FGV:s Nyhetsbrev oktober - december 2015

Skriv ut 11 dec december 2015
Gästföreläsning & Bokrelease i december!

Här kommer en samlad information om vad som är på gång inom Forum för genusvetenskap

FGV– seminarier HT -15

Följande seminarier är inplanerade;

16/11 09.00-12.00 Textseminarium.

Tre texter läggs fram:

Karin Larsson Hult - Avhandlings-PM inriktning normkritik i skolan
Johanna Bergström - Learning from Mayan feminists’ interpretation of buen vivir
Karin Jarnkvist & Lotta Brännström – Am I a worthy victim? –Women’s and men’s narratives of victim desistance when seeking help for being abused by their partner

Vi kommer att utse läsare men också avsätta tid för övriga deltagare.
Hör av dig till katarina.giritli-nygren@miun.se om du vill ha texterna i förväg.

20/11 9.00 - 15.00 NW-seminarium. L320 C SVL

17/12  13.00-15.00 Roger Edholm, Litteraturvetenskap. Den litterära sanningen: Referentialitet och literaritet i Karl-Ove Knausgårds Min Kamp. Videolänk SVL, ÖSD.

Genussekretariatet besöker Mittuniversitetet 21 oktober

Genussekretariatets besöker Mittuniversitet den 21 oktober för att dels presentera sig själva och det sätt varpå de kan vara en resurs för oss. De vill också diskutera vilka frågor som är av särskild strategisk vikt för oss.
Tid: 13.00-17.00
Plats: L355 ÖSD, M104 SVL

Centrum och periferi i en nyliberal tid: intersektionella perspektiv på arbete och organisering – en forskarworkshop den 10 november 2015

Forum för genusvetenskap och avdelningen för sociologi och genusvetenskap får i höst besök av forskargruppen för kritisk organisationsforskning Critical Organization Studies (COS) vid Umeå universitet samt andra inbjudna forskare. Syftet är att tillsammans skapa ett större och starkare nätverk kring de forskningsfrågor som rör workshopens tema. Fokus för dagen är att lära känna varandra och att hitta gemensamma nämnare i vår forskning.

Doktorandkurs: Intersektionella perspektiv i arbetslivet 7, 5 hp

FGV forskare ger i samarbete med inbjudna forskare inom ramen för sociologi en forskarutbildningskurs Intersektionella perspektiv i arbetslivet.  Kursen fokuserar hur intersektionella perspektiv på arbetslivet kan fungera som teoretiska, metodologiska och etiska redskap. Kursen fokuserar arbetslivets organisering och globalisering i relation till frågor om emotioner och motstånd.  Kursen kommer att bestå av sammanlagt sex träffar och ges via bildkonferens mellan Östersund och Sundsvall. Uppstart: 17 november. 

Representanter från RCR, CER och FGV besökte Norskt center för bygdeforskning

Den 8 december besökte representanter från RCR, CER och FGV norskt center för bygdeforskning i Trondheim för att undersöka möjligheter för potentiella samarbeten. Bakgrunden till besöket är de tre forskningsmiljöernas särskilda satsning för att upparbeta internationella samarbetspartners inom de temaområden som forskning bedrivs inom. Norskt center för bygdeforskning är ett forskningsinstitut som bedriver forskning inom områden för lokal samhällsutveckling, resursförvaltning, näringsutveckling och kommunal- och regional utveckling. Vid Norskt center för bygdeforskning finns ett antal projekt som berör genus på olika sätt men som också på olika sätt närmar sig frågan om glesbygdens förutsättningar.

Genusfotografen ger en gästföreläsning 16 december

Tomas Gunnarsson, mer känd som Genusfotografen, gästföreläser för studenter vid samhällsvetarprogrammet i Sundsvall (se bifogad affisch). Föreläsningen är öppen för alla som vill lyssna.
Tid: 13.15–15.00
Plats: Fälldinsalen (N109)

Genusmaraton 18 februari 2016

Vid Genusmaraton 2016 vill vi vid Forum för genusvetenskap att periferin ska stå i centrum, framförallt genom att synliggöra all den genusforskning som bedrivs vid Mittuniversitetet, ett lärosäte i det svenska universitetslandskapets periferi. Under dagen kommer vi också genom ett panelsamtal med inbjudna gäster reflektera omkring de sätt varpå genusordningar är sammanflätade med andra maktordningar såväl rumsligt som territoriellt, med Norrland som utgångspunkt. Det blir också boksläpp på temat: Vem har makten att berätta. Vi vill att Genusmaraton ska vara en sprängfylld forskardag där alla forskare inklusive doktorander med genusinriktning vid Mittuniversitetet ges möjligheter att berätta om sin genusforskning under 15 minuter var.

Håll utkik - ny FGV- antologi på gång!

Snart kommer nästa nummer i FGV:s rapportserie (2015:8) ut Sprickor, öppningar och krackeleringar - nya perspektiv på arbetsmiljö. Antologin innehåller bidrag från arbetslivsforskare med genusperspektiv verksamma på olika svenska lärosäten. Redaktörer är Angelika Sjöstedt Landén, Gunilla Olofsdotter och Malin Bolin. Boksläpp sker i samarbete med länsstyrelsen Jämtland och Arbetsmiljöverket den 3 december i Östersund.  Mer information skickas ut separat.