Patientsimulatorer – ett framgångsrikt arbetssätt för sjuksköterskor

Skriv ut

Att använda patientsimulatorer i sjuksköterskeutbildningen har visat sig vara en framgång för studenternas inlärning och förberedelse inför arbetslivet. Mittuniversitetets sjuksköterskeutbildning har utvecklat och använder patientsimulatorer i sin utbildning.

En patientsimulator är en datorstyrd, naturtrogen modell av en människa. Simulatorn kan styras att efterlikna beteende och mänskliga reaktioner.

– Tanken är att sjuksköterskestudenter ska få öva färdigheter utan att utsätta patienter för en risksituation, berättar Stefan Jansson, programansvarig Omvårdnadsprogrammet.

 

Från hösten 2012 har Sundsvall och Östersund Campus tre simulatorer vardera att öva på och alla utbildningsterminer använder simulatorerna. Patientsimulatorerna har rönt stort intresse såväl inom Mittuniversitetet som utanför.

– Flera aktörer har visat intresse för Patientsimulatorerna. Rikspolisstyrelsen, den regionala läkarutbildningen och Jämtlands läns landsting är några. Vi diskuterar hur vi kan samverka eller om vi kan ge uppdragsutbildning, säger Stefan Jansson.

 

Mittuniversitetets utbildningsstrategi

Projektet är ett av flera om arbetslivsanknytning inom Utbildningsstrategi. Målet är att 2016 vara erkänt framgångsrikt för arbetslivsanknytning inom utbildningen. 

 

Artikeln är en av flera i en artikelserie om arbetslivsanknytning på Mittuniversitetet. 

 

Kontakt

Stefan Jansson 063-16 5645

Stäng meny