Pågående projekt

Skriv ut 29 apr april 2014

Vägar till mångfunktionella landskap: en pilotmodell i Jämtlandsfjällen

Projektet ska ta fram metoder för att förvalta en hållbar fjällmiljö där många värden, intressen och behov beaktas. Det handlar om konkreta idéer som ska jobbas fram i samarbete med fjällens lokala och nationella aktörer, bland annat om hur ledsystemet ska anpassas när allt fler vill till fjällen.

APP ren

EX-TRACK

Projektet utvecklar och testar nya metoder för att driva förbättringsarbete i temaparker med utgångspunkt i besökarens upplevelser. Forskningen sker i samverkan med Parks & Resorts och genomförs vid Gröna Lund och Kolmården där besökarens upplevelser kartläggs i detalj med hjälp av GPS och smartphones.

Avhandlingsprojekt

På ETOUR har vi doktorander som håller på med sina avhandlingsprojekt. Här kan ni läsa vad de handlar om.

Laddinfrastruktur för elfordon längs Green Highway

Projektet, som finansieras av Energimyndigheten, studerar utbyggnaden av infrastruktur för laddning av elbilar mellan Sundsvall, Östersund och Trondheim. Forskarna ska studera mötet mellan elfordonsägare och laddinfrastruktur och peka på hinder och möjligheter för en hållbar utveckling av elfordon.

Evenemangskompassen

Många års internationell forskning har identifierat vilka faktorer som är viktigast för att skapa framgångsrika evenemang. Dessa faktorer samlas nu för första gången i en och samma modell. Evenemangskompassen är ett forskningsbaserat verktyg för att mäta och utvärdera evenemang.

Den nya fjällupplevelsen

Projektet analyserar trender inom fjällturismen avseende aktiviteter, upplevelser, motiv, nytta samt mönster i tid och rum. Projektet kollar på hur ett ökat deltagande i event, sportarrangemang och inomhusfaciliteter påverkar framtida utveckling i fjällregionen, samt hur användning av ny teknik och sociala medier påverka bilden av fjällen.

Bortom konflikter i fjällen

Projektet undersöker hur svenska aktörer med olika intressen i mark- och resursanvändning själva ser på vilka utmaningar som finns och vilka möjligheter som står till buds för att undvika motsättningar kring planering, skötsel och nyttjande av Sveriges fjällområden.

Naturbaserad turism

Att utveckla en turistdestination, bygga vindkraft eller besluta om nationalparker kan bli allt svårare. I maj 2012 förband sig Sverige att följa Europeiska Landskapskonventionen, som ska öka gräsrötternas inflytande över svenska landskap. ETOUR studerar hur kraven i konventionen påverkar lokala och nationella intressen.

Till vänster presenteras en överblick av ETOUR:s pågående forskningsprojekt. Forskningen bedrivs inom fyra huvudsakliga områden: "Naturbaserad turism", "Informationsteknologi och turism", "Turismens ekonomiska, politiska och rumsliga dynamik" och "Destinationer". Andra forskningsområden på ETOUR är turismupplevelser, regional utveckling, vindkraft och turism, trender inom turism och matturism.