Mathilda läste teknikprogrammet med inriktning automation på gymnasiet och ansåg därför att automationsingenjör var det naturliga valet på Mittuniversitetet.
Hur är det att studera till automationsingenjör på distans?
Det är en ständig omväxling från att lära sig programmera en hiss till att diskutera kring olika uppvärmningsmetoder. Det är ett bra upplägg på kurserna och jag tycker att det är intressant att man även får en stor inblick i energifrågor.
Hur tycker du det är att studera på distans?
Det passar mig utmärkt för jag var lite trött på den traditionella skolformen. Det krävs naturligtvis självdisciplin för att studera på distans. Det gäller att planera sin studietid väl så att man har koll på allt.
Varför valde du den här utbildningen?
Jag hade studerat teknikprogrammet med inriktning automation vid gymnasiet och när jag såg att Mittuniversitetet erbjöd automationsingenjörsprogrammet föll det ganska naturligt att de var det jag skulle studera. Automation är ett väldigt intressant område som jag i framtiden tror kommer behövas inom de flesta branscher. Det är en stor motivation att det verkar råda en stor brist på just automationsingenjörer runt om i Sverige.
Berätta lite om campusveckor och studiebesök, vad får ni göra?
Campusveckorna är ett bra sätt att få testa och utveckla sina teoretiska kunskaper genom att utföra praktiska moment. I den senaste kursen fick vi i uppgift att programmera ett sorteringssytem där syftet var att identifiera och paketera föremål beroende på färg och material. Vi fick sedan testa programmet på ett verkligt sorteringssytem. Det är just det som är så spännande när man klickar på ”kör” och få se vad som händer. Det är alltid intressant att få en inblick i hur olika företag arbetar. Man får även en bredare förståelse för vad man kan tänkas få för arbetsuppgifter.
Ni har ju en modern undervisningsform som heter flipped classroom, vad är fördelen med flipped classroom?
Den stora fördelen är att man kan kolla igenom föreläsningarna flera gånger. Det är en flexibel undervisningsform som gör att man själv har möjlighet att fördela sin studietid.
Hur ser en typisk studievecka ut?
Föreläsningarna brukar läggas upp veckovis, så oftast brukar jag kolla genom alla föreläsningar i början av veckan för att sedan fokusera på laborationer och inlämningar. Det finns även schemalagt för handledningar varje vecka där man har möjligheten att ställa frågor och läraren kan gå igenom uppgifter som efterfrågas.
Vad tycker du om Mittuniversitetet?
Det är ett universitet med fina byggnader och bra atmosfär! Det som är utmärkande och positivt för Mittuniversitetet är att de har sett behovet av att erbjuda fler utbildningar på distans.
Vad gjorde du innan du började på Mittuniversitetet?
Jag tog ett sabbatsår efter gymnasiet för att bearbeta vad jag ville studera.
Har du några tips till blivande studenter?
Häng med tempot redan från första kursen. De flesta kurser bygger mer eller mindre på varandra. Det är även viktigt att dra en gräns mellan studier och fritid, så försök arbeta bort allt som går under veckorna.