Forskningsprojekt inom KK-miljön

Skriv ut
Översikt av forskningsprojekt inom KK-miljön.

Alla forskningsprojekt inom Mittuniversitetets KK-miljö bedrivs i samproduktion med näringslivet och följer forskningsstrategin TIE -Transforming the Industrial Ecosystem. Här beskrivs kort våra strategiska insatser och projekt som KK-stiftelsen finansierar inom vår KK-miljö.


Våra fem strategiska insatser binder samman forskningsmiljöerna vid våra två forskningscenter STC och FSCN. De strategiska insatserna är:

  • e2mp - Energy Efficient Mechanical Pulping
  • FLEX - Master by Research
  • FORIC - Forest as a Resource Industrial College
  • EISS - Embedded Sensor Systems
  • KM2 - Large-area functional surfaces

I alfabetisk ordning

AHYP - Avancerad högutbytesmassa för kartong

Projektperiod: 2015-2017
Partners: Valmet AB, SCA Forest Products AB, Stora Enso Research AB.
Projektledare: Gunilla Pettersson
Forskare: Hans Höglund, Per Engstrand, Dariusz Zasadowski, Magnus Norgren, Sven Norgren, Staffan Nyström, Jan-Erik Berg.

Beskrivning: Ett sätt att öka exportvärdet av den svenska skogsindustrin för träbaserad kartong är att använda mer fibermaterial som produceras med kemimekaniska massaprocesser. Projektets målsättning är att utveckla och demonstrera teknik, som gör det fördelaktigt att använda högutbytesmassor med kemimekanisk massa (CTMP) baserad på lövträd, speciellt björk, i tillverkning av högkvalitativ kartong.

ASIS - Autonomous Sensors for Industrial Wireless Sensor Networks

Projektperiod: 2015-2019
Partners:
ABB Corporate Research, Bosch Rexroth, Shortlink AB.
Projektledare:
Bengt Oelmann
Forskare: Sebastian Bader, Mikael Gidlund, Muhammad Imran, Mattias O’Nils.

Beskrivning:  Forskningsprojektet ASIS behandlar utmaningarna som gör det trådlösa sensornätverksteknik konkurrenskraftig i förhållande till trådbundna nätverk med avseende på tillförlitlighet, förutsägbarhet, kommunikationsprestanda och underhåll. Tre forskningsfrågor inom trådlös nätverkskommunikation, sensor bearbetning och energiförsörjning kommer att behandlas på ett samordnat sätt för att främja området trådlös sensornätverksteknik. Den övergripande forskningsfrågan är: Hur kan autonoma trådlösa sensornätverk utformas för att uppfylla kraven för industriella tillämpningar? Och om det inte går idag, vilka är de viktigaste frågorna att ta itu med inom forskningen för att lyckas?

Read more

DAWN - Dataanalyser i trådlösa industriella nätverk

Projektperiod: 2015-2018
Partners: Umetrics AB, Bosch Rexroth, ServaNet AB och Dewire AB.
Projektledare:
Tingting Zhang
Forskare: Stefan Forsström och Mikael Gidlund

Beskrivning: År 2020 beräknas omkring 75 miljarder olika enheter att vara uppkopplade mot Internet och tillsammans utgör de det så kallade Internet of Things. Processindustrin kan verkligen dra nytta av den ökade datatillgängligheten både vad gäller produktivitet och effektiv energianvändning. I detta projekt kommer forskarna att fokusera på utveckling av dataanalyssystem för storskaliga sensornätverk. Syftet är att öka industrins kapacitet för datahanteringen genom att utveckla nya data mining algoritmer och integrera dataanalysen med Mittuniversitetets Internet of Things-plattform, SensibleThings.

Läs mer (in English)

E2mp

Projekt period: 2011-2017
Partners: Andritz AB, Holmen AB, Metso Paper Sundsvall AB, SCA R&D Centre AB, Stora Enso AB
Projektledare:  Per Engstrand

Beskrivning: Ett industriellt initiativ för forskningsfinansiering inom området mekanisk massaproduktion har skapats av de fyra stora skandinaviska tillverkarna Holmen, Stora Enso, SCA och Norske Skog - e2mp (Energy Efficiency Mechanical Pulping).

e2mp-rp är en forskningsprofil för Mittuniversitetet där initiativet kommer från KK-stiftelsen och där tankar från det ursprungliga industriinitiativet utnyttjats i ansökan. Bland profilens deltagare från näringslivet har de ursprungligen initiativtagande producenterna av mekanisk massa kompletterats med två maskinleverantörer till industrin, Metso och Andritz. Tillsammans med en finansiell satsning från Mittuniversitetet får E2MP-rp ett omfång av 84 MSEK.

Läs mer (in English)

FLIS - Karakterisering av skärande processer i trä

Projekt period: 2014-2016
Partners: Pulpeye AB, Aditya Birla Group, Andritz Iggesund Tools AB
Projektledare: Benny Thörnberg

Beskrivning: Skärverktyg som används i en trädelningsprocessen har en stor inverkan på kvaliteten på produkterna. Idag vet vi inte hur lång intervallen för byte av utslitna verktyg bör vara. Detta projekt syftar till att få kunskap om hur processparametrar för trädelningsprocessen är relaterade. Genom att använda optiska tekniker, trådlösa på rotor sensorer och flera varianter av modellering vill vi ta reda på vilket sätt som är bäst genomförbara och kostnadseffektivt för att övervaka dessa parametrar online.

Läs mer (in English)



FNMech - Design av Fibernätverk: Applikationer för hygienprodukter

Projektperiod: 2015-2017
Partners: SCA Hygiene Products AB, SCA Forest Products AB, Nalco Company Naperville IL, SCA Tissue France SA
Projektledare: Tetsu Uesaka
Forskare:
Tetsu Uesaka, Christina Dahlström, Amanda Mattsson, Majid Alimadadi

Beskrivning: Projektet kommer att studera fibernätverk, fibernätverkstrukturer och fiberegenskaper särskilt på mikroskopisk nivå samt dess transport av komplexa vätskor (kroppsvätskor) för att kunna stödja designkriterier och designverktyg i produktutveckling för hygienprodukter tillsammans med industriella partners. De skogsindustriella företagen i Sverige kommer att kunna använda nordliga barrvedsfibrer som en konkurrensfördel på den globala marknaden genom att skräddarsy fiberegenskaper.

 

 

Foric - Forest as a Resource Industrial College

Projekt period: 2014-2021
Partners: SCA R&D Centre, Ragn-Sells AB, Sundfrakt AB, Kiram AB, Frontway AB, Sundsvalls Energi AB, Valmet AB, PulpEye AB, Åkroken Science Park, Holmen, Iggesund Paperboard, Stora Enso Kvarnsveden, Tärnsjö Garveri AB, Sylvestris AB, Domsjö Aditya Birla, Skogforsk AB,
Projektledare:  Per Engstrand

Beskrivning: FORIC är en ny forskarskola i nära samarbete med näringslivet, där doktorander kommer att öka sin konkurrenskraft. Akademi och industri kommer att gynnas av att interagera med varandra.

Mer info (in English)

ID-POS - Large Areas for RFID Identification, Positioning and Interaction

Projekt period: 2014-2017
Partners: Sweprod Graphics, Skultuna Flexible,  IDAG Design Studio, Sandvik Materials Technology, Ovako Tube & Ring AB
Projektledare:  Johan Sidén

Beskrivning: År 2020 kommer det att finnas upp till 50 miljarder enheter som är anslutna till Internet. En växande del av dessa enheter är RFID och NFC-teknik. Idag har ett RFID-system förmågan att bestämma närvaro och ID-nummer på en tagg. I detta projekt vill forskare undersöka hur ett RFID-system kan bestämma en exakt position för en unik tag fördelade över ett visst område eller volym. Detta med RFID-läsarantenner som är relativt tunn men ändå kan användas för att identifiera och position RFID-taggar på ett betydligt större område.

Läs mer (in English)

kW Converters - Högfrekventa omvandlare för medelhöga effekter

Project period: 2014-2017
Partners: SAAB AB, Elektronikgruppen AB, Powerbox AB, SEPS Technologies
Projektledare:  Kent Bertilsson

Beskrivning: Mittuniversitetet har på några år nått forskningsfronten inom högfrekventa magnetiska omvandlare för kraftöverföringstillämpningar inom effektnivåerna 50-100 W. Detta projekt riktar de medeleffektnivåomvandlare vid hög frekvens, baserat på expertis inom befintlig forskning bedrivs i forskargruppen Power Electronics inom STC. Tillsammans med industriella partners som SAAB kommer nya effektivare högfrekventa kW omvandlare utvecklas.

Läs mer (in English)

 

Light-weight Structural Composites from Fibre-based Materials, Reliability-based Design

Projekt period: 2014-2017
Partners: SCA R&D Centre AB
Projektledare: Tetsu Uesaka

Beskrivning: Syftet är att undersöka typiska fiberbaserade material, såsom papper och kartong, ur hållbarhet och tillförlitlighet. Ett vanligt missförstånd är att starka material automatiskt är hållbara och tillförlitliga i slutanvändning. Våra teoretiska och experimentella studier visade att de inte nödvändigtvis är . Vi försöker hitta nya tillverkningsförhållanden och konverteringsvillkor som kommer att förbättra hållbarhet och tillförlitlighet av fibrer som material, tillsammans med industriella partners så som SCA och Billerud. 

Läs mer (in English)

M2M Communication - Robust och säker maskin-till-maskin kommunikation för cyberfysiska system

Projektperiod: 2015-2018
Projektledare:
Patrik Österberg
Forskare:
Ulf Jennehag, Tingting Zhang, Mikael Gidlund

Beskrivning: Ett smart grid nätverk är ett cyberfysiskt system som integrerar infrastrukturen för energiförsörjning med informationsteknologi. Det förväntas att smart grid nätverk kommer att använda infrastruktur för maskin-till-maskin (M2M) kommunikation och avancerade kontrolltekniker för att förbättra energidistribution och styrning. Den trådlösa M2M verksamheten förväntas överstiga $ 136 miljarder i intäkter i slutet av 2018 men innan det är möjligt finns flera viktiga utmaningar att lösa såsom tillförlitlighet, driftskompabilitet, skalbarhet, säkerhet och realtidskommunikation. Detta projekt ska undersöka och hitta nya sätt för M2M kommunikation i smarta grid nätverk och resultatet ska demonstreras under verkliga förhållanden.

Läs mer (in English)

Paper Solar Cells

Projekt period: 2014-2016
Partners: Iggesund Paperboard AB, Superior Graphite Europé Ltd, Laser Cut AB
Laser Nova AB, STT Emtec AB, Vesta Si Europé AB, Sol Voltaics AB
Projektledare:  Håkan Olin

Beskrivning: Det behövs lågprissolceller. Tillverkningsprocesser idag är huvudsakligen baserade på dyra vakuummetoder gör det solenergi till den dyraste. Rulle-till-rulle bearbetning kan vara mer effektiv tillverkningsmetod för solceller vilket ska undersökas i detta projekt.

Läs mer (in English)

PlenoCap - Plenoptisk infångning och beräkningsbaserad fotografering

Projekt period: 2013-2015
Partners: Adopticum, Ericsson AB, LC-Tec, Optronic
Projektledare: Roger Olsson

Beskrivning: Plenocap syftar till att studera och förbättra plenoptic infångningssystem för avskiljning, utveckla beräkningsmetoder och algoritmer, och undersöka deras effekt på framtida immersiva videokommunikationstjänster.

Läs mer (in English)

Robust Wireless Communication in Harsh Radio Environments

Projekt period: 2013-2015
Partners: ABB
Projektledare: Mikael Gidlund

Beskrivning: Gruvindustrin står inför en ny utmaning. Det är en global ökning av efterfrågan på råvaror som drivs av utvecklingsländerna. Samtidigt som tillgången till höghaltig malm minskar. För att möta dessa utmaningar är det viktigt att öka graden av automatisering och förbättra operativa resultat.

Läs mer (in English)

SURF - Karakterisering av yta på industriella produkter i stora områden

Projektperiod: 2015-2017
Partners: Iggesund Paperboard, BillerudKorsnäs Frövi, BIM Kemi, MoRe Research
Projektledare: Jan Thim
Forskare: Mattias Andersson, Anatoliy Manuilskiy, Niklas Johansson

Beskrivning: Efterfrågan på dagstidningar minskar och konkurrensen inom pappersindustrin blir allt hårdare vilket tvingar industrierna att börja producera nya produkter. Nya produkter som ställer högre krav på papperets yta då det ofta används högkvalitativt tryck. Detta projekt kommer att försöka tillgodose behovet som finns av modern industriell mätning för att karakterisera ytor. Nya metoder kommer att tas fram för att karakterisera ytans parametrar och, där det är möjligt, anpassa dem för användning online/inline. Tillsammans med ledande industriella partners kommer forskarna att extrahera, anpassa, optimera och testa dessa metoder.

Läs mer (in English)

15
15