Psykosocial arbetsmiljöenkät
Inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid Mittuniversitetet ska en medarbetarenkät genomföras vartannat år för att följa upp den psykosociala arbetsmiljön. Enkäten är ett ledningsverktyg som används för att utveckla och styra organisationen mot Mittuniversitetets övergripande mål att ha en god arbetsmiljö som i sin tur är preciserat i en arbetsmiljöpolicy.
Resultatet från enkäten ska ge stöd i arbetet med att utveckla ledarskap och medarbetarskap samt ge oss information om den psykosociala arbetsmiljön och identifiera de områden där vi behöver arbeta mer aktivt.
Skyddskommittén är beställare av enkäten och den genomförs i samverkan mellan arbetsgivare, fackliga parter och skyddsombud.
Arbetsgruppen som jobbade med att förbereda genomförandet av psykosociala arbetsmiljöenkäten 2014, leddes av HR-specialist Gertrud Olauzon, PER. I gruppen ingick också Janet Harling huvudskyddsombud, Kent Sjöberg, SUSS, Majen Espwall, SOA, Ummis Jonsson, SACO, Lollo Ljuslin ST/TCO och Eva Wiktorsson, KOM.
Extern leverantör
Mittuniversitetet har upphandlat den externa leverantören Quicksearch för att genomföra medarbetarenkäten 2014 och 2016. De uppfyller fullt ut de krav på vetenskaplighet och säkerställd anonymitet som Mittuniversitetet ställer.
Quicksearch medarbetarundersökning grundar sig på teorier utvecklade av professor Rensis Likert, Aaron Antonovsky och Frederick Hertzberg. Metoden har sedan vidareutvecklats i över 15 år för att anpassas till svenska förhållanden och modern tid. Konkret innebär den att frågor ställs inom fem områden: Organisation, Klimat, Ledarskap, Fysisk arbetsmiljö och Mål & visioner. Inom dessa områden finns så kallade indexfrågor som är fasta för jämförbarhet med andra organisationer. Eftersom Quicksearch har flera andra lärosäten som kunder så är det möjligt att göra jämförelser av våra index med andra högskolor/universitet. Det är också möjligt att anpassa och lägga till frågor efter vår organisations mer specifika behov.
Mer information om Quicksearch
Resultat
Quicksearch sammanställer och presenterar resultatet av enkäten på övergripande nivå för hela Mittuniversitetet.
Varje chef kommer därutöver att få resultatet för sin avdelning/motsvarande. Efter genomgång och reflektion av materialet ska de skicka det till det lokala skyddsombudet och de fackliga representanter som finns i LSG och samtidigt boka tid för ett möte med dem. Efter att detta möte har hållits presenteras materialet för samtliga medarbetare. Det krävs att man har 8 svar eller fler för att man ska få se hela resultatet nedbrutet på avdelning/motsvarand, dvs. både indexvärden och spridning. Om man har mellan 5-7 svar så får man se alla indexvärden (beräknade resultatstaplar) för avdelningen men kan inte se spridningen, dvs. hur många som svarat respektive alternativ i en fråga. Jämförelser med det totala resultatet visas i alla indexområden. Om man däremot har färre än 5 svar får man inget eget resultat. Istället får man se nivån ovanför sig/det totala resultatet. Överordnade chefer som har andra chefer under sig, kan även på en övergripande nivå se sina underställda chefers resultat, under förutsättning att tillräckligt många har svarat.
Handlingsplaner
Resultatet ska användas som underlag för de handlingsplaner som varje avdelning/motsvarande har att arbeta efter för ständiga förbättringar i vår arbetsmiljö.