Industridesign, 180 hp
Vår värld står ständigt inför nya utmaningar där produkter och tjänster måste utvecklas för att möta nya problem. För industridesignern är problem något man alltid ställs inför och det ses aldrig som ett hinder. Med noga genomtänkta analysmetoder och kunskaper om människor och teknik kan man hitta lösningar helt naturligt. Dessutom ingår det i yrket att alltid utmana dagens lösningar. Vi måste alltid ställa oss frågan: Kan man göra det på ett annat sätt?
Under utbildningen får du arbeta med formgivning anpassad efter industrins behov. Det innebär en design som är resultatet av en strategisk arbetsprocess, där målet är att skapa en funktionell form för industriell tillverkning.
En industridesigners arbetsuppgifter kan vara väldigt varierande och utbildningen består därför av ett brett spektrum av kurser, både inom det humanistiska och det tekniska området. En stor del av arbetet består av att analysera problem och därefter ta fram en bra lösning utifrån studier av hur vi människor fungerar och agerar i olika situationer. Utbildningen innefattar därför såväl teoretiska som praktiska uppgifter och ger dig goda kunskaper om själva skapandeprocessen av en funktionell form.
Det första årets kurser ger dig de grundläggande verktygen du behöver för att utveckla din förmåga inom skissteknik, formstudier, datorteknik, kommunikation, konstnärlighet samt kreativitet. Det andra året utökas med teoretiska specialämnen som designmetodik, ergonomi, produktionsmetoder, konstruktionsmetoder och miljöanpassad produktutveckling. Inför det tredje året kan du välja mellan två inriktningar, Human Care Design eller Recreational Design.
Behörighet
Grundläggande behörighet +
Engelska B och Samhällskunskap A.
Eller:
Engelska 6, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2
Dessutom krävs godkänt arbetsprov.
(OB 6)
Urval
Till utbildningsplatserna sker antagningen, för de som uppfyller behörighetskraven, utifrån en samlad bedömning av arbetsprov och betyg. Arbetsprovet består av två komponenter; fria inskickade arbetsprover samt hemuppgift. De fria inskickade arbetsproverna är frivilliga men de kan öka möjligheten till rang vid bedömningen. Den utskickade hemuppgiften är obligatorisk. I uppgifterna bedöms dels den konstnärliga förmågan och dels förmågan till naturvetenskapligt och analytiskt betraktelsesätt. I provet kan en personlig intervju ingå av de som bedöms som behöriga. Provet hittar du på www.miunid.se, eller beställer via e-post mikael.marklund@miun.se. Mer information om provet, arbetsprover och utbildningen kan du få under denna e-postadress. Både arbetsprovet och ansökan ska vara inskickat till Mittuniversitetet senast 15 april.
Examen efter genomförda studier
Kandidatexamen
Filosofie kandidatexamen med huvudområdet industridesign, som översätts till Degree of Bachelor of Arts with a major in Industrial Design.
Efter utbildningen
Efter utbildningen kan du arbeta med produktutveckling som industridesigner. Eftersom design hela tiden får en ökad betydelse vid produktutformning blir dina kunskaper efterfrågade på arbetsmarknaden, antingen som anställd eller i eget företag.
Arbetslivskontakt
Vi har ett nära samarbete med industridesignbranschen, vilket gör att du under hela utbildningen får möta yrkesverksamma i kurser, vid föreläsningar och under praktiken. Vidare genomförs det frekvent samarbetsprojekt med externa företag där studenterna tränas i att arbeta med designprocessen under handledning av erfarna industridesigners.