Mittuniversitetets forskare och andra medarbetare deltar ofta i samhällsdebatten med sina kunskaper och åsikter. På den här sidan kan du följa de senaste inläggen där forskning och åsikter möts i angelägna samhällsfrågor.
Mittuniversitetet i debatt
Debatt
"Låt Försäkringskassan slippa rehabiliteringsansvar"
Att ha ett delat ansvar för rehabilitering och återgång i arbete med Försäkringskassan upplevs av många arbetsgivare som oklart och förvirrande. Ansvaret för rehabilitering bör istället flyttas till arbetsgivaren och tillsynsansvaret till Arbetsmiljöverket. Det skriver John Selander professor vid Mittuniversitetet i en artikel på DN Debatt.
Att lyckas med inkludering är en investering för framtiden
Hela Europa, inklusive Sverige och vår region, står inför en stor utmaning i rådande flyktingsituation. Vi vet att det just nu pågår ett intensivt arbete och stora frivilliga insatser genomförs runt om i samhället. I ett längre perspektiv behöver också frågor om inkludering belysas. I arbetet med att inkludera, inte minst våra nyanlända, vill och kan Mittuniversitetet stödja. Det skriver Anders Söderholm, rektor och Mats Tinnsten, prorektor i en debattartikel.
Rätt till 75+ trygghetsboende till rimlig hyra!
Lina Bellman forskare vid Mittuniversitetets forskningscentrum CER skriver tillsammans med flera andra forskare om boendeformer för äldre. Det finns behov av att skapa billiga boendealternativ som passar även för äldre med låga inkomster.
Barnmorskornas kunnande sätts åt sidan
Kvinnor som får vård med kontinuitet i förlossningsvården får fler normala förlossningar och färre för tidigt födda barn. De är nöjdare med vården och dessutom är vården billigare. Det skriver bland andra Ingegerd Hildingsson i en debatt om förlossningsvård i Stockholm.
Satsa på forskningen i hela landet
Det finns stora fördelar med att universitet och högskolor, och därmed forskningen, är spridd i hela landet. Alla lärosäten har en viktig roll att fånga upp och stödja lokala, regionala och nationella styrkeområden. Det skriver Anders Söderholm, rektor vid Mittuniversitetet och Mats Tinnsten, prorektor i en debattartikel.
Organisation ger bättre arbetsliv
Trots omfattande kunskap om vad som bidrar till hälsa och välbefinnande i arbetslivet ökar ojämlikheten mellan olika grupper och arbetsmiljöer. Det skriver Angelika Sjöstedt Landén, lektor i genusvetenskap, med flera i en debattartikel om ett mer hållbart arbetsliv.
Pedagogiskt ledarskap vid vägs ände...?
Det är dags att skrota det oklara begreppet pedagogiskt ledarskap och istället beskriva skolledarnas yrkesroll i hela dess vidd. Det skriver Gunnar Berg, seniorprofessor i pedagogik vid Mittuniversitetet i en debattartikel.
Dags att ta våra ungdomar på allvar
Regionens ungdomar är allas angelägenhet och här behövs en bred uppslutning. Det skriver Lena Boström med flera forskare vid Mittuniversitetet efter forskning om regional utveckling och skolförbättring i Mittregionen.
Vi och dem tänkandet är skadligt
Social sammanhållning förutsätter att alla samhällsmedlemmar, oavsett deras etniska tillhörighet, tar ansvar för allas välbefinnande, trygghet och välfärd. Jessica H Jönsson skriver om integration i en debattartikel.
Sjuktalet ger en skev bild av verklighetens sjukfrånvaro
Professor John Selander skriver på DN Debatt om sjukskrivningstalet som ofta används för olika analyser. Måttet ger en skev bild av den verkliga sjukfrånvaro som under en längre tid har förbättrats.
DÖ inte hållbar i längden
Decemberöverenskommelsen, DÖ, är på sikt ohållbar - det menar flera statsvetare däribland Niklas Bolin vid Mittuniversitetet i en debattartikel.
Risk för ännu mer marginalisering
Professor Masoud Kamali skriver i Svenska Dagbladet om vikten av långsiktiga insatser för att motverka marginaliseringen och den strukturella diskrimineringen som drabbar många personer med invandrarbakgrund i allmänhet och ungdomarna i synnerhet.