Peter Carlsson har som mål att sälja en till tretusen rullskidor per år. Främst till Skandinavien men även övriga Europa. Rullskidan gynnar samhället på ett positivt sätt, det är ett motionsredskap som gör det möjligt att året om träna med samma förutsättningar som på vintern.
Rullskidan såg dagens ljus för några år sen när den första prototypen kom ut. Då hade Peter Carlsson tillsammans med några kollegor och en doktorand forskat i hur rullskidor fungerar.
- Skillnaden mellan dagens rullskidor och vår skida ligger i fästet. Dagens rullskidor har en backspärr och ett väldigt bra fäste. Med vår modell måste man trampa ner för att få ett bra fäste. Vilket också gör att det blir mer likt vanlig klassisk skidåkning, säger han.
Peter Carlsson har sedan tillsammans med lärare och elever vid skidgymnasiet testat rullskidan för att se hur den fungerar. Personer från svenska landslaget har också provat olika prototyper.
- Det vi har kommit fram till i testningen är att resultaten blir missvisande om man använder en vanlig rullskida jämfört med om man använder vår produkt. Att landslagåkare har provat ut prototyper är positivt. De ska känna att det här är till hjälp i barmarkträningen, säger Peter Carlsson.
Då både Peter Carlsson och hans kollegor är nya när det kommer till företagande så har det, enligt Peter Carlsson, varit en stor lättnad att kunna luta sig tillbaka mot MIUN Innovation under resans gång.
- Vi har fått otroligt mycket bra hjälp av Lars Malmbom hos MIUN Innovation. Vi fick hjälp från tidigt stadium till färdig produkt. Vi har kommit så långt i processen att vi nu har bildat bolag och patentsökt, säger Peter Carlsson.
Peter Carlsson tycker också att det faller sig ganska naturlig att man som forskare vid Mittuniversitetet arbetar tillsammans med MIUN Innovation.
- Jag har varit väldigt nöjd med samarbetet som funnits. För det första har jag ingen aning om vad det finns för hjälp att få annars och för det andra kostar det ingenting. MIUN innovation kan sina saker så det är bara positivt, säger han.
Peters bästa tips till de som vill nyttiggöra eller kommersialisera sitt forskningsresultat
- Det är dyrt att gå från idé till produkt. Ta reda på vilka bidrag som finns att söka.
- Villkorslån – gör att man inte är bunden på samma sätt som med ett banklån.