Arbetsglädje som ger energi

Skriv ut

Fritt och varierat. Personlig utveckling. Goda chanser till jobb utomlands. Per-Arne Persson, enhetschef på Eon, kan inte annat än lovorda arbetet som energiingenjör. "Det är helt enkelt väldigt roligt", säger han.

På E.ON finns mer eller mindre ett ständigt behov av energiingenjörer. I den norra regionen, som sträcker sig från Stockholm och uppåt, behöver man i dagsläget anställa fyra till fem nya energingenjörer och i landet som helhet söker man ett tjugutal. Men det är inte helt lätt att hitta folk, berättar Per-Arne Persson.

– Det är ont om dem med rätt utbildning och just nu behöver vi fler med elkraft- eller värmekompetens, säger han.

Själv har han jobbat på E.ON sedan 1996 (då Båkab), och trivs förträffligt.  Liksom flera av sina kollegor utbildade han sig till driftingenjör på dåvarande Mitthögskolan, men har under resans gång också jobbat också som energiingenjör. Det är ett arbete som är både omväxlande och kreativt, menar han.

Håller nyfikenheten levande

– Det är inget rutinmässigt jobb utan det varierar väldigt mycket. Det är mycket kundkontakt och så sitter man och räknar på fjärrvärmeanslutningar som sedan ska konkretiseras. Så man får driva frågan ända fram till beslut, vilket är tillfredsställande, säger han.

Några av de bästa egenskaperna man kan ha som energiingenjör är nyfikenhet och kreativitet, för mycket handlar om att hitta nya, effektiva lösningar.

– Det handlar om att se möjligheterna att göra saker på ett bättre sätt, säger han.

Ett sätt att hålla nyfikenheten levande är att man ofta träffas i olika forum och bollar idéer med varandra. Det fungerar som en slags kompetensutveckling, menar Per-Arne Persson.

Lätt att jobba utomlands

– Att man får träffa anställda från många olika verksamheter är en viktig källa till att lära nytt. Det finns också stora möjligheter att utvecklas utomlands om man har de ambitionerna, för sådan rörlighet är något som Eon uppmuntrar. Jag har till exempel en kompis nu som ska jobba två år i Spanien, säger han.

Vad kan man då räkna med att få i lön som nyutexaminerad energiingenjör?

– Det ligger ungefär mellan 25 000 och 30 000 kronor i månaden om man är helt oerfaren. Efter fem år kan man nog räkna med cirka 35 000 kronor eller upp till 40 000 kronor i månaden, om man är framgångsrik, säger Per-Arne Persson.