STC forskningscenter

Skriv ut 18 jul juli 2013

Sensible Things that Communicate, STC, utvecklar sensorbaserade system och tjänster inom elektronik och datateknikområdet med fokus på industriell IT och digitala tjänster. STC är en del av Mittuniversitetets KK-miljö som finansieras av KK-stiftelsen. STC samarbetar nära Mittuniversitetets forskningscenter FSCN.

Då STC är ett internationellt forskningscenter sker den mesta av kommunikationen på engelska. Därför har vi valt att publicera fullständig information och nyheter på STCs engelska webbplats. Klicka på "In English" längst upp på sidan så kommer du till den engelska webbplatsen eller på länken här nedan:

Klicka här för att komma till STC:s engelska version (STC in English)

 

STC grundades 2005 och har idag över 70 forskare, varav 11 professorer, som arbetar inom forskningscentret som professor Mattias O´Nils leder. Verksamheten finns på Mittuniversitetet campus i Sundsvall och forskningsmiljön ligger i framkant med ett flertal välutrustade labb för bland annat optik. röntgen och 3D samt ett högklassat renrum.

Inom STC verkar olika forskargrupper som alla är experter inom sitt område. De nio forskargrupperna är:

  • Detektorer och fotonik (Detector and Photonics)
  • Kraftelektronik (Power Electronics)
  • Tryckta sensorsystem (Printed Sensor Systems)
  • Strålnings sensorsystem (Radiation Sensor Systems)
  • Realistisk 3D (Realistic 3D)
  • Sensorbaserade system (Sensor-based Systems)
  • Säkerhet i sensornätverk (Sensor Network and Security)
  • Visuella sensorsystem (Visual Sensor Systems)
  • Trådlösa sensornätverk (Wireless Sensor Systems)

Forskargrupperna samarbetar ofta i olika forskningsprojekt och ofta sker det i samproduktion med näringslivet. Det betyder att forskargrupperna ofta har både akademiska och industriella medlemmar vilket ger dynamiska och intressanta miljöer som kan tänka nytt och därigenom driva tillväxt i både etablerade och nya företag.

Forskningscentren STC och FSCN ingår i Mittuniversitetets KK-miljö som är en särskild satsning av KK-stiftlesen för att utveckla forskningsprofilerande och samproducerande lärosäten. KK-miljön skapar förutsättningar för en effektiv och relevant användning av lärosätets resuresen och goda utvecklingsvillkor för forskningen.

Kontakt

Centrumledare:
Prof. Mattias O'Nils

Administratör:
Fanny Burman

Kommunikatör:
Christine Grafström