Nytt verktyg underlättar tjänsteplaneringen

Skriv ut

Tomas Berglund, vice dekan på HUV-fakulteten, svarar på frågor om det nya tjänsteplaneringsverktyget.

Vad är det för verktyg som ska användas?

– Det heter Retendo och används idag vid flera lärosäten som Umeå universitet, Göteborgs universitet, Högskolan Gävle, Högskolan Dalarna med flera. Många andra är också på väg att upphandla detta verktyg.

 

Vilka fördelar har det?

– Det vi ser som fördelarna med verktyget är att det är utvecklat i samarbete med universitetet och att vi återinvesterar medel i verktyget med vår anslutning till det. Demonstrationerna vi fått visar att det är användarvänligt och har stor potential inte bara för planering av tjänster utan också för simuleringar av framtida förändringsscenarier.

 

Vad innebär det här för personalen?

– Framför allt kommer verktyget att vara ett gott stöd för studierektorer i deras tjänsteplanering, liksom för avdelningsledning och fakultet när det gäller planering av verksamheten. För den enskilde anställde forskaren och läraren kommer det att innebära att man enkelt kan läsa av hur tjänsteplaneringen ser ut månad för månad och se var de stora belastningarna ligger under året och därmed också kunna signalera om förhållanden blir oacceptabla och begära att tjänsten planeras om.

 

När är det klart att tas i bruk?

– Från december påbörjas integrationsarbetet och under våren kommer utbildningsinsatser att påbörjas. Just nu tänker vi att det kan bli i flera steg. Vi hoppas att vi skall ha resurser för att låta andra halvåret av 2014 gå över i det nya tjänsteplaneringsverktyget, men sannolikt blir det med planerandet av verksamhetsåret 2015.

 

Är det krångligt att lära sig hantera?

– Erfarenhet från andra lärosäten lär, att efter en dags utbildning kan man hantera verktyget. Alla användare kommer att få utbildning under våren så att man kan hantera verktyget och vi tänker försäkra oss om att våra användare känner trygghet i att använda det när det införs. Några kommer att ges en fördjupad utbildning, för att kunna bistå oss andra i vårt arbete med verktyget. Uppföljningsutbildningar kommer också att ges under perioden för att dels friska upp minnet av det man lärt initialt men också för att ta steg vidare i användandet av verktyget. 


Stäng meny