SIMS - Student Innovation Mid Sweden
Nu har du chansen att låna en grupp högutbildade studenter för att lösa ett problem åt ditt företag. Kursen ges på avancerad nivå där studenter på uppdrag av företag ska arbeta fram nya produkter och tjänster som lösningar på problem och behov som företagen själva identifierat.
Knyt kontakt med framtidens medarbetare
Mittuniversitetet behöver hjälp av ditt företag med att hitta större näringslivsanknytna projekt som studenterna kan få i uppdrag att lösa. Detta är ett ypperligt tillfälle för dig som företagare att knyta kontakt med potentiella nya medarbetare samtidigt som ditt företag kan få ta del av nya framgångsrika innovationer och användbara resultat.
Kursens upplägg
Kursen som startade första gången hösten 2013 heter Projektbaserad produktutveckling och är på 15 högskolepoäng vilket innebär att den går över 20 veckor på halvfarts studietakt. Det ditt företag bidrar med är arbetstid genom att formulera problemställningar, agera beställare och även användare och testare av resultaten. Projektförslag som ditt företag kan bidra med är med fokus på utveckling av produkter (dvs. en tjänst eller en artefakt). Kursen ges för studenter som läser sista året på en civilingenjörsutbildning eller läser en masterutbildning, från olika ämensområden.
Under kursen samarbetar studenterna i projektgrupper med cirka 4-8 studenter i varje grupp. Grupperna består av studenter från minst två olika utbildningsprogram för att erbjuda ditt företag en bredare kompetens. Tillsammans ska de lösa det problem som ditt företag presenterar. Studenternas uppgift kan vara att utveckla en demonstrator eller en prototyp, genomföra kravfångst och användartester, och ta fram affärs- och marknadsplan för en produktidé.
Vilka är studenterna?Studenterna kommer främst från någon av dessa sex utbildningar.
- Civilingenjör i industriell ekonomi - inriktning förändringsledning. De kan bidra med kompetens inom marknadsanalys, modellering av organisations- och affärsprocesser, logistik, kvalitetsstyrning, riskanalys, beslutsteori och numeriska beräkningar.
- Civilingenjör i datateknik - inriktning tillämpad datateknik och Internationellt masterprogram i datateknik. Deras uppgift är att utveckla algoritmer och programvara genom testdriven och agil utveckling. De har särskild kompetens inom distribuerade system, webbprogrammering, mobila applikationer, trådlös kommunikation, videokodning och 3D-TV.
- Civilingenjör i teknisk design - inriktning mekanisk design. De bidrar med kompetens inom bland annat konstruktionsteknik, hållfasthetslära, materialteknik, designmetodik och interaktionsdesign för utveckling av användaranpassade produkter.
- Civilingenjör i elektroniksystem - inriktning inbyggda sensorsystem. De har kompetens i synnerhet inom maskinnära programmering och sensorelektronik.
- Datateknik - Studenterna bidrar med kompetens kring programutveckling, design och drift av nätverk samt distribuerade system. De kan bidra med kunskapen om hur system är uppbyggda och hur de utvecklas, programmeras och kommunicerar med varandra.
- Internationellt masterprogram i industridesign - inriktning design för alla. De bidrar med industridesignkompetens vilket innefattar analyser, kreativa metoder, användartester, modellframtagning som rapid prototyping, designpsykologi, sustainable design, och framförallt ”design för alla” input.
- Energiingenjör - Studenterna bidrar med sin kompetens kring olika system, vilket innebär desig, utveckling och styra energisystem för produktion av värme och el – två grundpelare i det moderna samhället. Studenterna kan teknikerna bakom allt från fjärrvärme och industriella system till mer småskaliga varianter som värmepumpar, solenergi och vindkraftverk.