Meriteringsprogram 2015–2017
Mittuniversitetet genomför under 2015–2017 ett sammanhållet meriteringsprogram för nydisputerade forskare. Utlysningen skedde under hösten 2014 och programmet påbörjades under våren 2015.
I Mittuniversitetets forskningsstrategi och i ARC13 framgår att vidareutveckling och förstärkning av universitetets forskningsmiljöer, såväl den ämnesbaserade forskningen som den profilerade forskningen, ska prioriteras. Detta omfattar bland annat förstärkning av forskargruppernas internationalisering, vidareutveckling av publiceringsstrategier samt att säkerställa återväxten av framtida forskningsledare. Mittuniversitetet har avsatt 100 Mkr för riktade aktiviteter kopplade till forskningsstrategin, varav 30 Mkr som strategiska meriteringsmedel inom ramen för detta program.
Under hösten 2014 initierade fakulteterna ett arbete med att utveckla lokala forskningsstrategier inom sina respektive områden. Meriteringsprogrammet tar sin utgångspunkt i de strategiska överväganden avseende utvecklingsmöjligheter som görs inom respektive avdelning och forskningscentra, dock utan krav på färdigställda lokala forskningsstrategier.
Syfte
Programmet ska långsiktigt och strategiskt förstärka Mittuniversitets ämnesbaserade och profilerade forskning i enlighet med universitetets forskningsstrategi. Programmet avser att förstärka forskningskompetensen på mellannivå (jmf postdoc). Meriteringsmedlen ska riktas så att de
- är av väsentlig betydelse för forskningens och ämnets strategiska utveckling;
- stimulerar lovande forskare att bli framtida forskningsledare vid Mittuniversitetet;
- stärker forskargruppernas internationalisering;
- stärker utbildningens forskningsanknytning.
Målgrupp
Meriteringsprogrammet vänder sig till forskare som är verksamma vid Mittuniversitetet, alternativt är föremål för anställning. Forskaren ska ha avlagt doktorsexamen max fyra år innan ansökningstidens utgång (datum för examensbevis).
Programmet vänder sig i första hand till forskare som inte tidigare innehaft post doc. Detta är dock inget krav för att antas till programmet.
Innehåll och finansiering
Programmet omfattar 28 meriteringsanslag á 1.0 Mkr (inkl OH) fördelade över två år. Programstart är 14 april 2015 och programmet avslutas 7 april 2017. Resterande del av forskarens anställning finansieras inom ramen för avdelningens ordinarie verksamhet.
Minst två månader av perioden ska tillbringas vid ett utländskt lärosäte eller forskningsinstitut enligt preliminär plan som redovisas innan programstart.
Samtliga forskare som antas till meriteringsprogrammet kommer genomgå en utbildning för framtida forskningsledare. Utbildningen arrangeras inom ramen för programmet.
I meriteringsanslaget ingår lönekostnader för programperioden samt kostnader för utlandsvistelse. Om forskaren redan erhållit extern finansiering för egen forskning under programperioden är det möjligt att disponera anslaget till andra ändamål än direkt lön (redovisas i ansökan, del A).
Urvalskriterier
De övergripande urvalskriterier som tillämpas vid bedömningen återspeglas i programmets syfte.
För meriteringsprogrammet eftersträvas en jämn könsfördelning. Ytterligare kriterier beslutas i förekommande fall av respektive fakultet.
Ansökan
Ansökan om deltagande i meriteringsprogrammet görs av avdelningschef efter beredning av aktuellt forskarkollegium respektive ämnesföreträdare/centrumledare.
Ansökan ska innehålla följande delar:
Del A:
Motivering för ansökan (max 6 sidor)
Redogör särskilt för:
- hur forskaren genom att delta i programmet förväntas bidra till att uppnå meriteringsprogrammets syften. Särskild tonvikt ska läggas på den strategiska argumentationen.
- planerat upplägg för de två programåren.
- förutsättningarna för forskaren att få en sammanlagd forskningstid som är högre än de ca 50 % som stödet möjliggör samt vad som planeras för forskaren efter programperiodens slut.
Del B:
Beskrivning av forskaren och forskarens tidigare respektive tänkta framtida verksamhet (max 4 sidor)
Del C:
Forskarens CV inklusive publikationslista.
Ansökan märks ”Meriteringsprogram” och skickas som e-post (word-format) till respektive fakultetskansli (NMT: Maria Torstensson, Maria.Torstensson@miun.se, HUV: Karin Olsson, Karin.Olsson@miun.se ). Respektive fakultetsnämnd ansvarar för bedömning och beslut avseende ansökningarna.
Övrigt
Utgångspunkten är att programmets anslag fördelas lika mellan NMT och HUV men fakulteterna har möjlighet att efter samråd ändra fördelningen. Mittuniversitetets arbetsgrupp för forskningsstrategin utgör styrgrupp för meriteringsprogrammet. För programmets genomförande ansvarar fakulteterna.
Forskare som antas till meriteringsprogrammet förväntas delta under hela programperioden. Skulle forskaren inte ha möjlighet att fullgöra sitt deltagande i programmet så beslutar fakulteterna om hantering av anslaget. Forskningen skall, med undantag för utlandsvistelsen, bedrivas vid Mittuniversitetet.
Programmet följs upp årligen och utvärderas i sin helhet under 2017 enligt riktlinjer som fastställs senare.