Examensarbete 2014

Skriv ut 24 mar mars 2015

Examensarbete

Efter tre år på Grafisk design och kommunkation så avslutas utbildningen med ett examensarbete. Varje år ger vi studenterna en examensuppgift som skall locka fram den kreativitet och kunskap som studenterna samlat på sig under åren. Avslutningsvis har vi en stor utställning där allmänheten bjuds in att ta del av allas arbeten.

Uppgiften som studenterna fått:

  • Skapa en hjälporganisation som finansierar sin verksamhet sin hjälp genom att på kommersiell basis sälja och paketera produkter.
  • Skapa ett vinstdrivande varumärke som opererar på en kommersiell marknad, tjäna pengar, generera vinst, inte för att berika ägarna utan för att lindra nöd i världen.

Nedan hittar du några av våra avgångsstudenters examensarbeten.

Inland av Kristina Orjala

Om Inland

Sverige är det land i Europa där urbaniseringen gått snabbast de senaste åren. Det kanske inte låter som ett problem, men avfolkningen av landsbygden innebär i många fall tvångsförflyttning. Landsbygden har blivit död och obeboelig. Människor tvingas att lämna sina hem.

Organisationen Inland verkar för att hjälpa landsbygden, med fokus på landsbygden i Mittsveriges inland, trakterna kring Ånge och Bergs kommuner. Det är en region som till stor del består av just landsbygd och gles landsbygd. Denna organisation vill lyfta en del av kulturarvet som snart kommer att vara helt förlorad – mathantverket från inlandet. Organisationen bygger på att små producenter kan samarbeta och leverera varor till ett gemensamt varumärke. På så vis skapas arbetstillfällen i regionen, samtidigt som organisationen kan visa smakprov på vad som finns i regionen. Vinsten ska gå till forskning kring landsbygdsfrågor – att söka efter DET som kan få landsbygden att fortsätt leva av egen kraft. Kanske är det nya kommunikationssätt, nya typer av arbetsplatser, nya former av service eller liknande. Inlandet får bli en föregångsregion som får visa vägen.

Att förpacka en plats och ett kulturarv

Inland säljer mathantverk enligt gamla recept från regionen. Tre produkter ur Inlands sortiment är Kesmus, en ostmassa med grädde och hjortronsylt, Pank, en söt rörost och Mesuklubb, som är inlandets svar på den norrländska palten. Med en nytänkande design vill Inland ta de här rätterna in i nutiden och framtiden och nå en ny ung målgrupp.

Abol av Victor Lahall

Om Abol

Det är lätt att tro att ordet slav är något som tillhör historieböckerna. Kanske läste du på gymnasiet om den transatlantiska slavhandel på 1800-talet. Om inte, kanske du ändå har sett filmen 12 Years a Slave. En gripande film som får många av oss att reflektera kring hur mycket som har hänt på 200 år. Det är obegripligt att människan en gång i tiden handlade med människor på samma sätt som vi handlade med boskap. Vi ryser till för ett ögonblick, trycker oss till personen bredvid och tackar för att vi lever i dagens samhälle.

Världen över blir dagligen tusentals människor berövade sin frihet och utnyttjas av slavhandlare som gör allt för att tjäna pengar på dem. Trots att slaveri idag är förbjudet i samtliga av världens länder beräknas slavhandeln vara samtidiens näst snabbast växande kriminella verksamhet efter droghandeln. Den innefattar 30 miljoner slavar, fler än någonsin tidigare i modern historia.

Bangladesh klädexport har vuxit stadigt de senaste 30 åren och står idag för 78 procent av landets totala export, vilket gör Bangladesh till det land som beräknas vara mest beroende av sin klädindustrin – 3.6 miljoner människor anställda på över 5 000 fabriker. Klädindustrin karaktäriseras av komplexa produktionskedjor och det är få företag som har full koll på sin kedja och som vet exakt vem som har producerat deras kläder. Denna bristfälliga transparens gör det svårt att upptäcka slaveri och flera företag riskerar att vara en del av slavhandeln.

Trots omfattande resurser av såväl gas som kol är Bangladesh ett av världens mest fattiga och tätbefolkade länder — samtidigt ingår landet bland de tio länder som står för 76 procent av alla världens slavar. Bangladesh lagar för att skydda landets arbetare är långt ifrån kompletta och det finns flera dokumenterade fall där den lokala polisen mutas av fabrikscheferna, trots vetenskapen om att slavar hålls till fånga. Slavar i textilindustrin levar under total misär och är maktlösa att göra någonting åt den — så länge de inte får hjälp.

Mywords av Louise Åslund

Om Mywords

Psykisk ohälsa tas sällan på ordentligt allvar förens efter en skada har skett. Förloppet har ofta gått för långt när hjälpen erbjuds. Någon med ätstörningar hamnar under tippvikten och kroppen sätts i akut fara. Någon dämpar sin ångest med en överdos. Någon försöker ta livet av sig.

Hjälporganisationen Mywords ska fungera som ett nätverk för unga vuxna världen över där de kan ventilera känslor och erfarenheter, knyta kontakter, och hjälpa varandra till ett bättre välmående. Ett onlinecommunity som utgår ifrån att de som vill få hjälp med sitt psykiska mående ska kunna få det. Ätstörningar, självskadebeteende, självmordstankar, depression, panikångest – vilka tendenser som än kan finnas och vart de än är på allvarlighetsskalan ska nätverket arbeta för att alla ska kunna må bättre. Ingen ska behöva höra att hen inte mår tillräckligt dåligt. Alla ska tas på allvar och få det stöd de behöver. Jag tycker det är väldigt intressant med uttryck genom kreativitet. Jag är dansare, grafisk designer, filmskapare, och då och då även lite skrivare. Jag tycker att det kreativa uttrycket, och passionen till skapandet är ett fantastiskt sätt att bearbeta allt det här trasslet som finns inne i huvudet. Men, det är inte alltid det går. Jag vet inte hur många gånger som jag har känt att det finns inte ett dugg i mitt huvud. Det spelar ingen roll hur mycket inspiration man kollar på, eller hur mycket det ens finns att berätta, ibland är det bara tomt. Det kommer ingenting.

A List of ten är en bok med uppdrag. 30 listor som kunden ska skriva, och varje lista har en specifik rubrik. Den är till för att kunden ska kunna få lite ordning på sina tankar, och samtidigt även utmana sig själv. En del listor innehåller även uppdrag som baseras på vad som listas upp.

Förutom listboken säljer Mywords kortlekarna Writers Block, som är ett lekfullt verktyg för att genom slumpen få fram sin berättelse, när det står helt still.

Writers block finns i tre varianter – Meningar, Ord och bokstäver. Meningar och ord är det meningen att det ska finnas många utgåvor av, eftersom kortens möjligheter inte är oändliga. Bokstäverna är däremot lite mer mångsidiga. Här blir det lite som alfapet. I förpackningen har jag tre av varje bokstav, och det bästa med Writers Block är att man får fuska. Om du redan har använt upp alla A:n och du inser att du behöver ett till, för du är nåt på spåren – ta det då! Det finns ju inga regler när man försöker skapa!

ADA av Sofie Ström

Om ADA

Hur skulle din uppväxt sett ut utan din familj?
Hur skulle den sett ut i ett land där du inte förstod någon och ingen förstod dig?

Varje dag kommer 10 ensamma flyktingbarn till Sverige. Varje dag. De flyr från krig, förföljelse, våld, svält, fattigdom och risken att tvingas bli barnsoldater. Antalet ensamkommande flyktingbarn har ökat med 1000% från 2004 till 2014. Det har gått från 400 barn per år till cirka 4000 tusen barn per år. Bara under år 2014s tre första månader har det anlänt 999 ensamma barn till vårt land.

Anledningen till att de skickas iväg är för att deras familj hoppas att det finns en ljusare framtid för dem någon annanstans. Att de skickas ensamma beror oftast på att familjen inte har råd att skicka fler barn eller resa tillsammans. Det är en absolut sista utväg att skicka iväg sitt eget barn.

Det som saknas i dessa barns liv är ett socialt kontaktnät, känslan av tillhörighet och delaktighet. Integrationen går för långsamt och barnen hamnar utanför samhället. Jag har varit i kontakt med ett boende i Sundsvall där personalen informerade mig om att det bästa sättet att öka integrationen är genom föreningslivet. Att låta barnen delta i olika idrottsföreningar och kulturföreningar ger dem en möjlighet att känna delaktighet, utveckla sitt språk, sig själva och skapa ett kontaktnät.

Lösningen

Det är här min hjälporganisation kommer in. ADA syftar till att stötta olika föreningar så att de är mer förberedda och har ett större engagemang för dessa ensamkommande barn. Vi arbetar för att föreningarna ska få en större förståelse för dessa barn och för att de ska se potentialen i dem. Det behövs ett gemensamt engagemang kring att hämta och skjutsa. En förståelse för att dessa barn saknar stöd från familj och släkt vad gäller försäljning av lotter med mera.

ADA informerar barnen om vilka alternativ de har i sitt närområde. ADA stöttar även barnen med ekonomiska bidrag för att de ska kunna delta på samma villkor som alla andra. Bidragen kan gå till exempelvis utrustning, medlemsavgift, cuper och träningsläger.

Finansiering
För att finansiera ADAs verksamhet säljer vi enkla och nyttiga mellanmål. Sortimentet är baserat på de länder som det kommer flest ensamma flyktingbarn ifrån just nu, vilket är Afghanistan, Syrien och Marocko. De delar av sortimentet som jag har valt att förpackat består av en nötblandning från Afghanistan, en blandning torkad frukt från Syrien och en energibar från Marocko.

Förpackningar:
Jag har valt att koppla formgivningen på förpackningen starkt med dess ursprung är för att jag vill sätta igång en tankeverksamhet hos människor. Vi är ofta väldigt öppna och nyfikna på olika matkulturer och anammar vissa så mycket att vi anser dem ”Svenska”. Det ADA vill är att vi ska inse att det vi kanske anser är svenskt faktiskt kommer från Afghanistan och Marocko. Och varför är vi så öppna för matkultur men inta alltid lika öppna för mångkultur och mångfald.

På förpackningarna finns även en kortare copytext om situationen i det specifika landet och om ADAs verksamhet. Jag är även valt att placera en karta på baksidan så att konsumenten, lite i smyg, ska bli utbildad i geografi.

Målgruppen för ADAs mellanmål är föräldrar med barn i åldrarna 9-17 år. Det är medvetna föräldrar som inser vikten av bra och näringsrik mat men som inte har tid att ordna den under dagen. Det är en väldigt stor målgrupp som egentligen bara kan bli större då det inte finns någonting som säger att man inte kan konsumera mellanmålen som ensamstående pensionär.

Neutral Zon av Magdalena Nyberg

Om Neutral Zon

Det stora problemet

Alla människor föds in i en ofrivillig roll, men endast vissa av oss kommer att få ägna hela livet åt att kämpa för sina mänskliga rättigheter och för sin identitet. Samtidigt kan andra glida genom livet utan en tanke på sina privilegier. Att öppet bryta mot könsnormen kräver idag stort mod, och de som har detta mod kommer att gång på gång på gång att få bevisa sin verklighet för andra. De två valen är att kriga för sin sak, eller att låta sig formas. Och alla är inte födda till krigare.

En särskilt utsatt grupp är transpersoner eftersom många av dessa så att säga ”avviker” från ”båda sidor” av könssystemet. 82 procent av alla transpersoner har blivit utsatta för muntliga trakasserier (RFSL Ungdom, 2009). I en undersökning från Folkhälsoinstitutet angav dessutom 20 procent av transpersonerna att de utsatts för hot om våld.

Förutom detta anmäls varje år drygt 5 000 våldtäkter av kvinnor, och det vi får lära oss är att inte vara lättklädda och att inte gå ensamma på natten, och att alltid vara vaksam och misstänksam mot alla män. Vad signalerar det om könsrollerna?

De här reglerna som vi har är problematiska eftersom de baseras på jättegamla värderingar som inte alls passar i ett modernt och demokratiskt samhälle. Vi måste lyssna på de röster som menar att det finns fler perspektiv än bara kvinnligt och manligt.

Hjälporganisationen Neutral Zon

Neutral Zon är en fristad från normativ diktatur. I vår lokal i Stockholm finns ett kulturcentrum med bibliotek, biograf och butik för skolklasser eller för den som är intresserad, och vi anordnar föreläsningar och utbildningar i normkritik för företag, men framför allt för lärare och inom sjukvården där det är extra viktigt att alla människor får ett professionellt bemötande. Syftet med detta är att bredda kunskaperna och skapa kritisk diskussion kring normen. Vi vill gå till botten med problemet och angripa orsaken istället för att fokusera på de som blir utsatta.

Produkter och förpackningar
För att finansiera vårt arbete tillhandahåller vi ett sortiment med helt vanliga badrumsprodukter. Vanliga produkter till vanliga människor, för att badrummet är det mest mänskliga rummet, och för att det är där vi är mest mottagliga för slöläsning, i duschen, när vi borstar tänderna och så vidare.

Det är produkter som alla använder. Problemet har nästlat sig in i alla delar av samhället, och för att alla ska ha en chans att lära sig och tänka till kring sitt eget beteende. Tanken är att de ska säljas i vanlig dagligvaruhandel, men även på webben och i butiken på vårt kulturcentrum för att alltid finnar tillgängliga.

Formspråket utgår från den enkla idén att normen förpackar och formar oss. Oavsett form ska vi tvingas in i samma butelj. Som en Bonsai Kitten om någon minns dessa.

Det handlar inte om att alla måste bryta normen. Det handlar om att våga se problemen, våga kritisera sin egen och andras position, och att våga diskutera hur vi kan göra för att börja få förståelse för varandra. Ingen ska behöva föra en daglig kamp för sina mänskliga och medborgerliga rättigheter.