Så blir våra studenter attraktiva på arbetsmarknaden

Skriv ut

Utbildningarna på Mittuniversitetet arbetar väldigt olika med att koppla ihop arbetslivet och utbildningsprogrammen, visar en kartläggning inom Utbildningsstrategin. Många program arbetar aktivt och flera vill utveckla sitt arbete med näringsliv och offentlig sektor.

Arbetslivsanknytning är ett av två prioriterade områden i Mittuniversitets utbildningsstrategi. Målet är att Mittuniversitetet 2015 ska vara erkänt framgångsrikt för arbetslivsanknytning inom utbildningen.

– Det är en bra och högt ställd ambition, säger Robert Pettersson som är samverkanschef på Mittuniversitetet. Arbetet ska bedrivas systematiskt och vi arbetar aktivt för att stödja kärnverksamheten.

Kristina Rådberg, på Samverkansavdelningen, berättar om olika verktyg för arbetslivsanknytning. Ett verktyg är kompetenskontraktet som är ett strukturerat och långsiktigt sätt att arbeta med arbetslivsanknytning. Det är ett gemensamt åtagande mellan näringslivet, offentlig sektor och Mittuniversitetet. Kompetenskontraktet handlar bland annat om examensarbete, uppsatser, praktikplatser, mentorskap. Ett annat verktyg är branschråd, som utbildningarna har olika benämningar på.

– Att arbeta med branschråd har visat sig vara ett framgångsrikt verktyg för arbetslivsanknytning. Knappt 30 procent av våra utbildningar har ett branschråd. Inget branschråd är det andra likt, men det handlar om ett organiserat samarbete där en extern aktör finns med för utveckling av utbildningen, säger Kristina Rådberg.

Kartläggningen visar också hur andra lärosäten arbetar.

– Att jämföra med andra lärosäten ger många tankar och inspiration, menar Kristina Rådberg.

Några exempel är att Göteborgs Universitet har instiftat ett samverkanspris för att uppmärksamma goda insatser för samverkan mellan Universitetet och dess omvärld. Högskolan i Dalarna arbetar med utvecklingslotsar på kommunen. På Karlstads Universitet är samverkanskoordinatorerna anställda 50 procent på institutionerna och 50 procent centralt. 

Artikeln är en av flera i en planerad artikelserie om arbetslivsanknytning på Mittuniversitetet.  

Läs mer

Arbetslivsanknytning – Kartläggning internt och externt 2011

Branschrådsinventering 2010 

Kontakt

Jenny Sandström, jenny.sandstrom@miun.se, tel 070-434 01 43

Kristina Rådberg, kristina.radberg@miun.se, tel 0722-10 10 41

Stäng meny