Samverkan under räddningsinsatser – ett komplext möte mellan olika aktörer

Skriv ut 19 sep september 2013

Projektet ska öka kunskapen om och förståelsen för de olika organisationernas logik, för att på det sättet underlätta samverkan mellan räddningstjänsten och frivilligorganisationerna

Det finns ofta ett starkt engagemang i samhällen när kriser inträffar. Människor vill hjälpa till. Hjälpen ges av både frivilligorganisationer och enskilda aktörer. Allmänheten som aktör är dock ofta osynlig i räddningssammanhang, trots att enskilda individer kan ha påbörjat vissa insatser innan räddningstjänsten är på plats.

Vi vet idag inte så mycket om vad som sker i mötet mellan de offentliga räddningsstyrkorna och allmänheten, t.ex. vad de olika grupperna tillsammans bidrar med vid en räddningsinsats, eller hur ett samarbete emellan dem utvecklas över tid.

Frivilligorganisationer drivs av olika principer och logiker. En del organisationer är religiösa, andra är sammanslutningar av olika professioner medan åter andra organiserar volontärer som har olika kompetenser. Ett syfte med projektet är därför att öka kunskapen om och förståelsen för de olika organisationernas logik, för att på det sättet underlätta samverkan mellan räddningstjänsten och frivilligorganisationerna.  Det är viktigt att förstå vad som styr de olika aktörernas agerande och tankar för att öka kunskapen om vilken hjälp de kan ge vid större olyckor. Även enskilda frivilliga aktörers bidrag vid långvariga komplexa räddningsinsatser är viktigt att få bättre kunskap om för att öka förståelsen för samspelet mellan organiserade och icke organiserade aktörer. Ett fokus riktas mot aktörernas situationsförståelse och den mening som de skapar om uppgiften.

Vidare är syftet att ta fram kunskap om hur relationer och möten uppstår och utvecklas mellan kommunal räddningstjänst, frivillig-organisationer och enskilda frivilliga vid långvariga komplexa räddningsinsatser i Sverige, och hur aktörerna samverkar vid de olika insatserna.

Vi kommer i huvudsak att genomföra våra studier med hjälp av kvalitativa metoder och fältarbete.

Fakta

Deltagare
Dr. Erna Danielsson (Projektledare)
Doktorand Linda Eliasson
Prof. Roine Johansson

Referensgrupp
Cecilia Agri, Röda korset
Thomas Degeryd, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Staffan Edler, Länsstyrelsen i Jämtland
Leif Ekström, Jämtlands Räddningstjänstförbund
Ann Enander, Försvarshögskolan
Peder Hartwig, Svenska kyrkan
Anna Olofsson, Mittuniversitetet
Håkan Olsen, Jämtlands Räddningstjänstförbund
Thomas Winnberg, Kiruna Räddningstjänst

Projekttid
Januari 2008December 2010

Externa forskningsmedel
3,3 miljoner SEK under tre år

Finansiär
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)