier och näringslivet i regionen. Vi är mer än 70 forskare knutna till FSCNs forskningscenter och vi samarbetar också nära Mittuniversitetets forskningscenter STC.
Vårt mål är att öka resurshushållning och minska energiförbrukning samt miljöpåverkan från industriella processer. Därtill arbetar vi aktivt för att stödja utvecklingen av nya produkter och affärsområden, varor och tjänster baserade på processer i och omkring skogen och träfibrerna. Resurshushållning, miljöfrågor och ny teknik är fokusområden för vår forskning. Forskningen supportar även utvecklingen av de industriella ekosystemen.
FSCN är ett internationellt forskningscentrum och vår kommunikation sker i huvudsak på engelska. Därför har vi valt att publicera fullständig information och nyheter på FSCNs engelska webbplats. Klicka på "In English" längst upp på sidan så kommer du till den engelska webbplatsen eller på länken här nedan:
Klicka här för att komma till FSCN:s engelska version (FSCN in English)
FSCN grundades 1999 och har idag över 70 forskare. Vi har idag 17 professorer som är anställda vid Mittuniversitetet och 5 adjungerade professorer. Verksamheten finns på Mittuniversitetet campus i Sundsvall och forskningsmiljön ligger i framkant med ett flertal välutrustade labb för bland annat mekanisk massateknologi, samt inom kemi och fysik.
Inom FSCN verkar åtta forskargrupper som alla är experter inom sitt område.
- Bioenergi (Bio energy)
- Komplexa material (Complex materials)
- Digital tryckteknik (Digital printing centre)
- Ekokemi (Eco chemistry)
- Mekanisk massateknologi (High yield pulping technology)
- Material fysik (Materials Physics)
- Organisk kemi (Organic chemistry)
- Teknisk yt- och kolloidkemi (Surface and colloid engineering)
Forskargrupperna samarbetar ofta i olika forskningsprojekt. Mycket av forskningen sker i samproduktion med näringslivet. Det betyder att forskargrupperna ofta har både akademiska och industriella medlemmar vilket ger dynamiska och intressanta miljöer som kan tänka nytt och därigenom driva tillväxt i både etablerade och nya företag.
Forskningscentren STC och FSCN ingår i Mittuniversitetets KK-miljö som är en särskild satsning av KK-stiftlesen för att utveckla forskningsprofilerande och samproducerande lärosäten. KK-miljön skapar förutsättningar för en effektiv och relevant användning av lärosätets resuresen och goda utvecklingsvillkor för forskningen.