Aldrig tråkigt i spänningsbranschen

Skriv ut
Staffan Lindström, teknikchef på Eon, och nyanställda Urban Selin är överens: De jobbar i en väldigt spännande bransch, på fler olika sätt.

Utbildningarna till elkraftsingenjör har i princip legat på is ända sedan 1980-talet, då efterfrågan på arbetskraft planade ut. När nu mängder av anställda ”plötsligt” går i pension, kan branschen bara yrvaket konstatera att det brinner i knutarna. Det behövs folk. Massor av folk.

Utbildningarna till elkraftsingenjör har i princip legat på is ända sedan 1980-talet, då efterfrågan på arbetskraft planade ut. När nu mängder av anställda ”plötsligt” går i pension, kan branschen bara yrvaket konstatera att det brinner i knutarna. Det behövs folk. Massor av folk.

– Det är en dragkamp mellan arbetsgivarna. De med rätt kompetens kan i princip få jobb vart som helst och på en gång. Entreprenörerna slåss om dem, säger Staffan Lundström.

Måste bygga om

Att många pensioneras är dock inte den enda anledningen till att man behöver nyanställa just nu. De flesta anläggningar har också börjat få för många år på nacken och måste byggas om. 

– Elnät och anläggningar är 40 år gamla vid det här laget, säger Staffan Lundström.

I Norrland producerar man mer el än vad man kan göra av med. Rent av dubbelt så mycket som man behöver. I Skåne däremot är det tvärtom. Det innebär att man också måste lösa transporten av el från norr till söder, berättar han.

Vill locka folk

– Och med all den vindkraft som kommer nu måste vi bygga om hela infrastrukturen. Ju mer vindkraft vi bygger desto mer vattenkraft behöver vi också, eftersom man måste klara av att producera el även när det inte blåser.

Att det finns mer än goda framtidsutsikter inom en stabil bransch är alltså fastslaget. Nu gäller det att locka folk.

– Vi har varit dåliga på att marknadsföra oss. Vi har inte fått upp någon hip-faktor på det här. Men det är en fantastisk bransch med bra arbetsmiljö och omväxlande och spännande arbetsuppgifter, säger Staffan Lundström.

Urban blev uppsnappad direkt efter examen

Det var aldrig några problem att ta sig in på arbetsmarknaden för Urban Selin. Han blev genast erbjuden ett jobb på E.ON när han var klar med sin utbildning och nappade, något som han inte har haft anledning att ångra.

– Det är ett väldigt omväxlande och roligt jobb. Det är aldrig ont om utmaningar, säger han.

Som nyanställd på Eon får man gå parallellt med en mentor under det första året. På så vis får man en tydlig koppling till arbetet och blir noga förberedd för sina kommande arbetsuppgifter.

– Det är en förutsättning för att man sedan ska kunna göra ritningar, säger han.

Ute på ”fältet” är det mycket praktisk arbete, med en hel del dramatik, som gäller. Bland annat lägger man kortslutningar och kör ”live”, för att se att utrustningen fungerar som den ska. Basen i arbetet är dock byggande och upprustningsprojekt.

– Jag jobbar både ute och inne. Det blir aldrig tråkigt. Och inom branschen finns det många valmöjligheter, man behöver aldrig bli fast vid en typ av jobb. Så jag ångrar inte en sekund mitt val, säger Urban Selin. 

Urban Selin, f.d. student

Urban Selin blev klar med sin utbildning för fem år sedan. Som nyutexaminerad elkraftingenjör blev han upplockad direkt av E.ON i Sundsvall.