Frågor och svar omställning
Verksamhetens förutsättningar/ roller och uppgifter administration
Ska arbetsgivaren säga upp all personal och be medarbetare att söka nya tjänster i den nya organisationen?
– Nej vi har för avsikt att först reglera övertaligheten och sedan bemanna organisationen. Bägge delarna genomförs i samråd/förhandling med personalorganisationerna.
Hur stor är omfattningen av övertaligheten/ uppsägningarna?
– I dagsläget är det endast möjligt att göra en uppskattning utifrån den totala kostnadsbesparing som behöver göras. Då rör det sig om en övertalighet på ca 10 procent sammantaget inom fakultets- och institutionsadministrationen, personalfunktionen, ekonomifunktionen och kommunikationsfunktionen.
Vill arbetsgivaren helst spara på lokaler eller säga upp anställda?
– Som grund naturligtvis spara på det som inte ger effekten uppsägning men om takbeloppet påverkar kärnverksamheten vilket det gör så är det oundvikligt att personal påverkas av uppsägning på grund av arbetsbrist.
Var i den nya organisationen hamnar de som idag arbetar som internationella koordinatorer på institutionsnivå?
Internationalisering flyttas till fakultetskansliet, på avdelningarna finns bara kontaktpersoner för internationalisering (läraruppdrag).
Omställning
Vad är arbetsbrist?
– Arbetsbrist är ett samlingsbegrepp som inte hänför sig till enskilda arbetstagare. Arbetsbrist behöver inte vara brist på arbete. Arbetsgivaren kan ha en mängd olika skäl till att inte fortsätta en verksamhet: brist på medel, brist på lönsamhet, brist på kostnadseffektivitet, omorganisation och brist på ”intresse”.
Vad betyder turordningskretsar?
– När beslut fattats om var i organisationen arbetsbrist råder, det vill säga vilka uppgifter som bäst kan avvaras har turordningskretsen ringats in. Det är endast för de grupper som kan beröras av uppsägningar som turordningslistor behöver göras upp. Avgörande för vilka som skall ingå i samma turordningskrets beror på vilka arbetsuppgifter de anställda har idag. Samtliga anställda med ”i huvudsak jämförbara uppgifter på orten” tillhör samma turordningskrets.
Vad menas med ”jämförbara arbetsuppgifter”?
– Med jämförbara arbetsuppgifter menas i huvudsak arbetsuppgifter som är jämförbara i beskaffenhet och inriktning. Den individuella kompetensen har i detta sammanhang ingen betydelse.
Kretsning per ort, vad innebär det?
– Ortsbegreppet betyder att arbetstagare med i huvudsak jämförbara arbetsuppgifter sammanförs i turordningskretsar hos myndigheten på respektive ort. I vårt fall Härnösand, Sundsvall, Östersund och Örnsköldsvik.
Vi har 6 personer som arbetar med uppgift A, 3 i Sundsvall och 3 i Östersund. Det finns övertalighet och en person måste gå. Hur (och vem) bestämmer om det är övertalighet i Sundsvall eller Östersund?
Kretsningen görs enligt ortsbegreppet, i det fall som frågan gäller både i Sundsvall och Östersund. Det är arbetsgivaren som bestämmer var/på vilken ort arbetsbristen äger rum.
Kommer Mittuniversitetet att anlita personal, exempelvis beteendevetare med flera, från företagshälsovården?
Företagshälsovården är särskilt informerade om vårt omställningsarbete och är också beredda att göra särskilda insatser om arbetsgivaren initierar det. Om den enskilde medarbetaren har behov av t. ex. samtalsstöd så beställs detta efter samråd mellan ansvarig chef och personalavdelningen.
När kommer besked till oss administratörer om vi har anställning i den nya organisation eller ej?
Vid personalinformationen i november informerades om de olika stegen i förhandlingsprocessen för de administrativa funktionerna.
Tidsmässigt så sträcker den sig från december fram till i princip att ny organisation träder i kraft den 1 april 2013. Arbetet är påbörjat men arbetsgivaren kommer inte att kunna lämna några besked innan jul. I det här läget kan arbetsgivaren tyvärr inte heller säga något närmare om när de olika stegen i förhandlingen är klara.
Hur säkrar man skyddssystemet när inte facklig samverkan är tydlig än?
Vi håller oss till våra nuvarande samverkansformer tills ny organisation träder i kraft.
Vem sätter lönen för undervisande/forskande personal framgent?
Det gör närmaste chef, exempelvis avdelningscheferna på fakulteterna, förutom för professorer där dekan ansvarar för lönesättning.
Vem kommer jag att ha medarbetarsamtal med? Har den personen någon makt över kompetensutvecklingsresurserna?
Medarbetarsamtal och diskussion kring kompetensutvecklingsaktiviteter kommer att ske i dialog med närmaste chef precis som idag.
Varför får inte fackens åsikter i de olika frågeställningarna komma fram här? För visst beaktas väl fackens åsikter i hela detta omställningsarbete redan från början?
De fackliga organisationerna är och har varit involverade i hela omställningsprocessen. Detta kombinerat med de olika dialogaktiviteter som förekommit har syftat till att medarbetarnas åsikter och synpunkter via olika kanaler ska komma fram och kunna påverka omställningsarbetet. Det som finns redovisat på intranätet och via "frågor och svar" ser arbetsgivaren inte som någon partsinlaga utan till stor del som en redovisning av vad arbetet tillsammans med de fackliga organisationerna resulterat i.
Upplägget för processen finns beskrivet i utredningsdirektiven.