Medier som förvärvas till universitetsbiblioteket ska stödja och befrämja den utbildning och forskning som bedrivs vid universitetet, samt stärka samverkansuppgiften med näringsliv och samhälle.
Universitetsbibliotekets litteratursamlingar ska betraktas som en enhet. Universitetsbibliotekets ortsövergripande uppgift innebär att elektroniskt tillgängliga alternativ/resurser alltid övervägs vid förvärv.
Universitetsbibliotekets primära målgrupper är studenter, lärare och forskare samt övrig personal vid Mittuniversitetet, och målsättningen är att i största möjliga mån tillgodose dessa målgruppers enskilda behov av media. För studenter med läshinder tillhandahålls anpassad litteratur.
Allmänhet, forskare och studenter vid andra lärosäten är också välkomna att utnyttja universitetsbibliotekets resurser.
Förvärv av media bör vara relevant för den undervisning och forskning som bedrivs vid Mittuniversitetet. Vid förvärv ska även lika villkors-aspekten beaktas.
Universitetsbiblioteket strävar också efter att samverka med samhället i övrigt och kan förvärva föreslagna medier om de knyter an till universitetets kurser eller har ett allmänt intresse.
Universitetsbiblioteket har det övergripande ansvaret för bevakning av nyutgiven litteratur och medieutveckling. För att säkerställa kvaliteten på samlingarna ska universitetsbiblioteket aktivt verka för att lärare, forskare och studenter är delaktiga i urvalsprocessen. Inför inrättande av nya ämnen eller program på Mittuniversitetet ska en omfördelning av bibliotekets medel göras så att det skapas utrymme för inköp av literatur.
Ambitionen är att välja elektronisk utgåva i stället för tryckt så långt det är möjligt. Denna princip tillämpas när det gäller tidskrifter och uppslagsverk där universitetsbiblioteket endast tecknar abonnemang för tryckt utgåva i de fall då elektronisk inte finns. Undantag kan göras av ekonomiska skäl eller vid speciella önskemål. Inför tidskriftsförnyelser kontaktas institutionerna om eventuella förändringar, där även användarstatistik vägs in.
När det gäller monografier väljer universitetsbiblioteket elektronisk utgåva om den finns via plattform som följer etablerad standard. I vissa fall kan man dock komplettera med ett tryckt exemplar om särskilda önskemål framkommer. När det gäller titlar som enbart finns i elektronisk form via plattformar som universitetsbiblioteket valt att inte införskaffa eller som inte följer etablerad standard, väljer universitetsbiblioteket vanligen att köpa tryckta exemplar för att undvika alltför många olika plattformar att hålla sig uppdaterad kring.
För att uppmuntra och göra det enkelt för användarna att lämna inköpsförslag finns ett formulär för detta på universitetsbibliotekets webbplats.
Obligatorisk kurslitteratur skall finnas på den campusort där kursen för tillfället går.
Önskad relevant litteratur som inte finns på universitetsbiblioteket och som inte heller kan förvärvas med leverans inom rimlig tid har universitetsbiblioteket möjlighet att fjärrlåna in från andra bibliotek i eller utanför Sverige. Dock är prioriteringen alltid inköp före fjärrlån eftersom det är mer kostnadseffektivt och leder till högre kvalitet på samlingarna. Detta gäller inte tidskrifter och artiklar.
Universitetsbiblioteket följer lagen om offentlig upphandling vilket innebär att man i första hand anlitar upphandlade leverantörer av monografier och tidskrifter.
Universitetsbiblioteket tar emot donationer då dessa är relevanta för campusbiblioteken. Universitetsbibliotekets personal förbehåller sig dock rätten att göra eget urval ur materialet.
En avhandling som ett campusbibliotek får i gåva från annat lärosäte bedöms utifrån de kurser och utbildningar som Mittuniversitetet ger och placeras på det campusbibliotek där relevansen för ämnet i avhandlingen är högst.
Publikationer producerade vid Mittuniversitetet ska finnas tillgängliga elektroniskt i DiVA – Digitala vetenskapliga arkivet.
Tryckta rapporter och avhandlingar producerade och framlagda vid Mittuniversitetet katalogiseras och placeras i universitetsbibliotekets samlingar.
Universitetsbiblioteket är ett EDC-bibliotek och mottagare av EU:s officiellt utgivna dokument och publikationer.
Via avtal med SCA åtar sig campusbiblioteket i Sundsvall att bevaka och köpa in litteratur inom ”massa” och ”papper”.
Till förvärvsarbetet hör också genomgång och gallring av de befintliga samlingarna. Samlingarna ska underhållas så att relevans uppnås före maximalt bestånd. Detta arbete utförs av eller under ledning av ämnesansvarig bibliotekarie. Biblioteken skall eftersträva ett aktivt mediebestånd som är i balans med efterfrågan, bevarandekrav och lokalutrymme.
Skäl för gallring kan vara: