Fakultetsnämnd
Ansvarsområdet för en fakultetsnämnd utgörs av de huvudområdena för utbildning på grund- och avancerad nivå, och de ämnen på forskarnivå samt den forskning som tillhör fakulteten. Fakulteternas verksamhet bedrivs och utvecklas med utgångspunkt från mål och strategier som beslutats av universitetsstyrelsen eller rektor och sker i samverkan med varandra.
Fakultetsnämnderna har ett övergripande ansvar för kvalitet och kvalitetsutveckling av innehållet i fakultetens verksamhet. En fakultetsnämnd har också ett övergripande ansvar för pedagogisk utveckling inom fakulteten.
I fakultetsnämndernas ansvar ingår att säkerställa och underlätta samarbete över ämnes- och fakultetsgränser i forskning och utbildning liksom studenternas rörlighet och likvärdighet i utbildnings- och studiemiljön.
Råd för utbildning på grund- och avancerad nivå
Rådets ansvarsområde omfattar utbildning på grund- och avancerad nivå inom fakulteten exklusive lärarutbildning. Rådets uppgift därtill är att bereda ärenden som ska behandlas i fakultetsnämnden. Rådets beslutanderätt och uppgifter är med stöd i Mittuniversitetets arbetsordning vidaredelegerad av fakultetsnämnden.
Råd för utbildning på forskarnivå
Rådet för utbildning på forskarnivå har till uppgift att bevaka och främja utbildningen på forskarnivån. Rådet har i första hand ett kvalitetsansvar för utbildning på forskarnivå och ska därmed ansvara för att följa upp kvaliteten i utbildningen. Rådet ska förbereda ärenden som skall behandlas i fakultetsnämnden. Rådet ska fatta beslut i vissa ärenden.
Anställningsråd
Anställningsrådet har i uppdrag att bereda anställningsärenden för fakultetsnämnden. Det gäller anställningar som professor, lektor och biträdande lektor. Rådet lämnar även förslag till antagning som docent.