Nominerad till utlandsstudier

Skriv ut

Inför dina utlandsstudier

Ansökan till värduniversitetet

Om du blir erbjuden en utbytesplats måste du i nästa steg skicka in ansökningshandlingar till det utländska partneruniversitetet.

Den internationella kontaktpersonen på din avdelning har aktuell information om tillvägagångssätt samt ansökningshandlingar.

Kursval

När du väljer vilka kurser du ska studera vid det utländska universitetet ska detta göras i samråd med Mittuniversitetet. Vi ska också godkänna de kurser du tänker läsa. Behöver du vägledning kan du vända dig till den internationella kontaktpersonen på din avdelning.

Learning Agreement

Studier inom Europa (Erasmus)

När du vet vilka kurser du ska läsa vid värduniversitetet fyller du i blanketten Erasmus+, Learning Agreement for Studies (PDF)

Denna blankett ska vara ifylld och undertecknad  av Mittuniversitetet innan avresa. Undertecknad blankett är ditt förhandsbesked på att kurserna du läser utomlands kan tillgodoräknas i din examen. Vid hemkomst behöver Ansökan om Tillgodoräknande fyllas i och slutgiltigt beslut tas då vid avdelningen. Se flik "Tillgodoräknande" under rubriken "Efter dina utlandsstudier." För Erasmusstudier (studier inom Europa) är det ett krav på att detta dokument är godkänt innan utresa eftersom det är ett villkor för att bli tilldelad Eramusstipendiet.

Till blanketten bifogar du kursbeskrivningar som du finner på värduniversitetets hemsida eller hos din internationella koordinator. Handlingarna lämnar du in till ämnesansvarig för bedömning av kurserna. När ämnesansvarig och internationell koordinator skrivit under lämnas kopia till International Office. Kontakta International Office.

Studier utanför Europa

När du vet vilka kurser du ska läsa vid värduniversitetet fyller du i blanketten Learning Agreement (PDF). Denna blankett ska vara ifylld och undertecknad av Mittuniversitetet innan avresa. Undertecknad blankett är ditt förhandsbesked på att kurserna du läser utomlands kan tillgodoräknas i din examen. Vid hemkomst behöver Ansökan om Tillgodoräknande fyllas i och slutgiltigt beslut tas då vid avdelningen. Se flik "Tillgodoräknande" under rubriken "Efter dina utlandsstudier."

Erasmusstipendium för studier

Om du blivit beviljad en utbytesplats via ett Erasmusavtal kan du ansöka om Erasmusstipendiet för studier (PDF)

Språktest för Erasmusstudenter

Studenter som studerar eller praktiserar utomlands inom Erasmusprogrammet behöver genomföra ett webb-baserat språktest innan utresa och efter hemkomst, enligt krav från EU-kommissionen. Testet är en mätning som jämför studenters språkkunskaper innan och efter Erasmusperioden. Testresultaten är endast för EU-kommissionens bruk och för egen kännedom, och kommer inte att delas med värduniversitet eller värdorganisation. Om kunskapsnivån visar sig låg finns möjlighet att gå en webb-baserad språkkurs om man vill.

En länk till testet kommer att skickas till alla utresande Erasmusstudenter i god tid innan utresa och tar ca 30 minuter att genomföra.

Språktesterna (och -kurserna) följer den gemensamma europeiska referensramen för språk, Common European Framework of Reference for Languages, CEFR.

  • Testet genomförs i det huvudsakliga språket för utbytet.
  • De nivåer som erbjuds är A1-C2.
  • Testerna anpassar nivån på frågorna kontinuerligt utifrån svaren, kontinuerlig progression.
  • När testet är klart får deltagaren veta vilken nivå han/hon fick på testet enligt CEFR, per del och sammanlagt.

Registrering av utlandsstudier

Trots att du inte är på plats hos oss på Mittuniversitetet måste du ändå se till att vara registrerad hos oss. Du registrerar dig för utlandsstudier på samma vis som du registrerar dig på kurs, i Studentportalen.

CSN och studiemedel

När du åker som utbytesstudent har du samma rätt till studiemedel som hemma och det är som vanligt hos CSN som du ansöker. Läs mer: CSN och studiemedel

Försäkring

Beroende på vart i världen du ska åka så behöver du olika typer av försäkringar. Kolla din hemförsäkring och se vad den täcker. Överväg sedan om du behöver ett komplement.

EU-kortet
Om du reser inom EU/EES, så ska du beställa ett europeiskt sjukförsäkringskort hos Försäkringskassan. Det ger dig rätt till nödvändig sjukvård i det land du studerar.

Försäkringskassan EU-kort

Student-UT försäkring
Alla utresande utbytesstudenter är genom Mittuniversitetet försäkrade via Kammarkollegiets försäkring Student-UT.

Du kommer att få ett försäkringskort som gäller så länge som studierna bedrivs samt två veckor före och efter denna period.

Försäkringskortet Medical Insurance Card, ett så kallat MIC-kort är ditt bevis på att du är försäkrad via Kammarkollegiet.

Du kan hämta kortet hos de internationella koordinatorerna: Maria Laven i rum G3331 Östersund och  Katarina Eriksson i N312 Sundsvall. Försäkringsvillkor för Kammarkollegiet STUDENT UT

Visum och uppehållstillstånd

Det är ditt ansvar att kontakta ambassad eller konsulat för att ansöka om visum. Reglerna varierar beroende på vart i världen du ska resa och hur länge du ska vara borta. Sök visum i god tid!

Utländska ambassader och konsulat i Sverige

Erasmus Student Charter

Erasmus Student Charter dokumentet beskriver rättigheter och förväntningar på dig som Erasmusstudent och är en del av kontraktet för Erasmusstipendiet. Dokumentet beskriver vad du som Erasmusstudent kan förvänta dig från både hemlärosäte och värdlärosäte, vad som förväntas av dig,  och även var du vänder dig med eventuella klagomål.

Erasmus Student Charter (PDF).

 

Under dina utlandsstudier

Confirmation of studies abroad

För Erasmusstudier (studier inom Europa) är det ett krav att skicka in blanketten Confirmation of studies abroad  (PDF) eftersom Erasmusstipendiet är baserat på antal dagar du är på plats och studerar vid värduniversitetet. Vi vill även veta att du tryggt och säkert har kommit fram till ditt värduniversitet och hur vi når dig där.

Be koordinator på plats skriva under och maila blanketten till Mittuniversitetets internationella koordinator maria.laven@miun.se inom 2 veckor efter ankomst samt innan hemresa.

Ändring av kursval

Du måste meddela Mittuniversitet om du vill välja en ny kurs eller sluta en kurs under dina utlandsstudier. Behöver du vägledning kan du vända dig till den internationella kontaktpersonen på din avdelning.

Fyll i blanketten Changes to Learning agreement  (Word) och skicka ändringarna till den internationella kontaktpersonen på din avdelning.

Avbrott

Om du behöver avbryta dina utbytesstudier ska du meddela både värduniversitetet och Mittuniversitetet.

Efter dina utlandsstudier

Tillgodoräknande

Vid hemkomst ska du ansöka om tillgodoräknande av utlandsstudierna genom att fylla i blanketten Ansökan om tillgodoräknande

Mer information finns på sidan om tillgodoräknande

Reserapport

För Erasmusstudier (studier inom Europa ) är det ett krav på att fylla i en rapport efter avslutade utbytesstudier. Detta förbinder man sig till när man accepterar Erasmusstipendiet. Du som studerat inom Erasmusprogrammet kommer att få en länk till rapporten skickade till din e-postadress. Rapporten fylls i elektroniskt.

Dessutom vill vi att samtliga utbytesstudenter skriver en reseberättelse där du berättar om både dina förberedelser och erfarenheter under utlandsstudierna. Vi som arbetar på Mittuniversitetet vill veta hur du haft det och det är även en viktig informationskälla till framtida studenter som är intresserade av utlandsstudier.

Dela med dig av dina erfarenheter

Om du fortfarande studerar vid Mittuniversitet terminen efter dina utbytesstudier, hoppas vi att du har möjlighet att delta vid informationstillfällen om studier utomlands. Du kommer att få inbjudan om att delta.

0
16