Topografimätare

Skriv ut

Ett mätinstrument som snabbt kan avgöra vilken kvalitet papper har. Det är någonting som pappersindustrin länge har efterfrågat. Det fick lektorn Jan Thim och professorn Mattias O´Nils på Mittuniversitetet att ta fram ett sådant mätinstrument och starta företaget OnTop.

- Våra partner skrek efter det. Men eftersom de gör papper är de inte intresserade av att ta fram en mätare, säger Mattias O´Nils.

Mätinstrumentet som mäter papperets topografi kan direkt avgöra vilken kvalitet papperet har. En mätning som idag sker manuellt genom stickprov. Stickprov som sedan måste analyseras i labb. Genom att använda OnTops mätinstrument behövs inte stickprovskontrollerna och analyserna genomföras. Dessutom kan kvaliteten på papperet mätas medan papperet tillverkas vilket gör att det också går att förändra processen under tillverkningen. Något som i sin tur skapar mindre spill för pappersindustrin, vilket leder till att pengar sparas.

Arbetet med att ta fram mätinstrumentet har pågått i flera år och förutom Jan Thim och Mattias O´Nils har forskningsassistenterna Anatoliy Manuilskiy och Anzar Alam varit en del av processen. Det praktiska arbetet med att ta fram instrumentet har sedan skett i nära samarbete med Ortvikens pappersbruk samt Iggesund Paperboard. Ett samarbete som varit lyckosamt.

– Det har gått över förväntan. Vi har provkört i pappersbanor och maskiner utanför den ordinarie tillverkningen för att se hur den nya mätaren klarar av höga hastigheter och hur väl den mäter olika ytor, säger Jan Thim.

Under våren 2011 tävlade även Jan Thim och Mattias O´Nils med OnTop i affärsplanstävlingen Venture Cup. I den tävlingen kom de på andra plats i regionfinalen och gick därefter till sverigefinalen. Våren 2012 fick Jan Thim och Mattias O´Nils två miljoner från ifrån Vinnova, Verket för innovationssystem, för att ta sin produkt ut på marknaden.

– Jag ser stora möjligheter till att det ska kunna bli något riktigt bra. Det finns en klart identifierad marknad, både nationellt och utomlands, och det finns redan kunder som står i kö för att köpa vår mätare.  Det är ett bra utgångsläge, och vi vill gärna se att forskningen kommer till nytta, säger Jan Thim.

Pengarna från Vinnova, som ska användas de närmaste två och ett halv åren, kommer att läggas på att arbeta vidare med affärsplanen och se över marknaden . Målet för Mattias O´Nils och Jan Thim är också solklart.

- Vi har en utvecklad mätmetod och den är testkörd i en pilotmaskin. Nästa steg är att mätaren ska sitta ute i en fabrik och det är dit vi ska ta projektet, säger Jan Thim.

Mattias O´Nils fyller i.
- Om fem år ska vi ha sålt vår första mätare, säger han.

Nu har den första mätaren sålts. Företaget är startat... I början på januari 2014 skickade vi ett pressmeddelande med anledning av detta!

Läs pressmeddelandet här!