Programvaruteknik, 120-180 hp
Var med och forma den digitala framtiden! Med Mittuniversitetets utbildning Programvaruteknik får du kompetens som efterfrågas i IT-branschen i dag. Utbildningen, som är inriktad mot system– och programvaruutveckling, är treårig. Du lär dig design och implementering av mjukvaror för webben, servrar, persondatorer, plattor och mobiler med fokus på applikationer, ”appar”, för din dator och din mobil. Programmet ges på distans - du kan stanna i din hemmiljö och läsa programmet på helfart.
Utbildningen erbjuder dig en språngbräda till ett arbete inom IT-branschen och du kommer under utbildningen i kontakt med IT-företag i samband med kurser, projektarbeten och examensarbete. Behovet av personal med IT-kompetens är i dag större än tillgången, såväl nationellt som regionalt. Så om du brinner för programmering, vill spetsa dina kunskaper och få en utbildning som leder till arbete, då är Programvaruteknik rätt program för dig.
Genom att läsa programmet skaffar du dig en gedigen universitetsutbildning som ger dig verktygen för en karriär inom IT-branschen.
Sammankomster
Programmet ges på distans och har inga sammankomster. All undervisning sker via virtuella mötesrum.
Behörighet
Grundläggande behörighet +
Engelska B och Matematik C.
Eller:
Engelska 6 och Matematik 3b / 3c
(OB 4)
Examen efter genomförda studier
Kandidatexamen
Högskoleexamen
Kandidatexamen med huvudområdet datateknik, som översätts till Degree of Bachelor of Science with a major in Computer Engineering eller Högskoleexamen med inriktning mot datateknik, som översätts till Higher Education Diploma with specialization in Computer Engineering.
Efter utbildningen
Efter avslutad utbildning kan du till exempel arbeta som programmerare och systemutvecklare för fasta och mobila system, utvecklare av webbapplikationer, som webbansvarig eller IT-samordnare.
Arbetslivskontakt
Tidigt i utbildningen kommer du i kontakt med de regionala IT-företagen. Programmet avslutas med ett självständigt arbete som oftast görs tillsammans med ett företag.
Artiklar i relation till utbildningen
Branschnära samarbete med regionala aktörer
Utbildningen har en nära samverkan med regionalt näringsliv där IT-företagen varit med och utvecklat programmet.
Samarbete näringsliv/miun/kommun
Regionen har ett stort behov av nyutexaminerad arbetskraft. I spetsen för ett samarbete som ska stärka IT-branschen regionalt går Joakim Ek, delägare i IT-företaget Kaj63 i Östersund. Målet är att erbjuda IT-studenter ett tydligt syfte och ett jobb när de går ut.
Med ett moln i portföljen
På IT-företaget Portalplus i Sundsvall är man ständigt på jakt efter nya medarbetare. Utmaningen är att hitta duktigt folk, menar VD David Jonsson. "Det behövs nya kunskaper, IT-branschen är inne i ett skifte", säger han.