Vid Grävseminariet i Umeå 21-22 mars delades årets Guldspadar ut, ett mycket prestigefyllt pris inom svensk journalistik. Bland årets pristagare som belönades för sina journalistiska insatser finns inte mindre än två tidigare studenter vid Mittuniversitetet.
Baris Kayhan fick en guldspade för sin fortsatta granskning i Sveriges Radio Stockholm av Panaxiahärvan. Juryns motivering var: För en tålmodig och avslöjande granskning av ett ekonomiskt dribblande med bland annat finansbolag, revisorer och en allsvensk fotbollsklubb inblandade.
- Det här är ett grävjobb som förtjänar att uppmärksammas så jag känner mig lättad över att det faktiskt vann. Det är ett klassiskt gräv med en mängd olika källor som följts och bearbetats i över ett års tid, säger Baris Kayhan.
Baris Kayhan startade Journalistprogrammet 2004 i Sundsvall och fick senare jobb inom Sveriges Radio där han arbetat på olika redaktioner sedan dess. Han minns och uppskattar utbildningen.
- Det var bra kvalitet och flera riktigt bra lärare. De långa praktikperioderna var en stor fördel, man behöver dem för att lära sig hantverket. Nu i efterhand hör jag många som talar gott om utbildningen, den har ett gott rykte i branschen, säger Kayhan.
Även tidigare studenten Helena Gunnarsson som sedan 2010 jobbar på tidskriften Kommunalarbetaren belönades med en guldspade för en granskning av dumpade villkor i hemtjänsten. Juryns motivering: För att ha kartlagt och avslöjat brister i hemtjänstbranschen och dessutom pekat på en omfattande ekonomisk brottslighet, som drabbat såväl kommuner och anställda som brukare.
- Det är hedrande att få priset bland så många andra duktiga journalister som man ser upp till. Utmärkelsen gör att man blir stärkt i att man gör något bra, säger Helena Gunnarsson.
Även Helena Gunnarsson lyfter fram de praktiska inslagen i utbildningen och kopplingen till arbetsmarknaden som de starkaste delarna och delar som varit betydelsefulla för karriären som journalist.
- Utbildningen kändes som ”hemma” för mig och jag fick mycket hjälp med kontakter in på arbetsmarknaden. Vi gjorde grävjobb under utbildningen som vi kunde sälja in hos större nyhetsredaktioner och praktikperioderna var viktiga - man lär sig på redaktionerna, säger Helena Gunnarsson.