Lika villkor

Skriv ut 24 feb februari 2014

Grundläggande för det lokala arbete för lika villkor som bedrivs vid avdelingen för humaniora är alla människors lika värde och lika rätt.

Vårt arbete med lika villkor innefattar såväl studenter som personal och målet är att förebygga alla former av diskriminering och trakasserier samt att konstruktivt verka för jämställda och jämlika förutsättningar.

Ett viktigt led i denna strävan är att fördjupa och bredda våra kunskaper om och insikter i frågor som rör lika villkor – och att införliva dessa i vardagen. 2011 – 2013 strävas i enlighet med universitetets centrala handlingsplan för lika villkor specifikt efter fler kvinnor i ledande positioner på institutionen eller där institutionen representeras.

 

Vårt lokala lika villkorsarbete utgår från de för närvarande sju diskrimineringsgrunderna etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, kön, könsidentitet, sexuell läggning, funktionsnedsättning och ålder (diskrimineringslagen i sin helhet finner du här: www.do.se), och har därutöver som underlag:

 

  • Mittuniversitetets centrala handlingsplan för lika villkor
  • Enkäten om anställdas psykosociala och fysiska arbetsmiljö
  • Mittuniversitetets studentundersökning Nöjd studentindex
  • Uppföljning av föregående års lokala arbete med lika villkor

 

Information om var du som student kan vända dig i händelse av diskriminering och trakasserier finner du i handlingsprogrammet mot diskriminering och trakasserier. Se länk till höger.

 

Som student kan du få pedagogiskt stöd vid psykisk eller fysisk funktionsnedsättning. Se länk till höger.

 

I avdelingens kursutbud och i den forskning som bedrivs synliggörs och problematiseras lika villkorsperspektiv i olika kontexter. Exempel på kurser som specifikt beaktar jämställdhets- och jämlikhetsaspekter är ”Språk, kön, identitet”, ”Barnlitteraturens genuslandskap”, ”Rasismens historia”, ”Antisemitism, Förintelsen och andra folkmord”, ”Det mångkulturella klassrummet”, ”Världslitteratur för barn och ungdom”, ”Invandring, minoriteter och främlingsbilder i det moderna Sverige” och ”Arbetarrörelsens historia och svensk arbetarlitteratur”.

 

Exempel på forskning: Det tvärvetenskapliga forskarnätverket FlickForsk!International Network for Girlhood Studies, med målsättningen att vitalisera och utveckla flickforskningen nationellt och internationellt, har sitt organisatoriska säte vid Forum för genusvetenskap, Mittuniversitetet, samt koordinator och styrgruppsmedlem vid avdelingen för humaniora.

 

Ansvarig för det lokala arbetet med lika villkor är avdelningens chef. Fem procent av en heltidstjänst avsätts årligen till ett ombud för lika villkor och ekonomiska medel anslås till arbetets genomförande. Vårt lika villkorsarbete behandlas bland annat i den lokala samverkansgruppen. Varmt välkommen med frågor och synpunkter!