Frågor och svar
Allmänt
Vad är målet med förändringen?
Målet med förändringen är att skapa de bästa förutsättningarna för ett starkt Mittuniversitet i framtiden och att behålla en hög attraktivitet och kvalitet i utbildningarna.
Att samla verksamheten i Härnösand till Sundsvall betyder nya möjligheter att utveckla ämnesområden och universitetets utbud av utbildningar samt en större och rikare campusmiljö för studenterna.
På sikt innebär det också lägre driftskostnader för universitetet.
Varför överger Mittuniversitetet en lång tradition av utbildning i Härnösand?
Vi måste se till den långsiktigt bästa utvecklingen av Mittuniversitetet, det gagnar hela regionen.
Förutsättningarna för att driva campusutbildning i Härnösand har visat sig svåra, trots extra insatser för att rekrytera dit. Det finns en gräns för hur litet studentunderlaget kan bli för att kunna upprätthålla en campusmiljö som man kan förvänta sig när man studerar vid ett universitet.
Vilka har fattat beslutet att flytta verksamheten?
Mittuniversitetets styrelse har vägt både kvalitet och ekonomi i sitt beslut. Med en samlad lokalisering i Sundsvall ökar möjligheterna att kunna erbjuda attraktiva forskningsanknutna utbildningar med hög kvalitet som är vårt långsiktiga mål.
Var kan jag läsa mer om beslutet?
Här kan du läsa pressmeddelandet som publicerades i anslutning till styrelsens beslut den 18 februari 2013.
Mittuniversitetets verksamhet i Härnösand omlokaliseras till Sundsvall
Lokaler
Var ska de nya lokalerna ligga?
Campus växer till andra sidan om Storgatan, längs Sidsjövägen. En del byggs om av befintliga lokaler och en del blir ett nybyggt hus.
Campus Sundsvall idag
Skiss över nya lokaler vid Campus Sundsvall
Ska det byggas nya lokaler eller hyras befintliga?
Upphandlingen gäller hyresavtal, det vill säga att vi själva inte bygger några nya lokaler, utan det är upp till fastighetsägaren som hyr ut till oss. Den nya hyresvärden SKIFU kommer båda att hyra ut befintliga lokaler, samt bygga nya.
Utbildningarna
När flyttar utbildningarna?
Den stora flytten sker inför höstterminen 2016. Merparten av utbildningarna, däribland Lärarutbildningarna och Beteendevetenskapligt program flyttar då. Från hösten 2016 kommer alltså lärarutbildningarna och det beteendevetenskapliga programmet att ha sina träffar i Sundsvall.
UNDANTAG
Det finns ett fåtal undantag av utbildningar som flyttar redan inför höstterminen 2014.
Programmet Energiingenjör flyttar inför höstterminen 2014, men studenter som påbörjade sin utbildning tidigare än höstterminen 2013 kommer att läsa klart utbildningen i Härnösand.
Ett antal nya kurser inom humaniora startar vid Campus Sundsvall från och med höstterminen 2014. För att finnas tillgängliga för studenterna flyttar lärarna i ämnena Engelska, Historia, Litteraturvetenskap, Religionsvetenskap och Spanska från hösten 2014 till nya lokaler på Campus Sundsvall, medan lärarna i ämnet Svenska språket kommer att finnas kvar i Härnösand fram till 2016.
Vad händer med kvaliteten i utbildningarna?
En särskild projektgrupp kommer att jobba med detta för att minimera påverkan på utbildningens kvalitet.
Alla förändringar har risker, men ett av målen med förändringen är att stärka utbildningskvaliteten och attraktiviteten i våra utbildningar genom en större samlad akademisk miljö.
Ska min utbildning läggas ned?
Nej. Vi ska inte lägga ned någon utbildning, enbart byta ort.
Boende och parkering
Var kan jag bo i Sundsvall?
För dig som är heltidsstudent erbjuder Sundsvalls kommun bostadsgaranti. Läs mer om studentbostäderna här:
StuBo Studentbostäder i Sundsvall AB
Tel: 060-13 95 00
För fler boendealternativ, se Sundsvalls kommuns hemsida: sundsvall.se/bostader
Hur löser jag korttidsboende i Sundsvall?
På samma sätt som det har löst sig i Härnösand, där det har byggts upp möjligheter till korttidsboenden för lärarutbildningarnas samlingsveckor.
Sundsvalls kommun ser över möjligheterna att lösa detta och genomför en inventering av möjliga korttidsboenden, dels i form av vandrarhem, dels den privata marknaden.
Redan idag finns ett utbud av privata boenden i Sundsvall som har blivit resultatet av brobygget. Denna marknad finns med all säkerhet kvar efter det projektet och kan då vara möjlig för studenter att ta del av.
Hur ser det ut med parkeringsplatser?
Vi ser över möjligheterna till parkering tillsammans med Sundsvalls kommun och vi arbetar för att kunna erbjuda samma möjligheter till parkeringsplatser i Sundsvall som erbjudits i Härnösand.
Påverkas jag av bostadsbrist hos Mitthem i Sundsvall?
På grund av att fler campusstudenter än beräknat har antagits höstterminen 2014 har Mitthem, som sköter studentboenden i Sundsvall, informerat om att de inte kommer att klara av att hålla bostadsgarantin för alla campusstudenter till terminsstart. Mitthem gör dock allt för att lösa situationen och hitta bostäder åt alla.
Mitthems bostäder kan hyras enbart av heltidsstuderande campusstudenter. Om du är distansstudent och i behov av korttidsboende i Sundsvall så berörs du alltså inte.
Mittuniversitetet arbetar tillsammans med Sundsvalls kommun och privata aktörer för att planera och möjliggöra för fler korttidsboenden från hösten 2016. En inventering över korttidsboenden är gjord av Sundsvalls kommun som visar att behoven inför flytten till Sundsvall är fullt möjliga att tillgodose. Kommunen planerar även att organisera en hemsida med kontaktuppgifter m.m. för personer/företag som vill hyra ut bostäder till distansstudenter.
Är du ny student i Sundsvall och ännu inte har ansökt om ett boende, kontakta Mitthem på 060-13 95 00.
Läs mer på Mitthems hemsida
För mig som student
Vad händer med mig som student?
Den förändring som väntar kommer att genomföras med stor omsorg om studenternas bästa. Vi arbetar för att Campus Sundsvall ska erbjuda studenterna lika bra eller bättre möjligheter till bostad, parkering och annan studentservice som erbjudits i Härnösand.