Civilingenjörsdagen
Christer Fuglesang besökte Mittuniversitetet i Sundsvall under Civilingenjörsdagen den 12 december. För en fullsatt åhörarsal berättade han om sina äventyr i rymden. Under dagen visade också civilingenjörsstudenter upp en hel del smarta lösningar på olika problem.
Den årliga civilingenjörsdagen var den här gången större än någonsin med en fullmatad mässa, spännande föreläsningar och många besökare. Christer Fuglesangs inspirationsföreläsning var kanske dagens höjdpunkt, och många, både studenter och personal trängdes i Fälldinsalen för att höra honom berätta om sina erfarenheter i rymden.
– Det bästa med att vara i rymden var rymdpromenaderna och det sämsta var toalettbesöken, säger han.
Att Christer Fuglesang kulle bli astronaut var dock ingen självklarhet, utan mer en slump, berättar han. Visserligen var intresset för fysik och rymden stort men att bli astronaut hade han inte haft en tanke på förrän en kompis visade honom en annons i en tidning där European Space Agency sökte tio astronauter.
Christer sökte och blev antagen. Därpå följde år av alla möjliga olika tester och träning i olika länder. Först drygt 14 år senare gjorde Christer Fuglesang sin första rymdfärd. 2006 bar det iväg med rymdfärjan Discovery, och nästa resa blev tre år senare.
– Som tur var behövde jag inte vänta lika länge på den. Det är ett fantastiskt liv att flyta runt i tyngdlöshet.
I dagsläget är Christer Fuglesang utlånad till Sverige under tre år för att arbeta som föreståndare för KTH Rymdcenter. Och rymden har fortfarande en stor dragningskraft på honom.
– Rymden är på en gång så nära och ändå så långt bort. En stjärnklar natt så finns den där och inspirerar på så många olika sätt, säger han.
I mässhallen visade och berättade studenter från år 1 och år 5 om sina olika projekt. Bland annat visade en grupp upp hur smörjningen av glasformar kan automatiseras för att minimera arbetsplatsolyckor. En annan grupp hade en smart lösning på hur stressen på restauranger kan minska både för personal och gäster, genom en slags fjärrkontroll för gästerna. På en skärm kan då serveringspersonalen se vad gästen vill och hur länge den har fått vänta.
Ytterligare en grupp från hade tagit fram en prototyp för en mobil sopsortering.
– Den ska till exempel kunna användas vid stora evenemang och festivaler där folk inte är så motiverade till att sopsortera. Olika sensorer längs sorteringsbandet känner av vad det är för produkt och sorterar dem i olika behållare, berättar de.