Science & Innovation Day

Skriv ut 17 jun juni 2014

Den 13 oktober arrangeras den årliga forsknings- och innovationskonferensen Science & Innovation Day i Sundsvall. En unik mötesplats där näringsliv och forskare får utbyta kunskap, idéer och utveckla nya samarbeten.

Temat för årets konferens är innovation, forskning och framtid. Du får träffa Mittuniversitetets forskare och ta del av de senaste forskningen från forest as a resource industrial research college, stora funktionella ytor med superkondensatorer och pappersbaserade plattformar med elektronik och forskning kring förbehandling av högutbytesmassa. Därtill blir det forskningsresultat från inbyggda sensorsystem, internet of Things, och industriell miljöer med mätsystem. Innovation är en viktig ledstjärna för alla forskningsområden. Kanske är det här du hittar helt nya konkurrensfördelar för just din bransch?

Våra huvudtalare 2015

  • Niklas von Weymarn, VD Metsä Fibre
  • Magnus Melander,  ICT-entreprenören med över 30 år i branschen
  • Ari Riabacke, hyllad talare och ofta kallad "Beslutsdoktorn"

Läs mer om dem och deras programpunkter nedan. Passa på att knyta nya kontakter och utbyta idéer med de främsta aktörerna i regionen!

   

Konferencier TullaMaja Fogelberg

Tullamaja

Vår konferencier är journalisten TullaMaja Fogelberg!

TullaMaja Fogelberg är journalist, reporter och programledare på Sveriges Radio i Sundsvall. Sedan 2004 har hon väckt Västernorrland i P4:s lokala morgonprogram, men ägnar sig också bland annat åt att göra radiodokumentärer.

Inledningstalare: Madelene Sandström, VD KK-stiftelsen

Madelene sandström KKS

Madelene Sandström är VD för KK-stiftelsen och inleder som talare på Science & Innovation Day tillsammans med Mittuniversitetets rektor Anders Söderholm. Hon kommer att presentera KK-Stiftelsens syn på forskning och finansiering.

KK-Stiftelsens uppdrag är att stärka Sveriges konkurrenskraft genom att finansiera forskning och kompetensutveckling som sker i nära samverkan med näringslivet. Stiftelsen verkar bland annat för att lärosäten ska bygga internationellt konkurrenskraftiga forskningsmiljöer, arbeta långsiktigt kring strategisk profilering och öka samarbetet mellan akademi, näringsliv och institut. Forskning i samproduktion med näringslivet leder till ny kunskap och kompetens, nya produkter och applikationer samt processförbättringar. 

Framtidens bioraffinaderier

Niklas von Weymarn

Niklas von Weymarn, Bioproduktbruket i Äänekoski, Finland

Massabruken fortsätter att se optimistiskt på framtiden trots de utmaningar som finns på marknaden med minskande försäljning av tidningspapper. Det finns stora möjligheter för massabruken att hoppa på bio-ekonomi- boomen som kommer nu. Många frågar efter hållbara produkter som ersättning för fossilbaserade material.  Våra massabruk är så mycket mer än bara pappersmassa, säger Niklas von Weymarn,  VD Research på Metsä Fibre. Han kommer att berätta om Metsä Group, framtidens bioekonomi, logiken bakom det nya bioproduktbruket i Äänekoski, brukets roll inom ett bredare affärsekosystem och planer på nya bioprodukter i sitt föredrag om skogens framtid.

IoT - Internet igen

Magnus Melander webb

Magnus Melander, Wbird

Varför händer det nu och varför blir påverkan på människor, organisationer och förhoppningsvis vårt jordklot stor? Hur ska man förhålla sig till möjligheterna och riskerna med IoT, Internet of Things, och varför kan det bli en ny paradgren för Sverige? Vad händer när två megatrender - IoT och Makers Movement - möts?

Magnus Melander är ICT-entreprenören med över 30 år i branschen. Med sin långa erfarenhet av ledande positioner i internationella företag driver han idag konsultfirman Wbird som stöttar företag att utveckla verksamheten med hjälp av IoT och M2M. I denna presentation delar Magnus med sig av sina erfarenheter av IoT-området och hur det påverkar oss.

Forskning i fokus - framtidens forskning presenteras

Science & Innovation Day är en konferens där forskning och näringsliv möts under lättsamma former. Under programpunkten ”Forskning i fokus” får du ta del av de senaste forskningsresultaten från Mittuniversitetets två forskningscentrum STC och FSCN. Inom områden som energieffektiv massaproduktion, mätsystem, inbyggda sensorsystem, stora funktionella ytor och forskarskolan Foric berättar forskarna tillsammans med sina samarbetspartners om de senaste forskningsframstegen och vad resultaten bidrar med för näringslivet. Forskningsutställningen visar pågående forskning med hjälp av posters och demonstratorer. Där ger forskarna dig en personlig presentation av forskningsområdet. Kanske är det här du hittar helt nya konkurrensfördelar inom just din bransch?

Framtiden är här i morgon - är ni redo?

Ari Riabacke

Ari Riabacke, fil. dr. i risk och beslutsanalys

”Business as usual”-tiden är förbi. Vi måste tänka nytt och göra annorlunda. Så frågan är, hur skapar vi framgångsrika organisationer i tider av osäkerhet, hur leder vi dem och hur tar vi de klokaste besluten? Detta är utgångspunkten i Ari Riabackes skarpa, underhållande och bitvis provocerande budskap som garanterat kommer att vidga era vyer för hur ni ser på framtiden, era organisationer - och er själva.

Ari Riabacke är en av Skandinaviens mest anlitade talare, i Dagens Industri rankad topp tre bland näringslivstalarna i Sverige och av Speakersforum nominerad till International Guest Speaker of the year 2014.

Science and Innovation Day anmäl innan 5 oktober

En fullspäckad konferensvecka

Science & Innovation Day arrangeras under vecka 42 som en del av konferensen BIG42 (Business, Innovation och Gaming). Business Innovation Day inleder konferensveckan på måndag den 12 oktober, där får företag hjälp av Mittuniversitetets bästa forskare med sina utmaningar. Tisdagen den 13 oktober arrangeras Science and Innovation Day, en konferens där näringsliv och forskare möts under lättsamma former med inspirerande föreläsningar och presentationer av de senaste forskningsnyheterna.

Därefter fortsätter konferensveckan med föreläsningar och workshops med fokus på tjänste- och verksamhetsutveckling i ett digitalt samhälle och veckan avslutas med gaming för en lite yngre publik. Läs mer om hela konferensveckan på www.broninnovation.se/Sundsvall42

Science & Innovation Day arrangeras av:

Mittuniversitetets forskningscenter FSCN och STC tillsammans med innovationsmiljöerna: Fiber Optic Valley, Biobusiness Arena, Åkroken Science Park och Åkroken Business Incubator.

Finansieras av:

Europeiska regionala utvecklingsfonden, KK-stiftelsen, Länsstyrelsen Västernorrland, Region Gävleborg, Tillväxtverket, Vinnova

Praktisk information

Datum: 13 oktober, 2015. kl. 10-18
Plats:
Konferensen äger rum på Sundsvalls Konferenscenter, Quality Hotel, Esplanaden 29 i Sundsvall.
Konferenskostnad: 1 395 kr/person exkl moms.
Anmälan: Anmäl dig senast 5 oktober. Till anmälan.
Boende:  I anmälan finns möjlighet att boka förmånligt boende på hotell i centrala Sundsvall.
Gratis buss Gävle-Sundsvall: Ta bussen till och från Science & Innovation Day. Fiber Optic Valley sponsrar alla deltagare med gratis bussresa tur och retur, Gävle-Hudiksvall-Sundsvall. Bokas i samband med anmälan till konferensen.

Kontakta oss

Christine Grafström, kommunikatör STC Mittuniversitetet
072-210 32 12, epost christine.grafstrom@miun.se

Inger Axbrink, kommunikatör FSCN Mittuniversitetet
070-393 16 43, epost inger.axbrink@miun.se

Markus Marklund, processledare Science & Innovation Days
070-555 57 30, epost markus.marklund@proandpro.se

Frida Niska, kommunikatör BioBusiness Arena
070-610 44 83, epost frida.niska@biobusinessarena.com

Susanne Nylén, Klusterkoordinator Fiber Optic Valley
070-689 57 71, epost susanne.nylen@fiberopticvalley.se

Samarbetspartner


Samarbeta med oss

Som samarbetspartner till Science & Innovation Day får du ett utmärkt tillfälle att marknadsföra företaget. Här har du möjlighet att personligen möta potentiella kunder och knyta nya affärskontakter samtidigt som ni förstärker ert företags position inom branschen och stöder Mittuniversitetets forskning. 

Läs mer om våra partnerpaket