Inga fler betesskador på träd och plantor. Det låter som en dröm för många markägare och trädgårdsfantaster. Men för Kerstin Sunnerheim, docent vid Mittuniversitet, är det inte en dröm utan verklighet.
Innovation som gör det hela möjligt kallas för Antibeta och är ett naturmedel som Kerstin Sunnerheim tagit fram. Medlet som har testats på älgar gör så att träd inte luktar lika gott längre vilket gör att djuren undviker att äta från dem
- Det har gått så långt att man i södra Sverige nästan helt har slutat att plantera tall. Det i sin tur har lett till att älgarna äter gran och al som är sämre föda och som djuren normalt väljer bort. Det har lett till att slaktvikten på djuren minskar och det blir som en ond spiral. Allt minde tall planteras och de som väl planteras blir väldigt hårt utsatta för älgbetning, säger Kerstin Sunnerheim.
Medlet som Kerstin Sunnerheim tagit fram är först och främst tänkt att använd på tallplantor. Plantorna besprutas då i talltoppen medan resten av trädet lämnas obesprutat.
- På så vis kan älgar äta av den nedre delen av tallens grenar samtidigt som trädet ändå överlever och kan växa till sig. Om toppen får vara orörd blir trädet ett rakt timmerträd, vilket betingar ett högre värde än om trädet får en krokig topp och bara kan användas som massaved. Djuren får mat och skogsägaren får behålla sina träd, säger Kerstin Sunnerheim.
Just nu väntar Kerstin Sunnerheim på att kemikalieinspektionen ska godkänna Antibeta. Efter det kommer produktionen av naturmedlet att startas upp i det familjeägda företaget Sylvestris AB, där Kerstins son Petter Sunnerheim sitter som VD. Kerstin Sunnerheim ser även att Antibeta i framtiden kommer att användas på andra områden än enbart vid älgbetning.
- Jag har gjort trädgårdsförsök i min egen trädgård. Jag har sprayat mina äppelträd i fyra år och då fick de vara ifred. Det femte året utan besprutning blev de hårt betade av rådjur, säger Kerstin Sunnerheim.
Kerstin Sunnerheim kommer framöver även att fortsätta med sin forskning om Antibeta. Ett arbete som hon utför tillsammans med Erik Hedenström och Amelie Fagerlund vid Institutionen för naturvetenskap, teknik och matematik på Mittuniversitetet. När det sedan kommer till företaget och Antibetas utveckling de närmaste åren är även siktet inställt där.
- Om några år är den här produkten ute på marknaden och att några andra på g, säger hon.