Peng Cheng kom till Sverige 2004 från Kina för att läsa på internationella masterprogrammet i elektronikkonstruktion vid Mittuniversitetet. Nu, sju år senare, har han doktorerat och jobbar dels som forskarassistent, dels med undervisning på masterutbildningen.
Nu, sju år senare, har han doktorerat och jobbar som forskarassistent i forskningsprojekt inom centrumbildningen Sensible Things that Communicate, STC. Utöver detta undervisar också Peng studenterna i två av kurserna på masterutbildningen i elektronikkonstruktion.
Hur kommer det sig att du valde att studera i Sverige?
– Från Sverige kommer stora varumärken som är kända över hela världen, exempelvis Volvo och IKEA. Jag tänkte att det måste finnas något spännande och intressant att upptäcka med Sverige, ett så litet land med nio miljoner invånare som kan ta fram så stora varumärken. Sedan behövde man inte betala några terminsavgifter för att studera här och jag kommer från en mindre stad och tyckte att Sundsvall verkade var en lagom stor stad.
Hur är det att studera vid Mittuniversitetet?
– När jag påbörjade mina studier här så var elektronikavdelningen mycket mindre än vad den är nu. Forskningen här är unik och väldigt praktiskt inriktad, vi försöker att vara applikationsorienterade. Industrin kommer med problem som de vill ha hjälp med och det ger oss en bra startpunkt och en effektivitet i vår forskning.
Hur trivs du?
– Sundsvall är en härlig stad med ren luft ett bra ställe för en familj att bo på. Jag trivs jättebra här, det är en flexibel och spännande forskningsmiljö som håller mig fortsatt intresserad. Som forskare är man inte inrutad i någon tradition eftersom avdelningen är ganska ny och det pågår många samarbeten med företag som gör forskningen väldigt praktiskt inriktad.
Hur ser framtiden ut?
– Nu jobbar jag som forskarassistent inom forskningsprojektet Oress och forskar kring utveckling av inbyggda sensorsystem på rotor för mätning på roterande maskinaxlar. Projektet löper under tre år och sedan får vi se vad som händer.