På ETOUR har vi åtta stycken doktorander som just nu håller på med sina avhandlingsprojekt. Nedan kan ni läsa vad de handlar om.
Utbud, naturturism
Lusine Margaryan fokuserar på utbudet av naturturism i Sverige, inklusive dess egenskaper, sociala och ekonomiska konsekvenser. Detta innefattar allemansrätten, kommersialiseringen av naturupplevelser samt andra praktiska aspekter och teoretiska grunderna för naturbaserad turism.
För mer information, kontakta Lusine Margaryan.
Hållbarhetsperspektiv på friluftsliv och naturturism
Daniel Wolf-Watz avhandlingsarbete handlar om friluftsliv och naturturism ur ett hållbarhetsperspektiv. Forskningen fokuserar på relationen mellan friluftsliv och miljöengagemang och utgår dels från frågan om och hur miljöengagemang påverkar vilket friluftsliv man utövar, och dels om och hur friluftslivet påverkar nivåer av miljöengagemang. Avhandlingen skrivs som en sammanläggningsavhandling.
För mer information, kontakta Daniel Wolf-Watz.
Säsongsvariationer och anställda i turistföretag
Anna Gudmundsson Hillmans avhandlingsarbete handlar om arbete i säsongsstyrda turistföretag. Forskningen fokuserar på vad som motiverar människor att arbeta säsong trots rådande arbetsförhållanden och arbetsinnehåll i säsongsberoende hotell- och restaurangföretag samt om och hur arbetstillfredsställelse uppstår.
För mer information, kontakta Anna Gudmundsson Hillman.
Event experiences and Event design
Anders Nordvalls avhandlingsprojekt handlar om evenemangsupplevelser och evenemangsdesign. Särskilt fokuserar Anders på att undersöka hur evenemangsupplevelser uppstår genom värdeskapande processer och evenemangsetablering. Han undersöker även varför evenemangsupplevelser uteblir vid inställda evenemang. De evenemang som studerats är musikfestivalerna Storsjöyran och Peace & Love, samt Åre Julmarkand.
För mer information, kontakta Anders Nordvall.
Planering och turismutveckling i svenska kustlandskap
I Rosemarie Ankres avhandlingsarbete inom fysisk planering ingår två områden, Blekinge och Luleå skärgårdar, där empiri samlats in genom enkäter och intervjuer riktade till besökare och fritidshusägare samt intervjuer av anställda inom kommun och länsstyrelse. Att planera för turism och friluftsliv tillsammans med bevarande av natur och kultur med hänsyn till annan mark och vattenanvändning är problematiskt. Det beror på att dessa natur- och kulturkänsliga områden är arenor för en mångfald av olika aktörer vilkas behov, intressen och upplevelser i vissa fall går i olika riktningar. Detta kan skapa konflikter om exempelvis bevarande, tillgänglighet, användning, utveckling och förvaltning av kustlandskapen. Emellertid är kunskapen om konflikter – om de finns och i så fall var – bristfällig i de svenska kustlandskapen. Rosemarie undersöker även naturlig tystnad och hur detta kan behandlas i översiktsplaneringen. För att kunna introducera turism och friluftsliv bättre i översiktsplanerna, är det viktigt att kunna identifiera konflikter samt diskutera utveckling av metoder för att hantera eventuella konflikter. Zonering analyseras därmed i Rosemaries avhandling som eventuellt förvaltningsredskap i svenska kustlandskap.
För mer information, kontakta Rosemarie Ankre.
A value co-creation perspective on the customer-based brand equity model for tourism destinations
I detta avhandlingsprojekt fokuserar forskare på vilket sätt kunden är en medproducent i destinationers varumärkesuppbyggnad och hur detta i sin tur påverkar lojalitet mot destinationen.
För mer information, kontakta Tatiana Chekalina.
The marketing performance chain in tourism organizations: User-generated content as information source for decision making in customer relationship management (CRM)
Motiverad både av behovet av problemlösning och kunskapsbehov, fokuserar Thomas Pinthal sitt avhandlingsarbete på ledningsrelaterade frågor i samband med effekterna av informations- och kommunikationsteknik (IT) och, mer specifikt, konsumentgenererade medier (CGM) för turistföretag.
För mer information, kontakta Thomas Pinthal.