Rutiner för arbetsmiljöarbetet

Skriv ut

Arbetsmiljölagen är en ramlag som kompletteras med ett antal föreskrifter. Det är Arbetsmiljöverket som ger ut dessa. I föreskriften om Systematiskt Arbetsmiljöarbete anges att vi förutom en arbetsmiljöpolicy också skall ha rutiner för vårt arbetsmiljöarbete. Det innebär att vi skall ha en form av skyddsnät som fångar upp arbetsmiljöaspekten på både kort och lång sikt. Det tydligaste exemplet på systematiskt arbetsmiljöarbete hos oss är den fysiska och den psykosociala arbetsmiljöronden som återkommande genomförs vid lärosätet. Ett genomgående krav på arbetsgivaren och arbetstagare/studenter är att arbetsmiljöarbetet skall ske i samverkan. Det gör vi genom vårt samverkansavtal och studentrepresentationen i beslutsorgan. 

Samverkansavtal för medarbetarna

För att arbeta med arbetsmiljö i vardagen använder vi oss framförallt av våra möjligheter till samverkan, den ska ske på följande sätt:

Medarbetarsamtalet ibland kallat planeringssamtal eller utvecklingssamtal – har en central roll i arbetet med samverkan inom Mittuniversitetet. Medarbetarsamtalet är en planerad aktivitet mellan den anställde och närmaste chefen. Medarbetarsamtal är ett viktigt verktyg för att diskutera och planera behov av personal- och kompetensutveckling.

Arbetsplatsträffar är en dialog om mål, planer, förändringsbehov och resultat. För att känna ett djupare engagemang i arbetet måste alla känna till såväl de övergripande som de närliggande målen. Om alla är delaktiga när behov av förändringar uppstår, när de planeras, genomförs och utvärderas går hela förloppet smidigare.

Lokal samverkansgrupp skall finnas på alla avdelningar, inom förvaltningen och inom biblioteket. Frågor inom den egna verksamheten som skall behandlas av den lokala samverkansgruppen:

  • Organisationsfrågor
  • Interna rutiner
  • Lokalfrågor
  • Verksamhetsmål/-planering/-berättelse
  • Budget och ekonomi – uppföljning
  • Investeringsbudget
  • Bemanning
  • Nyanställningar/annonsering
  • Kompetensutveckling för personal
  • Arbetsmiljöfrågor
  • Lika villkor
  • Frågor som delegerats till den lokala samverkansgruppen
  • Institutionsstyrelsens agenda

Central samverkansgrupp skall finnas för universitetsövergripande frågor vid Mittuniversitetet. Parterna samverkar i gemensamma frågor som rör samtliga anställda vid Mittuniversitetet och inför beslut på central nivå av rektor, universitetsstyrelse, fakultetsnämnd samt lärarutbildningsnämnd enligt Mittuniversitetets beslutsordning.

Lika villkor inkl. diskriminering för både medarbetare och studenter
Arbetet för lika villkor, som avser kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättining, sexuell läggning och ålder, är en del av kvalitetsarbetet vid Mittuniversitetet och omfattar både studenter och anställda. Arbetet utgår från Mittuniversitetets Handlingsplan för lika villkor.

Mer information hittar du på sidan för Lika villkor 

Miljö
Syftet med Mittuniversitetets miljöarbete är att ständigt minska sin miljöpåverkan. Det är Mittuniversitetets avsikt att på ett betydligt kraftfullare sätt arbeta med miljöfrågorna framöver än vad som varit fallet varit tidigare.

Mittuniversitetet har valt att arbeta efter principerna för miljöledning, en väl beprövad metod för företags och organisationers miljöarbete. Ett miljöledningssystem är en process, där alla inom verksamheten deltar på olika sätt, så att verksamhetens miljöarbete ständigt förbättras.

Studenthälsovård
Studenthälsan arbetar förebyggande med hälsofrågor riktat till studenter. Detta görs genom att erbjuda studenterna mottagning och olika aktiviteter, men även genom att informera och stötta lärarna som möter och träffar studenterna dagligen.

Företagshälsovård
Mittuniversitetet har två leverantörer av företagshälsovård; Feelgood i Sundsvall och Previa i Östersund, Härnösand och Örnsköldsvik. Det är VHS som upphandlar för hela statens räkning. Vår företagshälsovård är tydligt inriktat på hälsofrämjande och förebyggande åtgärder. Vårt arbete med att förbättra arbetsmiljön inriktas på flera olika saker: främja hälsa och arbetsglädje, förebygga sjukdom och skador och underlätta rehabilitering av den som blivit sjuk.