Civilingenjör i elektroniksystem, 300 hp

Spara favorit Skriv ut

Elektronik finns idag nästan överallt i samhället, i små mobiltelefoner såväl som i stora industrimaskiner. Som civilingenjör i elektroniksystem får du vara med och skapa morgondagens elektroniska vardagsprylar eller förbättra stora processer i industrin. Programmet ger dig både bredd och specialisering, både inom elektronik och datorteknik. I slutet av utbildningen har du möjlighet att välja inriktning och läsa de sista två åren hos oss eller på KTH.

Avancerade elektroniksystem blir allt viktigare och förändrar samtidigt vår vardag. Bilen är ett tydligt exempel där de senaste tio åren dominerats av en mängd förbättrade elektroniska lösningar som ökat både säkerhet och komfort och till och med hjälper dig att parkera. Mobiltelefonen, som befinner sig i gränslandet mellan ren elektronik och datorteknik, är ett annat exempel som har stark påverkan på våra liv. I många elektroniska produkter finns idag en inbyggd dator och därför får du lära dig att sätta ihop system och programmera dem. Elektronik i kombination med datorteknik ger dig en kompetens som är mycket efterfrågad.

I utbildningen ingår många praktiskt inriktade moment och du får jobba en hel del i projektform. Ofta handlar det om att utveckla elektroniken i vardagsprodukter med målet att de ska bli mindre kostsamma att tillverka eller få nya funktioner. Ett exempel på en produkt som Mittuniversitetets forskare tagit fram är den smarta lyktstolpen, som inte bara lyser upp mörkret, utan som även kan lagra energi, mäta luftföroreningar, övervaka trafiken och erbjuda trådlös kommunikation.

Under de fem åren läser du mycket elektroteknik och elektronik, men också datateknik, matematik och fysik. Du får lära dig projektledning, ekonomi och kommunikation. Du får även utveckla din förmåga att sätta in tekniken i sitt sammanhang och att kommunicera med yrkesmänniskor inom andra områden.

Att studera till civilingenjör på Mittuniversitetet ger det mindre universitetets fördelar. Du arbetar i små grupper och har en nära kontakt med lärarna. Inom civilingenjörsutbildningen samarbetar vi mellan inriktningarna för att bredda dina kunskaper och ge en tydlig bild av yrkesrollerna.

Genom samarbetet med KTH har du möjlighet att välja bland flera inriktningar de sista två åren och avsluta dina studier hos oss eller på KTH.

Programmet ger dig både bredd och specialisering, både inom elektronik och datorteknik.

Behörighet

Grundläggande behörighet +
Fysik B, Kemi A och Matematik E.
Eller:
Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4
(OB 9)

Examen efter genomförda studier

Civilingenjörsexamen
Civilingenjörsexamen i elektroniksystem, som översätts till Degree of Master of Science in Engineering: Electronics Engineering.

Efter utbildningen

Du får en utbildning med mycket praktisk tillämpning, företagskontakter och spetskompetens. Du kan jobba som chef eller expert inom automation och mätteknik i processindustri, utveckling av elektroniska produkter eller med elektronik och datorteknik inom till exempel telekommunikations- eller fordonsindustri.

Arbetslivskontakt

Vi genomför flera kurser och projekt på ett yrkesrollsnära sätt. Du får bland annat arbeta med ingenjörsproblematik i projektform och utveckla produkter och processer åt företag. Det handlar om att lösa verkliga problem hämtade från näringslivet. För att ge dig en bättre bild av ditt framtida yrke ges möjligheter till studiebesök och gästföreläsningar av branschrepresentanter under studietiden.

Artiklar relaterade till utbildningen

Studenter löser problem åt Posten

När Posten vill modernisera sina postlådor tar man studenter från Mittuniversitetet till hjälp. Daniel Millebjer och Robin Hägglund, som läser sista året till civilingenjör i elektroniksystem, har tagit på sig uppdraget.

Visa fler artiklar