Tänk att i förväg veta när och var en maskin ska gå sönder. Det kan nu bli verklighet med mittuniversitetetsforskaren Najeem Lawals innovation.
- Företagen kom till oss med ett problem. De ville hitta en lösning som kunde detektera när det finns risk att deras maskiner går sönder, säger han.
Innovationen som Najeem Lawal, tillsammans med bland annat professorn Mattias O´Nils, arbetat fram är ett mätinstrument som hittar och klassificera magnetiska metallpartiklar i hydraulolja. Genom att analysera partiklarna går det sedan att avgöra när och var ett oljesystem kommer att gå sönder. Något som göra att reparationer kan genomföras innan olyckan är framme. Vilket kan spara både tid och pengar.
Resan med att ta fram mätinstrumentet inleddes för cirka fem år sedan och har inte alltid varit spikrak. Många försök har genomförts under åren i både forskningsmiljö och ute i fabriker.
- Vi har haft flera alternativ hur vi skulle kunna lösa det. Sedan har vi kontaktat industripartners och testat olika lösningar, säger Najeem Lawal.
Just nu arbetar Najeem Lawal med att ta fram en prototyp och målet är att sälja det första mätinstrumentet under 2012. Våren 2012 gick även Najeem Lawal till riksfinalen i affärsplanstävlingen Venture Cup med sin affärsidé OnParticle. En idé som bygger på den mätmetod och det mätinstrumentet som utvecklats.
I och med att Najeem Lawal utvecklat sin affärsidé och en affärsplan har han bland annat tagit hjälp av MIUN Innovation, Mittuniversitetets innovationsstödjande verksamhet, och Innovationsbron. Ett samarbete som bland annat gett honom nya tankar om vad som är viktigt att tänka på när en produkt eller tjänst ska ut på marknaden.
- Det viktigaste jag tagit med mig är att man ska göra det man är bäst på. I framtiden när vi blir större så kan vi därför hyra in kompetens och arbeta tillsammans med andra, säger han.
Men även om Najeem Lawal kommit en bit på vägen med att utveckla sin idé vill ha inte stanna där utan hela tiden fortsätta utvecklas.
- Nästa steg är att det starta företag och satsa mer på forskningen så att det kan bli bättre. Och så har vi nya idéer på gång, säger han.