Madeleine Tigerdotter

Skriv ut

Du är studentmentor, vad innebär det?

Att vara studentmentor handlar om att finnas som stöd för nya studenter, vara ett bollplank, guida och visa till rätta. Av oss studentmentorer kan nya studenter få viss information som ibland inte går att få från lärare eller annat håll. Sedan tror jag att det är bra att ha ett bollplank under studietiden då det stundvis kan vara tufft.

Hur kommer det sig att du blev studentmentor?

Den mentor jag själv hade när jag började plugga på Mittuniversitetet fick mig att ta steget och bli studentmentor. Jag vill ge något tillbaka. Som studentmentor får jag möjligheter att lära känna nya människor och vara en hjälpande hand när det kör ihop sig. Det är en jättebra erfarenhet. Man lär känna sig själv bättre och använder kunskapen man skaffat sig tidigare under utbildningen och kan dela med sig. Dessutom är mentorskapet kontaktskapande.

De vanligaste frågorna eller uppgifterna?

Vilka frågor som helst kan dyka upp. Från om man behöver läsa hela boken till tips på ett bra ställe att käka på. Mentorskapet kan också handla om att dra ihop en grupp, umgås och dela med sig av information. Nyligen hade vi ett seminarium, angående en rätt klurig tentamen, för de som läser termin 1 på kriminologprogrammet.

Hur är det att plugga vid Mittuniversitetet?

Jag gillar att plugga här. Mittuniversitetet är ett trevligt universitet med bra tillgång till olika saker. Till exempel ett välorganiserat bibliotek, väl fungerande skolhälsovård och bra kommunikationsmöjligheter. Och det är lätt att hitta på Mittuniversitetet.

Ditt råd till de som är på gång att söka utbildning?

Googla på det du är intresserad av eller försök få tag på studenter från den utbildning du funderar på att söka. Be dem berätta om sina egna erfarenheter, hur det är att plugga. Det får du ut mycket av. Steget att börja plugga kan vara svårt att ta och många beslut man tar är baserade på rädsla. Våga gå emot rädslan, kör på och skaffa så mycket förberedande information som möjligt.