Mot bakgrund av de sänkta anslagen för grundutbildning beslutade universitetsstyrelsen i maj 2012 att lokaliseringen av universitetet och fördelningen av verksamhet mellan campusorterna Härnösand, Sundsvall och Östersund ska utredas. Målet är ett bättre lokalutnyttjande och lägre kostnader.
Det fördjupade utredningsarbetet är nu genomfört och fokuserar bl. a. på följande områden:
- Studenter och utbildning
- Lärarutbildningen
- Universitetsbiblioteket
- Lokaler och lokalförsörjning
- Ekonomi
Utredning och bilagor finns tillgängliga i högerspalten, liksom sammanställningen av medarbetares/personalgrupper synpunkter och ledningens svar på dessa.
Bakgrund
Fram till 2015 ska Mittuniversitetet minska sina kostnader med 50 miljoner, till stor del som en direkt följd av sänkta anslag från regeringen för grundutbildning. Ett omfattande omställningsarbetet startade våren 2012 och en del i det var att universitetsstyrelsen gav rektor i uppdrag att se över lokalutnyttjande samt lokalisering och fördelning av verksamheter mellan campusorterna.
Utredningen ska visa långsiktiga möjligheter med universitetets lokalisering och en möjlig fördelning av verksamheter mellan orterna Härnösand, Sundsvall och Östersund. En förhoppning är att kunna minska lokalkostnaderna med mer än fem miljoner fram till 2015 för att mildra konsekvenserna vad gäller neddragningar av personal.
En extern utredare, Gunnar Svedberg, genomförde i början av hösten en inledande utredningen. Utredaren presenterade sin slutrapport för styrelsen den 31 oktober (tillgänglig i högerspalt) och förordade att två olika alternativ borde utredas närmare. Det är dels alternativet att flytta huvuddelen av verksamheten i Härnösand till Sundsvall och dels alternativet att stärka verksamheten i Härnösand kring en profilerad lärarutbildning. De två alternativen har nu utretts och frågan ska behandlas i universitetsstyrelsen den 18 februari.