På Mittuniversitetet får studenterna möjlighet att planera sin karriär och formulera sin kompetens. Det hjälper dem att vara förberedda inför sitt kommande arbetsliv och att få eller skapa jobb.
– Det är svårare att komma in på arbetsmarknaden idag än tidigare. Vi vet till exempel att ca 70 procent av nya jobb aldrig annonseras, berättar Pernilla Sivertsen, arbetslivskoordinator på Samverkansavdelningen.
Det finns mycket att göra för att få chans till och förbereda sig inför sitt drömjobb. Mittuniversitetet erbjuder flera metoder att planera sin karriär. Att ha en mentor från arbetslivet är ett sätt och att bli coachad av en arbetslivskoordinator ett annat.
– När vi karriärcoachar studenter går vi genom deras kompetens, stödjer dem i att formulera kompetensen och försöker hitta alternativa vägar in på arbetsmarknaden, berättar Pernilla Sivertsen.
Webbverktyg
Karriärsöken är ett webbverktyg, där kan arbetsgivare annonsera sina praktikplatser, exjobb, uppsatser eller jobb.
– Karriärsöken har blivit ett användbart verktyg för många studenters kontakt med arbetslivet, säger Hanna Billmayer, arbetslivskoordinator vid Samverkansavdelningen.
För att distansstudenter ska få del av karriärvägledningen finns också kompetensinventering och råd på webben.
Mittuniversitetets utbildningsstrategi
Karriärvägledningen är ett av flera projekt om arbetslivsanknytning inom Utbildningsstrategi. Målet är att 2016 vara erkänt framgångsrikt för arbetslivsanknytning inom utbildningen.
Artikeln är en av flera i en planerad artikelserie om arbetslivsanknytning på Mittuniversitetet.
Kontakt
Pernilla Sivertsen, 070-6570576
Hanna Billmayer, 060-14 86 52