Flera utbildningar vid Mittuniversitetet når framskjutna placeringar i Svenskt Näringslivs rankinglista över utbildningar med god samverkan med arbetslivet. Det gäller bland andra Informations- och PR-programmet, Grafisk design samt Risk- och krishanteringsprogrammet.
För sjunde året i rad rankar Svenskt Näringsliv olika universitets- och högskoleutbildningar genom att jämföra dem med varandra. Till grund för rankingen ligger ett antal frågor om hur väl utbildningen är kopplad till arbetslivet, till exempel genom praktik, mentorföretag, projekt- eller examensarbeten.
– Samverkan med arbetslivet är ett prioriterat område för Mittuniversitetet. Vi vet att både studenter och arbetsgivare tjänar på nära samverkan. Studenterna får en chans att komma ut i arbetslivet och arbetsgivaren får möta och utveckla sin framtida arbetskraft, säger Robert Pettersson, samverkanschef.
I årets rankning står sig Mittuniversitetets utbildningar, Informations och PR-programmet och Grafisk design och kommunikation väl i konkurrensen – båda utbildningarna rankas som tvåa i landet inom respektive område.
– Det är roligt att samverkansfrågorna värderas och lyfts upp. Vi märker att våra studenter är medvetna om betydelsen och att de väljer utbildning efter hur samverkan med arbetslivet ser ut, säger Ann T Ottestig, programansvarig för Informations och PR-programmet.
Ett annat program som ligger högt i rankingen är Risk- och krishanteringsprogrammet. Inom sitt område landar programmet på en femteplats och den finns också med som topp 20 i Sverigetoppen, det vill säga den lista där samtliga utbildningar 782 stycken, oavsett område, rankas.
– I utbildningen integrerar vi samverkan med arbetslivet så långt det är möjligt i programmets kurser. Det ger både en stor mängd och en kontinuitet av aktiviteter som varierar i form och innehåll, säger Jörgen Sparf, programansvarig, Risk- och krishanteringsprogrammet.
Mittuniversitetets topp 25 placeringar
Område humaniora och teologi (totalt 53 utbildningar)
Informations- och PR-programmet, plats 2
Journalistprogrammet, plats 10
Konstnärligt område (totalt 14 utbildningar)
Grafisk design och kommunikation, plats 2
Område juridik och samhällsvetenskap(totalt 282 utbildningar)
Risk- och krishanteringsprogrammet, plats 5, (plats 17 på Sverigetoppen)
Personal- och arbetslivsprogrammet, plats 24
Område teknik (totalt 238 utbildningar)
Civilingenjörsutbildning industriell ekonomi plats 11
Civilingenjör i teknisk design, plats 25
Område vård och omsorg (totalt 85 utbildningar)
Programmet för hälsa och rehabilitering i arbetslivet, plats 13
Programmet för psykisk ohälsa – särskild komplicerad problematik, plats 23