Masterprogram i elektroniksystem och instrumentation, 120 hp

Skriv ut

Masterprogrammet i elektroniksystem och instrumentation fokuserar på inbyggda elektroniksystem med sensorer. Elektroniksystem blir allt vanligare och finns i många olika produkter på marknaden, bland annat i bilar, kylskåp, nycklar och förpackningar. Under utbildningen får du bred kunskap inom olika teknologier för konstruktion av inbyggda sensorsystem. Programmet uppdateras regelbundet med den senaste utvecklingen inom området och drivs i nära samarbete med forskare och industriella partners.

Elektronik finns inbyggt i många typer av produkter som tidigare inte har varit förknippade med elektronik. I många fall så har dessa inbyggda system också sensorfunktioner som kan vara alltifrån enkla temperatursensorer till komplexa sensorer baserade på videoteknik.

Du får en bred kunskap inom olika teknologier som är basen för konstruktion av inbyggda sensorsystem, exempelvis databehandling, kommunikation, sensorer, analog och digital bearbetning. År två i programmet består av projektarbete.

Programmet ger dig kontakter med internationella studenter och lärare. Utbildningen ges helt på engelska och det ger naturligtvis ökade färdigheter att kommunicera i internationella projekt.

För studenter i Trondheim ingår en obligatorisk vecka på Campus Sundsvall under termin 1. Termin 2 läser du på plats på Campus Sundsvall. Kontaktperson på HiST är Dag Roar Hjelme (dag.r.hjelme@hist.no).

Behörighet

Engelska kurs B/Engelska 6, alternativt dokumenterade resultat från något av följande internationella engelsktest:
– TOEFL pappersbaserat test med totalt resultat 575 samt betygskrav 4.5 på delprov Written
- TOEFL internetbaserat test med lägst betygsnotering 20 på delprov Writtten test (TWE) samt ett totalt resultat på 90
– IELTS test med minst 6,5 poäng och inget moment under 5,5 poäng.
Avlagd kandidatexamen/högskoleingenjörsexamen om minst 180 hp inom elektroteknik/elektronik, datateknik, fysik eller matematik med minst 22,5 hp inom matematik och med minst 15 hp inom elektroteknik.

Urval

Urvalet baseras på antalet avklarade akademiska poäng i intervallet 30-285hp godkända fram till och med sista anmälningsdag. I urvalet rangordnas de sökande efter totalt redovisade akademiska poäng.

Examen efter genomförda studier

Masterexamen
Examensbenämningen är Masterexamen med huvudområdet elektronik, översatt till Degree of Master of Science (120 credits) with a major in Electronics eller Teknologie masterexamen med huvudområdet elektronik, som också översätts till Degree of Master of Science (120 credits) with a major in Electronics, under förutsättning att minst 30 högskolepoäng i matematik finns godkända.

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du arbeta med forskning och utveckling vid högteknologiska företag inriktade mot exempelvis telekommunikation, multimedia och industriella elektroniksystem.

Arbetslivskontakt

Vi anser att det är viktigt att branschutveckling och utbildning går hand i hand. Utbildningen är utvecklad tillsammans med industrin utifrån deras behov och därför är dina projektuppgifter formulerade utifrån problemställningar som har identifierats av företag eller forskningsinstitut som vi samarbetar med.