Föräldraledighet

Skriv ut 10 jun juni 2014

Rätten till ledighet vid barns födelse och för vård av barn regleras i föräldraledighetslagen (Flel), medan ersättningen regleras i lagen om allmän försäkring (Afl). Ytterligare möjlighet till ledighet ges i tjänstledighetsförordningen (TjLF)

Lagarna kompletteras genom kollektivavtalsbestämmelser (Villkorsavtal) om löneförmåner under föräldraledighet. 

Vid föräldraledighet görs löneavdrag för varje kalenderdag som föräldraledigheten omfattar med ett belopp som motsvarar 3,3 procent av den fasta lönen per månad. Om föräldraledigheten omfattar en eller flera hela kalendermånader görs avdrag med hela den fasta lönen. Vid partiell föräldraledighet görs avdrag för varje kalenderdag i förhållande till minskningen av arbetstiden. Detta gäller oavsett om ledigheten är jämnt förlagd eller har förlagts till vissa dagar i veckan.

Föräldraledighet med föräldrapenning, sjukpenningdag är semesterlönegrundande.

Föräldraledighet med föräldrapenning på lägstanivån är inte semesterlönegrundande. (lägstanivådagar)

Man kan förkorta sin arbetstid med 25% till dess att ditt barn är 8 år men som statligt anställd kan du dessutom ansöka om att arbeta deltid tom utgången av det skolår då ditt barn fyller 12år.

I samband med barns födelse/adoption betalas föräldrapenning ut till mamman eller pappan under sammanlagt 480 dagar. För att ha rätt till föräldrapenning över garantibeloppet ska föräldern ha varit inskriven hos försäkringskassan under minst 180 dagar i följd närmast före den dag man vill ha föräldrapenning. Föräldrapenning kan vara hel, halv, fjärdedels eller åttondels. 

I samband med barns födelse har pappan eller den andre föräldern en särskild rätt till tio ersättningsdagar per nyfött barn, även om mamman samtidigt har föräldrapenning för samma barn.

Föräldrapenning utbetalas av försäkringskassan.

Du måste själv kontrollera att du har rätt sjukpenninggrundande inkomst hos försäkringskassan.