Kristina Rådberg som driver projektet Kompetenskontraktet. Två kompetenskontrakt är redan underskrivna men vad händer härnäst?
Kompetenskontraktet är ett projekt som ska bidra till kompetensförsörjningen i regionen och öka tillväxten. Arbetsgivare tecknar fysiska Kompetenskontrakt där det anges hur de vill samarbeta med Mittuniversitetets studenter, i första hand kring förlag på examensarbeten/uppsatser, praktik- o traineeprogram.
Vilka är nästa på tur att skriva på kontrakt, någon du kan avslöja?
– Två kontrakt är tecknade, ett 20-tal är på gång men jag vill helst inte gå ut med några namn innan det är helt klart. Principen är att Handelskammaren säljer in Kompetenskontraktet bland arbetsgivare och Mittuniversitetet ansvarar för att programansvariga och studenter tar hand om arbetsgivarnas erbjudanden om samarbeten!
Vad händer med kontrakten efter december 2014 då finansieringen för projektet tar slut?
– Kontrakten gäller i ett år, men förlängs med automatik ett år i taget om det inte sägs. Tanken är givetvis att alla ska vara nöjda och vilja fortsätta att vara med. Arbetsgivaren har en kontaktperson och det är en kontaktperson (ofta programansvarig) vid Miun. Vi har valt ut åtta pilotutbildningar men tanken är att det efter 2014 ska skalas upp och gälla samtliga Miuns utbildningsprogram.
Vad är din vision för Komptetenskontraktet om du får tänka längre fram?
– Vision för Kompetenskontraktet är att det ska ge våra studenter större kompetens och nätverk i regionens arbetsliv. Samarbetet med arbetsgivare används vid rekrytering av studenter till Miun och säkra kompetensförsörjningen för arbetsgivare i regionen. Jag ser gärna att det blir någon form av ”samverkansgaranti” där de utbildningar som uppfyller bestämda del av arbetslivsanknytning får en stämpel att den utbildningen har en sådan garanti.