Från studier till NCC

Skriv ut 10 sep september 2014

Richard Lindberg blev färdig byggingenjör våren 2011 och jobbar nu som arbetsledare på NCC Mark och Anläggning i Östersund där han är med och bygger ut fjärrvärmen åt Jämtkraft.

Hur kom det sig att du började studera?

- Jag var tidigare yrkesofficer och i samband med förbandsnerläggningarna bestämde jag mig för att utbilda mig till något annat. Jag började på komvux för att komplettera mina betyg med sikte på polisutbildningen, men då insåg jag hur roligt matematik är och bestämde mig för att fortsätta på basåret och komplettera med mera matematik, fysik och kemi på universitetet  med målet att börja byggingenjörsprogrammet. 

Vad innebär ditt nuvarande jobb?

- Jag fördelar och leder min personal vart de skall gräva för att Jämtkraft skall kunna lägga ut ny fjärrvärme eller göra underhåll på befintlig fjärrvärme. Stor del av tiden ägnar jag åt att leda dem mellan olika uppdrag och samverka med andra aktörer såsom svetsare, kranbilsförare och beställaren Jämtkraft AB, berättar Richard. Arbetet innebär en hel del ekonomisk uppföljning, t ex fakturering.

Hur fick du jobbet på NCC?

- Det började med praktik på NCC sommaren 2010. Det ledde till att NCC gav mig en uppgift att undersöka i examensarbetet som jag gjorde våren 2011. Examensarbetet gav mig de kontakter jag behövde för att få ett jobb som tjänsteman på NCC dagen efter min examen.

Vilken nytta har du haft av din utbildning?

Den analytiska förmågan som man får som Byggingenjör har jag haft enormt mycket nytta av vad gäller avtal, ekonomi och optimering. De verktyg jag fått med mig via skolan upplever jag som mycket användbara och jag kan ofta reflektera tillbaka det vi lärde oss på skolan, säger Richard. Jag har lärt mig hur jag söker upp sådant som jag behöver kunskap inom!

- Kunskaperna jag fått inom konstruktionsberäkningar, CAD-ritning, projektering och kvalitétstyrning har jag direkt nytta av då detta är praktiska utbildningar som jag använder mer eller mindre dagligen.

-Verktygen och den analytiska förmågan jag fick via Mittuniversitetet är mitt livs bästa investering!

Vad var det bästa med byggingenjörsprogrammet i Östersund?

Kontakten med lärarna och föreläsarna! En stor födel är att Mittuniversitetet ofta använder föreläsare som jobbar inom byggbranschen, som konstruktörer, entreprenörer, arkitekter med mera. Några av dessa lärare har jag efter utbildningen jobbat en del med. En stor fördel är att vi förstår varandra och talar samma ”språk”!

- För mig var det ett stort plus att få bo och studera i Jämtland. Närheten till fjällen är rena drömmen för mig, utförsåkningen, downhillcyklingen och klättringen som finns här i Jämtland är oslagbar, avslutar Richard.