Kursen Släktforskning – en introduktion

Skriv ut 3 jul juli 2013

Släktforskning har utvecklats till något av en folkrörelse. Släktforskarna är en stor andel av besökarna på våra arkiv, och de elektroniska resurserna för släktforskare är omfattande. På akademiskt håll har intresset för personhistoria samtidigt blivit allt större.

De vanliga kyrkoarkiven är vanligtvis väl bekanta för släktforskare. Däremot är kunskapen om andra arkiv inte lika stor, och behovet av en viss källkritisk skolning är också stort.

Därför ger ämnet historia vid Mittuniversitetet en kurs i släktforskning, som ger insikt i släktforskningens källor och metoder. Kursen belyser särskilt hur man som släktforskare skall värdera olika källor, och hur man kan använda alternativt källmaterial i förhållande till det som normalt används.

Detta är något som behandlas i den kurs i Släktforskning som höstterminen 2011 hålls vid Mittuniversitetet. Kursen omfattar 7,5 högskolepoäng (d.v.s. 5 poäng, alltså motsvarande 5 studieveckor, i det äldre systemet). Vårt honnörsord är valfrihet, både beträffande ämnesval, studietakt och var du skall läsa kurserna.

Valfrihet i ämnesval

Kursen ger stor valfrihet när det gäller din examinationsuppgift. En stor del av redovisningen består av inlämningsuppgifter, samt en utförd släktforskningsuppgift, där studenten visar att han/hon skaffat sig kännedom om källmaterial, källkritik och metoder.

Valfrihet i var Du läser kursen

Valfriheten innebär att Du väljer var du vill vara när du läser kursen. Du behöver med andra ord inte komma till Sundsvall och Mittuniversitetet (Avdelningen för humaniora ligger i Sundsvall).

Tanken är att hela kursen skall kunna gå att läsa som en webb-kurs. Avsikten är att Du skall kunna sitta vid en dator och ta del av föreläsningar eller annat som berör kursen.

Kursen bygger till stor del på din egen inläsning och egna arkivstudier. Du kan alltså läsa var du vill; hemma, på närmaste bibliotek eller varför inte i sommarstugan, då förutsatt självklart att du har dina böcker med dig.  En stor del av arkivresurserna finns nu också tillgängliga på nätet, t.ex. via SVAR:s hemsida. Som student vid Mittuniversitetet har du tillgång till universitetsbibliotekets elektroniska resurser och länkar. Kommunikation med mig och dina studiekamrater kommer du att ha via datanätet.

Valfrihet i hur snabbt du vill läsa kursen

Kursen går på kvartsfart, men du har stor valfrihet i hur snabbt du vill läsa kursen. Det är dock önskvärt att du håller ett någorlunda tempo, eftersom möjligheterna att hålla kontakt med övriga kursdeltagare då är större.

Om examen

Examinationen består av inlämningsuppgifter samt en egen släktforskaruppgift. Du visar där att du har lärt dig att använda alternativa källmaterial, samt att tillämpa ett kritiskt förhållningssätt till källorna. 

Om kurslitteraturen

Om du vill se vilka kursböcker som ingår på de olika kurserna kan du gå in på vår hemsida och kolla upp kursplanen (www.miun.se/kursplaner). Kurskod HI017G. Vissa justeringar av litteraturen kan dock ske. Böckerna finns på de större svenska universitetsbiblioteken och på andra bibliotek. Därtill skall nämnas att de finns hos många internetbokhandlare.

Vem är Du?

Du är en person som är intresserad av släktforskning och som gärna vill lära Dig litet mer. Viss släktforskarvana är en fördel, men inte ett krav.

Er lärare

Jag heter Jan Samuelson. Min forskning har främst handlat om eliter i tidigmodern tid (d.v.s. ca 1500-1750). Jag har därvid haft stor användning av de resultat som släktforskare fått fram, samtidigt som jag blivit uppmärksammad på problemet med ett alltför lättsinnigt förhållande till källmaterialet. Jag har också forskat i en mängd olika arkivmaterial. Jag tror att med en ökad ömsesidig förståelse, och en skolning i källkritiskt tänkande, kan släktforskning och akademisk forskning få stor nytta av varandra.

Hur du söker kursen

Du söker kursen via studera.nu. Länk till ansökan finns på Mittuniversitetets sida för kursen.
Där finns också länk till kursplanen med litteraturlista.