Ja, e-böcker som laddas ner till Adobe Reader kan läsas upp med programvaran Read Out Loud från Adobe. För att få böckerna upplästa måste du aktivera Read Out Loud under menyn Visa. Där kan du även välja att programmet ska läsa upp hela boken eller enstaka sidor. Om du vill ha texten uppläst på engelska, gå till Visa - Inställningar och välj kategori Läsning. Här kan du byta röst för uppläsning på engelska.
Vanliga frågor och svar
Databaser och e-böcker
Hur gör jag omlån på e-böcker?
Du kan ladda ner boken en gång till, det går inte att förlänga ett lån på en e-bok.
Hur hittar jag artikeln som fulltext när jag söker i databaser?
Ibland finns det en PDF direkt i databasen. Finns det ingen sådan ska du använda knappen Services or Fulltext som tar dig till en ruta där länken till artikeln finns. Observera att Mittuniversitetet inte har tillgång till alla artiklar du hittar i databaserna. Om artikeln inte finns hos oss finns det istället för länken till fulltexten en länk till ett beställningsformulär, som du använder om du vill att vi ska beställa hem artikeln till dig.
Hur hittar jag databaser i mitt ämne?
Du hittar våra rekommenderade databaser i olika ämnen på vår sida Ämnesguider. Det finns också en alfabetisk databaslista
Hur komer jag igång med EBSCO:app på min mobiltelefon eller surfplatta?
Böcker kan laddas ner, gäller inte alla titlar. Se information vid varje titel.
- Klicka på download (Offline) vid boken som du önskar ladda ner. Om du inte är inloggad i My EBSCOhost uppmanas du nu att logga in. Skaffa ett konto om det är första gången som du använder tjänsten.
- Välj under hur lång tid du vill låna e-boken. Klicka på Checkout och Download.
- Välj om du vill öppna eller spara boken.
Du behöver programmet Adobe® Digital Editions version 1.7.1 eller senare samt ett Adobe ID för att kunna läsa boken. Programmet är gratis och kan laddas ner på Adobes hemsida. Du kan även registrera ett Adobe ID på Adobes hemsida under Mitt Adobe.
Hur laddar jag ner en e-bok från Dawsonera till min dator?
Böckerna kan laddas ner till din dator i upp till fem dagar. Välj antal dagar för nedladdning, klicka sen på download och välj var du vill spara boken på din dator.
Hur laddar jag ner en e-bok från Ebrary
1. Börja med att skapa ett konto i Ebrary.
2. Tryck på Download och välj om du vill ladda ner hela boken eller bara vissa sidor. Spara på önskad plats.
Obs! Väljer du att ladda ner hela boken behöver du skaffa ett konto för Adobe Digital Editions för att kunna öppna boken.
Hur läser jag en e-bok från Ebrary på min mobiltelefon eller surfplatta?
Du kan ladda ner en e-bok från Ebrary direkt från webbläsaren. För att det ska fungera behöver du ett Adobe ID och appen BlueFire Reader.
1. Öppna webbläsaren och gå till Ebrarys hemsida via bibliotekets databaslista (gå till bibliotekets startsida).
2. Logga in på ditt konto i Ebrary. Om du saknar konto registrerar du ett på Ebrarys hemsida.
3. För Android-användare: boken sparas till din mapp med nedladdade filer. Sök upp filen och välj att öppna den i BlueFire Reader.
Jag försöker logga in i en databas men lyckas inte. Vad gör jag för fel?
Du ska använda studentportalens användarid och lösenord när du loggar in i en databas. Kontakta Helpdesk om din studentportalsinloggning inte fungerar.
Jag kommer att göra en praktik utomlands. Har jag möjlighet att ta del av bibliotekets databas då?
Det spelar ingen roll var i världen du befinner dig. Du kommer in i bibliotekets databaser bara du har tillgång till Internet och en fungerande studentportalsinloggning.
Jag letar artiklar i PubMed-databasen men det är så svårt att veta vilka sökord man ska använda på engelska. Finns det ett lexikon online?
Just för PubMed finns en svensk-engelsk/engelsk-svensk ordbok som heter MeSH sökverktyg. För andra sökningar kan det vara bra att använda Nationalencyklopediens inbyggda ordbok där du kan få översättning åt båda hållen. NE hittar du i vår alfabetiska databaslista.
Kan flera personer läsa en e-bok samtidigt?
Dawsonera: De flesta titlar har obegränsat antal samtidiga användare. Ett fåtal titlar har 1-3 samtidiga användare.
Ebrary: En eller flera samtidiga användare beroende på titel.
EBSCOhost: De flesta titlar har 1-3 samtidiga användare.
OBS! Kursbok i e-format innebär inte att biblioteket kan garantera med säkerhet att alla kan få samtidig tillgång till e-boken. I enskilda fall kan tillgången vara begränsad, det är förlagen som bestämmer antal samtidiga användare eller antal markeringar (en markering/lån) för den enskilda e-boken.
Kan jag exportera referenser från e-böcker?
Ja, Det går att exportera referenser, men det varierar vilket referenshanteringsprogram som går att använda. EndNote och EndNote Web fungerar.
Kan jag skriva ut och kopiera text från e-böcker?
Du kan skriva ut och kopiera men vissa e-boksdistributörer kräver att du först skapar ett konto. Utskrifter kan även i vissa fall vara begränsade till en sida i taget.
Vad har jag för rättigheter och skyldigheter som användare av e-böcker, finns det några användaravtal?
Som användare är du skyldig att läsa den information om upphovsrätt som vissa leverantörer/utgivare har lagt ut i anslutning till resurserna. Om licensvillkoren överträds kan leverantören, tillfälligt eller permanent, stänga av åtkomsten.
Varför står det Add to queue när jag försöker ladda ner en bok från Dawsonera?
Vissa böcker hos Dawsonera får bara ett visst antal användare vara inne på samtidigt. Därför kan du få upp alternativet Add to queue, som betyder att du kan ställa dig i kö på boken och få ett meddelande när den är ledig igen.
För att kunna ställa dig i kö behöver du ha ett konto hos Dawsonera. Det är kostnadsfritt, naturligtvis, men inte kopplat till Miun. Du kan alltså hitta på vilka inloggningsuppgifter du vill.
Gamla studentuppsatser och tentor
Var hittar jag gamla tentor?
Gamla tentor hittar du på Studentkårens webbsidor i Sundsvall och Östersund. I Härnösand vänder du dig direkt till Avdelningen för utbildningsvetenskap eller Avdelningen för arkiv- och datavetenskap för att fråga efter gamla tentor
Studentkåren Sundsvall, gamla tentor
Studentkåren Östersund, gamla tentor
Var hittar jag studentuppsatser?
Som student ska du från och med höstterminen 2007 registrera din uppsats på grund eller avancerad nivå i DiVA och uppsatserna är sedan sökbara i DiVA-portalen. Biblioteket hanterar därför inte längre uppsatser.
Vissa avdelningar lägger även ut dem på avdelningens webbplats, andra använder konferensen i studentportalen.
Är du intresserad av andra högskolors/universitets uppsatser kan du söka och läsa dem via DiVA, LIBRIS databas Uppsök och uppsatser.se
Länkar;
Söka avhandlingar och uppsatser
Uppsatser från Mittuniversitetets bibliotek - listor över uppsatser som publicerats i DiVA
Uppsatser.se - uppsatser från svenska högskolor och universitet
Låna och beställ
Hur får jag tag på kurslitteraturen?
Universitetsbiblioteket har minst två exemplar av de obligatoriska kursböckerna. Ett exemplar finns som korttidslån. Det andra exemplaret lånar vi ut på 14 dagar.
Hur lånar jag om mina böcker?
Du använder ditt användarid och lösen från studentportalen eller personnummer och din fyrsiffriga PIN-kod. Vill du veta hur länge du kan låna om, kan du läsa bibliotekets låneregler.
Logga in på Mina sidor och låna om
Om boken inte tillhör Mittuniversitetet:
Hur reserverar jag en bok?
1.Logga in i bibliotekets sökverktyg Primo (nytt fönster). Du använder ditt användarid och lösen från studentportalen.
2.Sök rätt på det du vill reservera.
3.Klicka på Bibliotek.
4.Klicka på Reservera till höger om placeringsinformationen.
5.Välj det bibliotek där du vill hämta materialet. Är du distansstudent kan du välja Skickas hem.
6.Sätt ett datum när din reservation slutar gälla. Datumet är till för andra som reserverat och kanske får materialet snabbare på detta sätt.
7.Klicka på OK!
8.Glöm inte att logga ut.
Hur skaffar jag ett lånekort?
Gå till vår webbsida Skaffa ett bibliotekskonto
Jag behöver installera SPSS på min privata dator. Hur får jag tag på en licens?
Som student vid Mittuniversitetet har du möjlighet att låna programvaran SPSS för installation på din dator. Be kursansvarig lärare ta kontakt med Helpdesk för att få åtkomst till licensnyckel.
För att komma åt installationsfilerna för SPSS behöver du en länk och den länken får du via kursansvarig lärare.
Instruktion för att ladda ner programvaran SPSS
SPSS finns också installerat i vissa datorsalar. Följ länken nedan för att se vilka datorsalar på campus som programmet finns installerat i.
Jag behöver låna en bok som inte finns i bibliotekskatalogen. Hur går jag till väga?
Då kan vi låna in boken från ett annat bibliotek, ett så kallat fjärrlån. Du kan göra en beställning via sidan Fjärrlån. Alla beställningar kan bli ett inköp till Mittuniversitetets bibliotek.
Jag bor utomlands och studerar på distans. Kan jag låna böcker av er då?
Biblioteket har tyvärr har ingen möjlighet att skicka böcker till distansstudenter som bor utomlands. Du kan däremot använda våra e-böcker och e-tidskrifter som du hittar via bibliotekets webbsida och i Primo. För att kunna läsa dem krävs studentportalsinloggning.
Jag har en skuld hos er. Hur gör jag för att betala?
När du är skyldig mer än ett visst belopp blir du spärrad för lån. Om du inte kan komma in på biblioteket och betala kan du betala in på plusgiro, men du måste meddela biblioteket att du gör så. Följ instruktionerna på bibliotekets sida om hur man betalar skulder.
Jag skulle vilja beställa en artikel som inte finns tillgänglig. Hur mycket skulle det kosta?
Prislistan gäller också studenter från andra universitet/högskolor som bor i regionen.
Att låna böcker från universitetsbibliotekets samlingar är gratis!
Jag är distansstudent, kan jag få mina böcker hemskickade?
Ja, om du är registrerad hos oss som distansstudent. Annars måste du fylla i vårt formulär för ansökan om hemskick. När du fått din ansökan godkänd kan du välja alternativet Skickas när du reserverar böcker.
Om jag lånar böcker i Östersund får jag lämna tillbaka dem i Sundsvall då?
Ja det går bra att lämna tillbaka ditt lån på valfritt bibliotek på Mittuniversitetet. Mittuniversitetets alla bibliotek fungerar som ett bibliotek.
Du kan också reservera böcker som finns på något av de andra campusbiblioteken. Vi skickar böcker mellan oss. Undantaget är korttidslånen där någon kan vilja låna boken direkt.
Länkar:
Kurslitteratur
Om jag lånar ett korttidslån i Härnösand får jag lämna tillbaka boken i Sundsvall då?
Nej, kursböcker på korttidslån måste lämnas där de lånats. Någon kan vilja låna det direkt efter dig och det tar för lång tid för oss att skicka boken till rätt bibliotek. Men alla andra lån går att lämna tillbaka på valfritt bibliotek på Mittuniversitetet.
Läs mer:
Kurslitteratur